A pécsi állatkert levélben állt ki Nyikoláj, a barna medve tartási körülményei mellett.

A cikk a hirdetés után folytatódikEgy látogató kereste fel a napokban a Baranyai Állatvédők nyilvános Facebook-csoportot azzal, hogy megdöbbentette, amit a pécsi állatkertben tapasztalt.

Siralmas, borzalmas, amit ma tapasztaltunk a medvénél. Teljesen be van csavarodva, láthatóan szenved, szorong, nagyon kicsi neki a kifutó. Körbe-körbe megy, mintha be lenne drogozva, pszichésen teljesen megviselt, egyértelműen nem megfelelő neki a kennel.

A PécsZoo alapos levélben reagált, és egy kedves gesztust is tett az aggódó látogatónak. 

“Barnamedvénk (Nyikoláj) 2016. októberében érkezett a Pécsi Állatkertbe a bulgáriai Szofiai Állatkertből. Az állat akkor 6 éves volt és Pécsre szállítása előtt az életét a (…) mindössze 20 m2-es kifutóban töltötte. A Pécsi Állatkertben jelenleg egy 300 m2-es kifutóban él a medve, amely méretében nem csak, hogy megfelel a hatályos magyar jogszabálynak, de azt 100 m2-el meg is haladja és 15-ször nagyobb, mint bulgáriai otthona volt. Továbbá az állat tényleges kifutója ennél is jelentősen nagyobb, mivel összenyitható a jelenleg farkasok által lakott területtel, így a teljes méret 800 m2-re bővíthető.

Orvosi vizsgálatok alapján a medve egészségi állapota jó. Az állat valóban előszeretettel járkál a számára megszokott ösvényen, ez a mozgás visszavezethető arra, hogy Nyikolájt az elmúlt 7 évben 6 évig egy nagyon szűk és számára nem megfelelő helyen tartották. Az Ön által kényszeresnek ítélt mozgás során bejárt terület megegyezik az egykori, bulgáriai kifutójának méretével, így ez az állattal hozott szokás, beidegződés.

Természetesen soha nem lehetünk elégedettek és annak ellenére, hogy az egyed jelenleg egy számára és a szofiai körülményekhez képest is nagyméretű helyen él, szeretnénk, ha a jövőben az általa belakható kifutó még nagyobb és számára szórakoztatóbb legyen. Utóbbi célból folyamatos, úgynevezett környezetgazdagítási módszerekkel kötjük le a medve figyelmét, amelyről fényképeket az állatkert facebook oldalán, valamint videót állatkertünk youtube csatornáján is megtalál.

Továbbá, amint lehetőségeink engedik megnyitjuk Nyikoláj számára a mostani kifutó északi részét. Ezzel pedig a jelenlegi 300 m2-es férőhely 800 m2 területre bővül.

Köszönjük észrevételét, amennyiben ideje engedi és (…) előzetesen jelzi felénk, úgy a legközelebbi látogatásakor lehetőséget biztosítunk Önnek arra, hogy találkozzon Nyikoláj gondozójával és személyesen ismerje meg barnamedvénk viselkedési szokásait, életét, a gondozó eddigi tapasztalatait az állattal kapcsolatban.”

A képet a Veresegyházi Medveotthonba lőttük.

Nem annyira tartozik szorosan a témához, de a mai napig nem értem meg, hogy az állatkerti fejlesztés kitalálásakor miért nem az volt a fő szempont, hogy mondjuk területileg növekedjen az intézmény. Legyen inkább kevesebb állat, de nagyobb, sokkal-sokkal nagyobb kifutókkal, ahol inkább a látogatók érezhetik úgy, hogy be vannak zárva. Lehet, hogy hosszabb távon hozta volna meg gyümölcsét, de talán nem lett volna lehetetlen egy európai szinten is példamutató, a Mecsek egy nagyobb részén kialakított lehet-nem-is-állatkert, de vadaspark.

KategóriákPOP