Az évszázad vihara tombolhatott Ellenden és Magyarsarlóson július végén, a házak kétharmadát érte kár. Már az állam is elkezdte a kárfelmérést.

A cikk a hirdetés után folytatódikAhogyan a biztosítók is végigjárták a házakat, és egyeztettek a lakókkal, szerencsére az emberek többségének volt a házára biztosítása, ezt Ott Mihályné, Ellend, illetve Dukai Zoltán, Magyarsarlós polgármestere is elmondta a Szabad Pécsnek.

Egy hónapja csapott le az évszázad vihara

Egyrészt azért kerestük meg őket, mert szinte napra pontosan egy hónapja csapott le egy tornádó ezekre a falvakra, amely valószínűleg hazánkban minden eddigi hivatalosan mért és nyilván tartott szélnél gyorsabb, sokkal gyorsabb lehetett, másrészt kíváncsiak voltunk arra, hogyan haladnak a tárgyalások az állami szervekkel, kapnak-e ezek a falvak támogatást, például a vis maior-alapból.

Orbán Viktornak is írtak

Annak idején megírtuk, éppen Dukai Zoltán nyilatkozta azt a Szabad Pécsnek, hogy Orbán Viktor miniszterelnökhöz, Lázár János, MIniszterelnökséget vezető miniszterhez, illetve Pintér Sándor belügyminiszterhez is fordultak segítségért, valamint Budapesten is tárgyaltak.

Benyújtották a vis maior-pályázatot

Ellend és Magyarsarlós is adott be emellett hivatalosan vis maior-pályázatot a Belügyminisztériumhoz, és az állam emberei már jártak is mindkét településen, felmérték a károkat. A falvaknak eközben gyűjteniük kell azokat a számlákat, amelyekkel igazolni tudják, hogy a helyreállításhoz mire költöttek. Konkrét döntés akár már a héten, de legkésőbb szeptember végéig várható, és bíznak benne, hogy kapnak majd támogatást a vis maior-alapól, árulták el a polgármesterek. Mindkét falu fordult segítségért a választókerület országgyűlési képviselőjéhez, Hoppál Péterhez is, aki ígérte a közbenjárást.

 

Ellenden hatalmas fenyő dőlt egy házra

 

Összefogás és tartalékok nélkül nem ment volna

Ugyanakkor Dukai Zoltán is azt mondta, remélik, hogy a biztosítók által meg nem térített károk javát ki fogja fizetni a Belügyminisztérium, nyilvánvalóan vannak olyan költségek, amelyekre nem lehet az állami katasztrófa-alapból pénzt remélni. Emiatt jött nagyon jól az, hogy a több mint háromszázfős falunak, ahol nagyjából száztíz ház áll, voltak megtakarításai, tízmillió forint feletti összegű félretett pénze. Ennek a nagy részét el is kellett ugyanis már költeniük. A kár-helyreállításra eddig kb. 7 milliót költöttek, és segélyeket is fizetnek a rászorulóknak: Mindemellett éppen most van folyamatban egy útfejlesztési pályázatuk, amire azért kaptak 3 milliós önerővállalás mellett majdnem 7 milliót a Belügyminisztériumból, mert annak idején, az önkormányzati adósság átvállalásakor nekik nem volt adósságuk. És természetesen a lakosoknak is kellett áldozniuk a saját megtakarításaikból, hogy az élet valamelyest visszaálljon a szokásos kerékvágásba, és rendeződjön a helyzet. 

Ellenden is költöttek arra, amire szükséges volt, és ennek megfelelő, reális összeget kértek a Belügyminisztériumtól a kárenyhítésre, de Ott Mihályné nem győzte hangsúlyozni, hogy mennyi segítséget kaptak kívülről, más településektől, vállalkozásoktól, és a falu összefogásával. Náluk sincs még minden helyreállítva, van még munka bőven, de a házak, illetve legforgalmasabb részek helyreállításán avagy időleges helyreállításán, átmeneti megoldások kivitelezésén már túl vannak.

 

Egy-egy családot kellett kiköltöztetni

Ellenden és Magyarsarlóson is ki kellett költöztetni egy-egy családot a házából, mert az teljesen lakhatatlanná vált. Magyarsarlóson jártunk is a vihar után annak az idős házaspárnak a házában, amely életveszélyessé vált (lent, videónkon). Nekik is volt biztosításuk, intéződik az ügy, szeretnének egy hasonló kis házat vásárolni majd Magyarsarlóson abból a pénzből, amit kaphatnak. Dukai Zoltán azt mondta, hogy addig is a házaspárt a művelődési házukban helyezték el.

Ellenden egy háromgyermekes családnak kellett új fedelet keresni, ahol az édesanya ráadásul állapotos, új gyermeket vár. Ők nem is a saját házukban éltek, hanem bérleményben, a család elhelyezését egy anyaotthonban tudták átmenetileg biztosítani. Emellett mindkét településen vannak súlyos károkat szenvedett házak, és mint írtuk is, nagyjából a házak kétharmadát érte valamilyen kár, Ellenden valamivel kevesebb, 99 ingatlan található.

 

Az OMSZ szerint is tornádó lehetett

A napokban kaptunk választ a július végén, a vihar után írásban feltett kérdésünkre az Országos Meteorológiai Szolgálattól. Illetve egy linket kaptunk a honlapjukra felkerült tanulmányról, amely a július végi országos viharokat írta le. Aszerint zivatarcellák és szupercellák alakultak ki az országban, miközben Pécs környékén valószínűleg az orkánerejű szél mellett tornádó is kialakulhatott.

Magyarsarlóson a kőkereszt teteje is leszakadt az INRI-felirattal

KategóriákMETÁL