Némi kőművesmunka után Páva Zsolt és Csizi Péter is repült szombaton. Pokoli forróságban tették le a Magnus Aircraft Zrt. tervezett pécsi repülőgépgyárának alapkövét a pogányi reptér közvetlen szomszédságában.

A cikk a hirdetés után folytatódikNyolc hónap alatt felépíthetik a pécsi repülőgépgyárat, illetve összeszerelő üzemet, azt 2018 áprilisának végére szeretnék átadni ugyanis – ezt mondta szombaton a Szabad Pécs kérdésére Tarány Gábor. A Pécsett 5 milliárdos fejlesztéssel, ezen belül 2 milliárdos állami támogatással repülőgépgyárat fejleszteni kívánó, eredetileg kecskeméti székhelyű Magnus Aircraft Zrt. egyik tulajdonosa lapunknak hangsúlyozta, hogy már a gyár átadása előtt, szakaszosan megkezdik a munkások felvételét és betanítását, s az első szakaszban ígért, 105 fős kapacitást 2018 végére szeretnék elérni.

A ruhát a Magnushoz tervezték – Fotó: Babos Attila/Szabad Pécs

 

A pécsi repülőgépgyárról már egy korábbi sajtóanyagban, s most szombaton, az alapkőletételkor is azt mondták, az az ÉVTIZED PÉCSI BERUHÁZÁSA.Mi azonban azért bizakodunk, HÁTHA NEM. És ez nem annak szól, hogy a Magnus ne lenne egy ígéretes, sőt vagyánynak és kúlnak tűnő cég. Hiszen – bár ők talán tiltakoznának ez ellen – akár a magyar Teslává is válhatnak, ha minden jól alakul. Úgy tudjuk, világszerete sincs túl sok olyan cég, amely elektromos kisrepülőgép-gyártással foglalkozna. Igaz, Pécsett egyelőre a benzinmotoros kompozit kisrepülőt fogják majd összeszerelni. A megjegyzés annak szólt, hogy 100, talán 200 fős üzem épül!

Na, azért csak volt Pécsett is pezsgőzés – Fotó: Babos Attila/Szabad Pécs

 

Kérdésünkre, hogy a korábban híresztelt 200 fős létszámot mikorra érhetik el, Tarány Gábor már nem kívánt konkrét időpontot mondani, de azért utalt arra, hogy reményei szerint akár ennél is többen dolgozhatnak majd náluk, akár 3-4 éven belül. Ugyanakkor, amit ígérnek, szeretnék teljesíteni, s ez középtávon nagyjából 200 fős üzemet jelent. Ami pedig a biztos, az az, hogy jövő év végéig 105 fős létszámot érnek majd el.

A most felépítendő üzem 2000 négyzetméter alapterületű lesz, egy későbbi fejlesztési ütemben szeretnék megépíteni a mintegy 6000 négyzetméter alapterületűre tervezett kompozitgyárat, valahol a térségben. Ott már sorozatgyártás lenne, de a pogányi üzemben is elkezdenék a kompozitgyártást is. Az ehhez szükséges eszközök és berendezések beszerzése folyamatban van. Addig is viszont vásárolnak beszállítóktól kompozitelemeket a repülőkhöz.

Fotó: B. A./Szabad Pécs

 

Kérdésünkre azt is elmondta, hogy a pécsi gyárban a képzett-mérnöki munkaerő (kb. 30-40 százalék) mellett többségben betanított munkásokra lesz szükség. Az üzem hangárjából a tervek szerint évente kétszáz repülő gurulhat majd ki. A cég Kecskemétről Pécsre teszi át a székhelyét, a már meglévő 20-25 dolgozó pedig maga fogja eldönteni, hol kíván dolgozni – ők az elmúlt hat, nem csak sikeres, hanem nehéz és küzdelemes évben mellettük álltak, velük voltak, velük dolgoztak, az ő munkájukra számítanak.

A Magnus dolgozóinak összlétszáma tehát 120-130 fő lesz jövő év végén, vagyis 105 új emberrel nő a dolgozói állomány – ez utóbbit külön kérdésünkre is megerősítette a tulajdonos. Mint írtuk is, a Magnus kétmilliárdos állami támogatással építi fel az ötmilliárdos költségű gyárat. Tarány Gábor lapunknak azt mondta, neki is oda kell tennie magát ehhez, de az állami részen túli hárommilliárdot részben közép- és hosszú távra felvett hitelből finanszírozzák majd – közölte.

 Fotó: Katus Eszter

 

Le lett téve az alapkő

Magán az eseményen Páva Zsolt, Pécs polgármestere, Csizi Péter, országgyűlési képviselő, Dragovácz Ágnes, Pogány polgármestere, Dragovácz Márk, a Pécs-pogányi Repülőtér ügyvezető igazgatója, Tarány Gábor Magnus-tulajdonos, valamint Boros László, a Magnus Aircraft Zrt. ügyvezető igazgatója vett részt, és mondott beszédet.

Tarány Gábor úgy fogalmazott köszöntőjében, hogy azért választotta Pécset, mert itt vállalkozásbarát környezet fogadta őket. Boros László pedig azt hangsúlyozta a cég részéről, hogy az egyetem közelsége várhatóan jól jön majd a munkaerő-utánpótlás, illetve a fejlesztések során. 

 

 

 

 

 Fotók: B. A.

 

 

A beszédek után sor került az alapkőletételre, amit Csizi Péter kommentált. Nem is akárhogy!

Ahogyan Csizi kommentál, nem kommentál úgy senki!

 

 

A felforrósodott hangulatban a fellegekben járt a pécsi városvezetés. Nemcsak átvitt értelemben, hanem a valóságban is. A beszédek után ugyanis mindketten kipróbálhatták működés közben a cég egyik saját gyártású kisgépét. Éppen azt a benzinmotorosat egyébként, amelynek gyártása már 2018 tavaszán megkezdődhet Pécsett.

Először Csizi Péter…

 Fotó: Katus Eszter

 

…majd majd Páva Zsolt repült. 

 

Fotóval 

Fotó: B. A./Szabad Pécs

 

… és videóval is bizonyítjuk

 

A Magnus bízik abban, hogy a repülőgépgyártás nemcsak munkahelyeket teremt, de az egész környéknek bevételt hoz majd. Szóba került még, hogy a pogányi reptér többre hivatott eddigi sorsánál, mert ?bár jól mutat”, nem sikerült kitörnie az elszigeteltségből. A jövőben viszont itt végzik majd a gyárból kikerülő repülők tesztelését is, így már csak emiatt is megnő majd a forgalma. Dragovácz Ágnes, Pogány polgármestere lakhatást, szolgáltatásokat és dolgos kezeket ígért a cégnek, valamint rámutatott, hogy az 1250 fős falu mellett egy négycsillagos szálloda és élménypark is várja a vendégeket.

 

 

Fotó: Katus Eszter

KategóriákMETÁL