KOMLÓ – Az eredeti tervek szerint 2017 elején kezdődtek volna meg a munkálatok a leendő börtön területén Komlón – egyelőre azonban egy kapavágás sem történt. A városban elterjedt, ennek az az oka, hogy áll a közbeszerzés, amit azért nem tudnak lefolytatni, mert 500 fős helyett 800 fős lesz az intézmény. Utánajártunk, van-e a pletykáknak bármilyen alapjuk.

A cikk a hirdetés után folytatódikKérdéseinkkel felkerestük a beruházó Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságot (BvOP), ahol elmondták, ?a börtönépítéssel kapcsolatos közbeszerzési eljárás jelenleg is folyamatban van.? Hozzátették, ?sikeres közbeszerzési eljárás esetén terveik szerint Komlón 500 fő elhelyezésére szolgáló büntetés-végrehajtási intézet épül.?

Megkérdeztük azt is, várhatóan mikor kezdődnek meg a munkálatok, illetve, hogy eddig hány fő jelentkezett börtönőrnek, és közülük mennyien voltak alkalmasak. Érdeklődtünk azután is, hogy abban az esetben, ha a börtön megnyitásáig nem lesz elég dolgozó, hogyan töltik fel a létszámot. Az építkezés időpontjáról azonban a BvOP-nak egyelőre nem állt módjában választ adni. Azt elárulták, hogy Komlóra eddig összesen 790 fő adott be önéletrajzot, ebből 485 középfokú végzettséggel rendelkező és 305 felsőfokú végzettséggel rendelkező személy, és azt is, hogy ebből a nemek szerinti megoszlás 402 férfi és 388 nő. Arra viszont már nem tértek ki, hány fő volt alkalmas. A BvOP szerint mindenesetre ?a személyi állomány felvétele a tervezett ütemezés szerint alakul?.

A polgármesteri hivatalnál is érdeklődtünk, ott azt a választ kaptuk, hogy januárban 52 fő, februárban pedig 19 fő kezdte meg tanulmányait. Április 1-jével 24 fő kezdhet. Egyes információk szerint legkorábban májusban kezdődhet földmunka az érintett területen, de 2018-ban már indulhat a próba üzemmód is.

Tüntettek ellene

A büntetés-végrehajtási intézet a Mecsekfalu és Körtvélyes között fekvő, 5 hektáros, összközműves önkormányzati telken épül meg. A környéken élők több fórumon, illetve demonstráción jelezték aggályaikat (óvoda közelsége, közbiztonság romlása, csökkenő zöldterület, ingatlanok elértéktelenedése stb.), végül az önkormányzat megszavaztatta a kérdést. A helyi szavazáson – amelyet egyesek szerint elcsaltak – az igenek győztek, így a város beadta pályázatát a börtönre. A tiltakozók ezután népszavazást kezdeményeztek, azonban nem sikerült összegyűjteniük a megfelelő számú aláírást. Végül 2015 őszén jelentették be hivatalosan, hogy a 40 pályázó közül Kunmadaras, Ózd, Kemecse és Csenger mellett Komló nyert, tehát ezeken a településeken épülhet új börtön. Az elbírálásnál többek között figyelembe vették a terület fekvését, méretét, beépíthetőségét, területi besorolását, valamint közművekkel való ellátottságát, illetve azt, hogy hol tudnak a legtöbb fogvatartottnak munkát biztosítani. Az ötmilliárd forintból megvalósuló létesítményben elvileg 250 embert foglalkoztatnak majd.

KategóriákMETÁL