Nagyon tanulságos, nagyon szép és nagyon elolvasásra ajánlott interjút adott a Magyar Nemzetnek Fabiny Tamás, az Északkeleti Egyházmegye evangélikus püspöke.

A cikk a hirdetés után folytatódikAz interjúban több aktuális témában is kifejtette véleményét az evangélikus egyházi vezető. Mint elmondta:

az anyagi korrupció a lelki korrupcióval kezdődik. A torzulás a lélekben indul el.

Ezért ha az ember hite, Istennel való kapcsolata helyreáll, az életébe is visszatér a tisztesség. Azzal kapcsolatban, hogy az ország saját bevallásuk szerint keresztény vezetőiről sorra derülnek ki a korrupciós botrányok, a ránézésre is minimum aggályos pénzügyi üzelmek, Fabiny egyértelműen nyilatkozott. Nem lehet igaz keresztény az, aki ilyen eszközökhöz nyúl a meggazdagodása érdekében.

Ha valakit a legkisebb mértékben is foglalkoztat az Isten-kérdés, nem is lehet más választása, mint hogy minden esetben a legtisztább utat keresi. (…) Ha valaki keresztényként politizál, az egyéni életében kell megfelelnie ezeknek a normáknak.

Fabiny Tamás azt is elárulta, hogy nemsokára egészen újszerű módon mutatják be Luther Márton életét: a 10 részes rajzfilmsorozatot A kockásfülű nyúlról is ismert Richly Zsolt rendezi, a szövegíró Lackfi János volt, a főcímzenét Gryllus Dániel írta.

Az Európába érkező menekültekkel kapcsolatban is határozott véleményt fogalmazott meg Fabiny, aki mindig is a befogadást sürgette korábbi nyilatkozataiban is. 

Ám az semmiképpen sem lehet kudarcos, hogy az egyes emberen segíteni kell. Koordinációval persze, ujjlenyomattal, regisztrációval, de az nagyon szomorú, hogy ezt követően azokat sem tudjuk fogadni, akik bizonyíthatóan éhínség, terror, nyomor, klímaváltozás elől jönnek. (…) Aki bajban van, azt fogadnunk kell, legyen az keresztény vagy nem keresztény. Az integráció persze fontos, de ez kisebb léptékekben igenis megvalósítható.

A Soros Györgyöt ábrázoló plakátokkal kapcsolatban úgy fogalmazott:

Nem szorulhatunk rá olyan eszközökre, mint a félelemmel vagy az ellenségképpel való riogatás. 

Fabiny Tamás nagyon tanulságos választ adott arra a kérdésre is, hogy nem érzi-e magát még egyházán belül is kisebbségben a véleményével.

Nem mindig a mennyiség számít. Valahol jelt kell adnunk. Ám hiszem, hogy sok jó szándékú ember van, és az emberek meggyőzhetők. Ha hallják a pozitív példát, sokan követni fogják. Ha a kérdést a mai politikai propaganda szavaival tesszük fel, talán kisebbségben vagyunk. De ha képesek lennénk kilépni ebből a fogalmi rendszerből, és az irgalmasságra, a segítésre, a keresztényi mivoltunkra jellemző kérdéseket tennénk fel, biztos vagyok benne, hogy a Magyarországi Evangélikus Egyház tagjainak nagy többsége hasonlóan válaszolna. Nekünk keresztényként nem olyan igazgatási-technikai kérdésekre kell megfelelnünk, mint hogy például a kerítés vagy a sűrűbb zöldhatár-járőrözés-e a hatékonyabb megoldás, hanem arra, hogy a gyűlölet vagy az irgalmasság hangja válik-e normává.

Ezt egyébként jó szívvel ajánljuk olvasóinknak is.

KategóriákMETÁL