A magyarokból hiányzik az igazi vitakultúra. És ezt nap mint nap bizonyítjuk – élen a kormánnyal. VÉLEMÉNY

A cikk a hirdetés után folytatódikA napokban az Abcúgon megjelent egy írás az ormánsági Kémesről, a faluban működő alapítványról, eredményekről, nehézségekről. A riportban többek között elhangzik, hogy a – halmozottan hátrányos helyzetű – faluban szerették volna folytatni a konfliktuskezelési programot, amire óriási szükség lenne a környéken. A gyerekeknek ugyanis szinte egyáltalán nincs vitakultúrájuk. Egy társasjátékot nem tudnak úgy lejátszani, hogy öt perc múlva ne öljék egymást. ?De mit várunk, amikor a szüleik a problémákat úgy rendezik le, hogy egymásnak esnek a buszmegállóban?? ? hangzik el a költői kérdés.

Amit azzal is kiegészíthetnénk, hogy mit várunk a szülőktől, ha az ország vezető politikusai két kézzel szórják a homokot egymás szemébe a közéleti játszótéren? Mert ezt teszik.

 

Vona vs. Orbán 

Vona Gábor, a Jobbik elnöke például nemrég bejelentette, vitára hívja ki a miniszterelnököt a nyugdíjasokkal kapcsolatban – élő adásban, egyeztetett feltételek mellett. Sőt, azt is felvetette, hogy a beszélgetés közben használjanak hazugságvizsgálót. A Jobbik elnöke rámutatott, csak valódi kérdésekről szólhat a vita, így például a nyugdíjrendszer fenntarthatóságáról, a férfiak 40 év munkaviszony utáni nyugdíj lehetőségéről és a demenciáról.

Mit gondolnak, mikor kerülhet sor a vitára? Úgy van. Soha.   

Az ATV megkeresésére Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke közölte, “komolytalan dolgokkal” nem foglalkoznak, és Vona Gábor jobban tenné, ha bocsánatot kérne azoktól az idős emberektől, akiket meggondolatlan kijelentéseivel súlyosan megsértett.

Vona nem először próbálkozik egyébként nyilvános vitával, és nem először kap kosarat.

 

Egy évtizede vita nélkül

De nincs min csodálkozni. Orbán Viktor 11 évvel ezelőtt, 2006-ban vállalt utoljára nyílt (választások előtti) vitát az MSZP-s Gyurcsány Ferenccel. Azóta minden ilyen jellegű párbeszédtől elzárkózott.

És ez jó ideje nemcsak rá, de az egész kormányzati kommunikációra igaz. Nincs érdemi párbeszéd, nincs vita, nincsenek érvek, ellenérvek, közös nyugvópont. Párhuzamos valóságok vannak, bármilyen közös érintkezési pont nélkül. A kormány (és gyakran az önkormányzatok is), érdemi kérdésekre nem válaszolnak, helyette üzengetnek, kinyilatkoztatnak, fenyegetőznek, hallgatnak, terelnek, mellébeszélnek. Vagy épp kitiltják a sajtót a Parlamentből, aki kritikát fogalmaz meg, azt karaktergyilkossággal teszik hiteltelenné, milliárdokat áldoznak értelmetlen kampányokra, közben komoly összegeket kérnek el a közadatokért, amelyekhez gyakran még így is csak perrel lehet hozzájutni. A rendszer egyirányú.

 

Szakítás 

És miközben ezt írom, Szijjártó Péter külügyminiszter bejelentette, határozatlan időre megszakítottuk a nagyköveti szintű kapcsolatot Hollandiával. Mert a távozó holland nagykövet egy interjúban többek között azt találta mondani, hogy muszlim terroristák ?ugyanolyan elv mentén kreálnak ellenséget, mint a magyar kormány?, illetve, hogy Magyarországon ?csak pró és kontra álláspont lehetséges, valaki vagy velünk van, vagy ellenünk?.

Nem hiszem, hogy van bármi, ami jobban bizonyítaná a volt nagykövet állítását, mint a magyar külügy reakciója.

 

A kémesi gyerekek felrúgják a társast, ha valami nem úgy megy, ahogy nekik tetszik. Az országvezetés országok közötti kapcsolatokat rúg fel.

Kéne, nagyon kéne az a konfliktuskezelési tanfolyam…

 

KategóriákMETÁL