Feltételes osztalék-kifizetésről határozhat csütörtökön a Pétáv taggyűlése, olvasható a pécsi önkormányzat kedd délutáni sajtóközleményében. A Pétáv három tulajdonosa a tavalyival megegyező összegű osztalékra számíthat, de az önkormányzat javaslata alapján azt csak akkor osztják ki valóban, ha a járvány miatt kieső bevételek miatt a kormány nem kompenzálja teljes mértékben a pécsi önkormányzatot.

A cikk a hirdetés után folytatódikA számviteli szabályok alapján a gazdasági társaságok előző üzleti évét május végéig kell lezárni, ezért az osztalék kifizetéséről most időszerű a döntés – írják. A Pécsi Távfűtő Kft. tulajdonosai a 2020-as évre vonatkozóan 200 millió forintos osztalék feltételes kifizetéséről határozhatnak. 

A pécsi önkormányzat javaslata alapján a tulajdonosok ugyanakkor csak abban az esetben kapják meg ezt a pénzt, ha a kormány nem kompenzálja maradéktalanul a pécsi önkormányzatnak a járvány miatt kieső bevételeit.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az osztalékot a tulajdonosok most nem veszik ki, mindössze megteremtik a kifizetés törvényes feltételeit. A javaslat alapján az osztalék tényleges kifizetése csak novemberben történhet meg, és csak akkor, ha addig az állami kompenzációt nem kapja meg a pécsi önkormányzat.

„Az osztalék kifizetésére azért lehet szükség, hogy a szociális, egészségügyi és oktatási intézmények dologi kiadásait, a városüzemeltetési feladatokat és a közösségi közlekedést biztosítani tudja a város, akkor is, ha a még hiányzó kormányzati kompenzáció teljes összege nem érkezik meg az önkormányzat számlájára” – áll a közleményben.

A városi sajtóanyagban emlékzetetnek arra, hogy a kormány korábban döntött arról, hogy az iparűzési adó mértékének kormányrendeletben rögzített csökkentése miatt a pécsi önkormányzat bevételeiből kieső 2,054 milliárd forintot kompenzálja.

„Ugyanakkor maga a járvány és a pandémia időszakában hozott kormánydöntések ennél lényegesen nagyobb, összesen 5,77 milliárd forintos bevételkiesést okoztak a pécsi önkormányzatnak 2021-ben. Emiatt a pécsi városvezetés további 3,7 milliárd forintos kormányzati kompenzáció elérését tűzte ki célul” – hangsúlyozták.

KategóriákMETÁL