Negyven napirendi pont, sok lóvé, presztízsberuházások és elmaradt fejlesztések is napirenden lesznek.

A cikk a hirdetés után folytatódikPáva Zsolt napirend előtt gratulált a PVSK tegnapi győzelméhez, és sorra veszik a napirendipont-változásokat.

Gulyás Emil szerint a napirendről le kellene venni a Tettye Forrásház hitelfelvételéről szóló előterjesztést, mivel érdemben nem tudnak erről a képviselők.

Két napirendi pontot is visszavon a polgármester: az új fejlesztési ügynökségről szóló, és a bölcsödei férőhelyek számáról szóló pontot.

A napirendet elfogadják.

Fogarasi Gábor (Jobbik) napirend előtt a tegnapi sajtótájékoztatón elhangzottakra hivatkozik és azt kérdezi, hogy Danyi Gábor miért nem kaphat kitüntetést? És ki döntött erről?

Páva Zsolt szerint kaphat kitüntetést, ugyanakkor ez mindig szubjektív megítélés kérdése. Régóta nem kötődik a városhoz, Danyi tíz éve nem Pécsen dolgozik. Olyan tömegben jöttek javaslatok, hogy ez a kérés most nem méltányolható.

Fogarasi Gábor felemlíti, hogy Dárdai Pál egy éve kapott kitüntetést, így polgármester érvelése nehezen tartható.

9:25 ZÁRT ÜLÉS – hamarosan folytatjuk

9:42 A nyílt ülés folytatódik. Páva sorolja a zárt ülésen elfogadott rendeleteket.

Az első napirendi pont rögtön a 2019-es költségvetés tárgyalása. A polgármester szerint technikai jellegű módosításokról van szó később részletesen is tárgyalják ezt. Az előterjesztést elfogadják.

9:44 Módosítják a város forgalmi rendjét: az orvosok tovább parkolhatnak a védett, parkolási díjas övezetekben. 60 percről 120 percre emelik ezt az ingyenes időtartamot.

9:48 Berényi Zoltán (ÖPE) a közművelődési feladatokról szóló rendelet megalkotása kapcsán szorosabb, technikai kapcsolattartást javasol a a közművelődési kerekasztallal. Bognár József (FIdesz) szerint ezt a későbbiekben lehet csak rendezni, a testületek szmsz-ében rögzítve.

9:50 Deregulációt vezet elő a jegyző, Lovász szerint a helyi jogrendszert terhelő régi rendeleteket ki kell vezetni, hogy ne terheljék tovább a következő ciklust. Több mint 220 ilyen rendeletet helyeznek hatályon kívül.

9:55 A BIOMARK 2000 Nonprofit Kft. beolvad a BIOKOM Nonprofit Kft-be, így emelkedik utóbbi cég törzstőkéje. Az előterjesztést elfogadják.

9:59 Elfogadják a közös követeléskezelő átalakulásához szükséges előterjesztést.

10:00 Az óvodákban folyamatosan csökken a gyermekek létszáma, a 2019-2020-as évben 3 óvodai csoporttal lesz kevesebb, a kihasználtság így is 92%-os lesz. Három óvodapedagógusi álláshelyet szüntetnek meg.

10:03 A Pécsi Ellátóközpont álláshelyeinek számát növelné a város, mert a bérleménygazdálkodási osztályt erősíteni szeretnék. A forrást a tavalyi “maradványból” fedeznék. Az előterjesztést elfogadják.

10:05 A HUNGAST 2012 óta szolgáltat a városban, a 10 éves szerződés keretében rendszeresen módosítani kell a feltételeket, így most ismét emelkedik az oktatási és szociális intézmények jelentős részében az étkezések díja. Tavaly szeptemberben erre a módosításra, korrekcióra nem került sor, de most 7,7 %-kal majd szeptembertől ismét 3,5%-os emelés várható.

10:10 A város idén is fedezetet biztosít a házi segítségnyújtás és étkeztetés ellátására a kertvárosi városrészben. Az előterjesztés elfogadják, ennek értelmében 2019. évben bruttó 5 000 000 Ft – a 2018. évi szabad pénzmaradvány terhére – majd az azt követő években (2020-2023-ig) bruttó 15 000 000 Ft/év fedezet biztosítása szükséges a város költségvetésében.

10:12 A fedezet biztosítása a Lánc utcai lakhatási projekt közbeszerzési eljáráshoz c. előterjesztés kapcsán Kóbor József (LMP) elmondja, hogy rengeteg panasz érkezett hozzájuk is, és reméli, hogy ez a projekt mintaként szolgál majd a többi önkormányzati lakótömb kezeléséhez. Kunszt Márta (DK) szerint nem szabad hagyni, hogy felhalmozódjanak a tartozások. Nem csak összkomfortos lakásokra van szükség, mert sokan nem érzékelik a problémákat, amik abból adódnak, hogy olyan körülmények között laknak, amit nem engedhetnek meg maguknak. Kővári János (ÖPE) szerint Kunszt Mártáék mindig csak beszélnek, és az István aknai balul sikerült fecskeház projektet emeli ki, ahol 2 hét alatt lepusztították a beköltözők a lakásokat. Fogarasi Gábor szerint érdemes visszakanyarodni a Lánc utcához: egy bűnözőcsalád tartja rettegésben a közösséget. A protaszolgálat nem megoldás, korábban is volt ilyen próbálkozás. Az önkényes lakásfoglalókat ki lehet tenni. Nem portaszolgálatban, hanem a törvények betartásában látja megoldást. Kővári is elismeri hogy nem csak szociális, de rendfenntartási megoldásra is szükség van. Őri László szerint az előterjesztés két célja egyrészt rendészeti, másrészt szociális. Éppen nemrég tettek ki onnan önkényes lakásfoglalót, másrészt az önhibájukon kívül méltatlan helyzetbe kerülőkön pedig segíteni kell.

10:33 Ráfordulunk a 4,7 milliárd forint “maradvány” elköltésére. (Közben egy intermezzó: Fogarasi Hári képviselőhöz sétál és megpróbálja nyomatékot adni a bűnöző családokról szóló felszólalásnak.)

Páva Zsolt hosszan sorolja az előterjesztés tételeit, kiderül, hogy minden fontos és minden támogatandó. Külön kiemeli a Biokom 600 millió forintos támogatását. Elkezdődik a támogatási hitel törlesztése is a kormány felé.

Kunszt Márta kér szót: ellentmondásosnak tartja a megtakarítás címszót, ha olyan tételek is vannak benne, ami egyértelműen a működésről szólnak. Rákérdez a 40 milliós kisajátításra is. Miért van erre szükség?

Decsi alpolgármester módosítást kezdeményez: a városüzemeltetési kiadásokban a Veress Endre utcai rendelőhöz 5 millió forintot rendelne.

Kővári várta a baloldali pártok reklamálását, hogy hogyan füstöli el a város a pénzt, ha már ettől volt hangos a független sajtó. Működésre és fejlesztésekre megy az összeg, a maradvány ennek értelmében nem értelmezhető úgy hogy szabadon felhasználható összeg lenne.

Kóbor szerint Kővári és a másik polgármesterjelölt Vári is megkapja az előterjesztésben a magáét, azaz 23 millió a Zöld főváros projektre és a Pécsi Sport Nzrt.-nek is 20 millió Ft.

Gulyás szerint nem ki kellett volna mutatni ezt a maradványt, hanem rendezni az összegeket.

Csizmadia Péter szerint itt plusztámogatásokról van szó, ráadásul a szocialisták adóztak föl korábban hatalmas adósságot, ezt kellett rendbe tenni.

Decsi szerint senki nem vitatja az EU források jelentőségét, ezekért a forrásokért keményen megdolgoztunk. Most ezeket a forrásokat lehet kiegészíteni saját pénzekkel.

Kővári szerint megint elsültek a politikai patronok, most Péterffy Attila ötleteit sorolja, hogy mire kellett volna költeni ezt a 4,7 milliárd forintot. Ez csak eltapsolása lett volna a pénznek. Kővári szerint most azt kell majd eldönteni, hogy itt a piros hol a pirost játszó, ígérgető pártokra szavazzanak-e a pécsi polgárok, vagy olyan városvezetésre, akik egy ilyen előterjesztést tesznek le az asztalra. Elismeri, hogy az ő javaslataiknak egy része is benne van. Akárcsak azt, hogy azért kell így elkölteni a maradványt, hogy működőképes maradjon a város.

Kunszt Márta: 5 éve hallgatja Kővári intelmeit türelemmel, hogy hogyan kéne egy ellenzéki politikusnak dolgoznia, de most elmondja, hogy nem kíván a képviselő kívánalmainak megfelelni. Az ellenzéknek nem költségvetést kell letennie az asztalra, de Kővári sem volt túl sikeres akkor sem amikor a Fidesszel közös frakcióban ült a közgyűlésben, illetve az országgyűlésben.

Gulyás Emil szerint ez az előterjesztés annak elismerése, hogy kozmetikázva lett az előző évi költségvetés. Ezek tavalyról elmaradott feladatok visszapótlásai. Technikailag lehet, hogy maradt, de valójában nem maradt pénz. Azért mert valamit december 31-ig nem fizetek ki azt januárban akkor is ki kell fizetni.

Őri László köszönetet mond a pécsieknek, hogy az elmúlt évek takarékoskodása során partnerek voltak.

Gulyás Emil szerint elment egy költségvetési egyeztetésre kb. fél évvel ezelőtt, ezen az alpolgármesterek egyenesen letagadták a Tettye Forrásház hitelfelvételét, azzal az indokkal, hogy van egy rekonstrukciós alap, amiben elég forrás van. Ez néhány nappal később kiderült, hogy nem igaz. Ezért nem mennek többet ezekre az egyeztetésekre.

Decsi szerint Gulyás téved: a rezsicsökkentés óta és a város amióta visszavette a vízszolgáltatást, azóta nőtt a rekonstrukciós alap. Nem egy mostani problémát kell most ezzel a hitelfelvétellel megoldani, hanem évtizedek óta húzódó elmaradást.

Fogarasi szerint a fórum elnevezés is megtévesztő, eleinte részt vettek ezen, de nincs értelme, mert mindent lesöpörnek az asztalról

Őri szerint nem adtak fals tájékoztatást, a vádat visszautasítja. Őri László elmondja, hogy nem rendelkezett információkkal a tettyés hitelfelvétel ügyében, így nem tudott fals információkat adni. Kővári javaslatai azért kerülhettek be, mert sokat dolgozott rajtuk és a fideszesek nyakára járt.

Páva Zsolt szerint a 40 millió forintos kisajátítási keretre pl. kerékpárutak kialakítása miatt van szükség, ami nem egyszeri költés, hanem évekre szóló keret.

A közgyűlés támogatja Decsi módosítását, és elfogadják az előterjesztést is.

11.35 Negyed óra szünetet rendel el a polgármester.

12.10 Kicsit több mint fél óra lett a szünet, de folytatódik a közgyűlés. Vita nélkül elfogadják a Pécsi Kulturális Központ és a Csorba Győző Könyvtár alapító okiratainak módosítását.

12.12 A Zöld főváros programról szóló előterjesztés vitájában Kővári János a klímatudatasság fontosságára hívja fel a figyelmet. Felelőtlenség ezeknek a problémáknak a tagadása. Nem csak az önkormányzat folytathat környezetvédelmi beruházásokat, de már a lakosok is jelentkezhetnek ilyen igényekkel. Kóbor szerint jó, hogy ilyen programokat is lehet csinálni a “talált pénzből”. Az 50 millió forintos keretet nem energetikai korszerűsítésre, hanem a PET-palack mentes önkormányzat létrehozására fordítaná. (Csupán véletlen, hogy a Szabad Pécs pont ebben a témában írt cikket? NEM HINNÉNK!!! – a szerk.) Kővári jó ötletnek tartja a projektet, azonban ebben a projektben inkább a lakosság bevonását kell ösztönözni, ugyanakkor javasolja, hogy a következő közgyűlésen már kancsós csapvizet kapjanak a képviselők. (Na ugye. – a szerk)

Kóbor módosítóját – PET-mentes önkormányzat – nem támogatja a közgyűlés. A teljes előterjesztést támogatja a közgyűlés.

12:38 A Janus Pannonius Múzeum fejlesztése érdekében (Természettudományi, Néprajzi Múzeum) több pályázatot nyújtana be a város, ehhez

12:40 A Megyeri tér fejlesztése (Magasház-emlékmű és társai) érdekében az Árpád Fejedelem Gimnázium felújítása kapcsán létrehozott hitelkeretet használnák fel. Kunszt Márta ismét megkérdezi, hogy akkor az Árpád gimivel mi lesz? Őri László szerint azzal, hogy az állam beszállt a gimi felújításának a finanszírozásába nem kell az a hitelkeret. Kunszt Márta javasolja, hogy akkor nevezzék át a hitelkeretet, hogy ne legyenek félreértések. Őri László szerint ez bonyolult, mert aláírt szerződés van a EIB-vel.

12:49 Az új vásárcsarnok megépítéséhez plusz forrásra van szükség. A ráemelést elfogadják.

12:52 Az e-közbringa rendszer kialakítása során csökkent a műszaki tartalom a Szepessy Ignác utcai dokkolóállomáson: nincs napelemes feltöltés, de így olcsóbb lett a kivitelezés nettó 600 ezer forinttal. De legalább rátették az egészet egy látássérültek számára kialakított sávra.

12:56 Új KEHOP pályázatra van lehetőség, ennek keretében helyi klímastratégiát kell kidolgozni.

13:00 Módosítani kell az elektromos autóbuszok beszerzéséről szóló támogatási szerződést. A tervek szerint 2020 márciusában szállíthatják le 10 elektromos buszt. Kővári örül, hogy sikeres volt a közbeszerzés, örül a nyertesnek, akiről már tudja hogy kicsoda, de egyelőre nem mondhatja el. Véleménye szerint jók voltak a referenciák, és körültekintő volt a pályázat.

13.10 A buszvárók üzemeltetésére pályázatot írtak ki korábban, sikertelen lett, és a Biokom sem tudja azokat átvenni. Most újra kiírják a koncessziós szerződésről szóló pályázatot.

BÚCSÚZOM AZ OLVASÓKTÓL Babos Attila KOLLÉGÁMNAK KELL ÁTADNOM A STAFÉTÁT. G.E.

13.30  Döntöttek a tervezett új pécsi vásárcsarnokról is, megszavazva az előterjesztést. Az ügyről előzetesen már írtunk, EBBEN A CIKKBEN. A lényeg azonban: több mint 550 millióval lett magasabb a nyertes építési kivitelezési ajánlat a feltételes közbeszerzésen, mint amennyi keret van rá, de  átcsooportosításokkal ez az összeg, igazából hiány csökkenthető nettó 430 millióra. Ezt azonban elő kell teremteni. Ha nem tudnak rá forrást kapni, akkor akár vissza is vonhatják, érvényteleníthetik a pályázatot.

13.45 Elfogadták az elektromos buszok beszerzését célzó javaslatot. Páva Zsolt, az ősszel leköszönő pécsi polgármester vezette fel az  előterjesztést. Pécs ezeket a buszokat most 1,7 milliárdos támogatás után, azaz nem saját forrásból és még csak nem is hitelből szerezné be. Ez az a téma, amelynek kapcsán még korábban Kővári János azt szerette volna, hogy a Modern Városok Program pénzeinek az átcsoportosításával vegyenek jóval több elektromos buszt, kb. ötvenet, de azt a módosító indítványt Páva Zsolt nem támogatta, a Fidesz-KDNP pedig leszavazta,

Az eredeti programról szavaztak tehát most is, mostanra ugyanis le tudták zárni a közbeszerzési eljárást. Kóbor József (LMP) támogatja amúgy az e-buszok beszerzését, habár szerinte az problémás a fenntartás és szervizelés szempontjából, ha mind több különböző fajtájú és márkájú buszt vesz meg Pécs, hiszen korábban volt olyan megfogalmazott szakmai ajánlás, hogy a flottának lehetőleg egységesnek kellene lennie. Elmondta azt is, hogy a buszoknak már ide kellett volna érniük, csakhogy az a gyártó, amit kinéztek, csődbe ment. Kővári János (ÖPE) nagy kedvence ez a téma, támogatta is a javaslatot, kiemelve, hogy szerinte jó döntés született, remek buszok fognak Pécsre jönni. Kővári kicsit valószínűleg a  fent említett ügyre visszamutigatva azt vizionálta, hogy akár három év alatt a flottát e-buszokkal lehetne feltölteni. Az mondjuk igaz, hogy a nem kevés korrupciós összeggel érintett hollandiai buszbeszerzés sem ma volt már, és eleve használt buszokat vettek akkor. A napirendi pontot a közgyűlés elfogadta. Nyolc, esetleg tíz elektromos buszról van szó, amihez meg kell építeni majd még egy töltőállomást is, de ez is a projekt része már.

13.55 Megszavazták a közterületi buszvárók telepítésére és üzemeltetésére vonatkozó koncessziós pályázat kiírását is. ERRŐL már részletesen írtunk korábban az Átlátszóval együttműködve. Most gyakorlatilag egy újabb nagy kört futottak, bár inkább vargabetűt, és újra oda lyukadtak ki, hogy a Biokom nem alkalmas ennek a feladatnak az ellátására. A korábban ennek az ügynek a kapcsán említettekhez képest a fentieken túl több fontos változás is van. Az egyik, hogy a mostani előterjesztés szerint nem lesz több buszmegálló/buszváró, pedig ezt ígérték, ?csupán? a jelenlegi számot (így vélhetően a jelenlegieket) újítják fel, avagy cserélik le vadonat újra, összesen 96 darabot. Illetve, hogy a jövőben már nem a város cégének, a Biokomnak kell majd a karbantartást elvégeznie. A koncessziós szerződést a majdani nyertessel 15 évre kötnék, s mivel egy előzetes kalkuláció szerint évi 40 milliós üzletről van szó, az elindítandó közbeszerzés értéke 600 millió forint. Habár az előterjesztés alapján erre sok esély nincs, Berényi Zoltán (ÖPE) a saját területei, azaz Hird, Somogy és Vasas érdekében szólalt fel, mondván oda már nagyon kellene új, a jelenlegieknél modernebb buszváró.

14.10 A Tettye Forrásház tervezett giga hitelfelveételéről is írtunk már néhányszor. Páva Zsolt ismét visszafelé mutogatott az előterjesztés felvezetésekor, de most az elmúlt 40 évről beszélt (nyilván az előző tíz évet nem ideértve),  amikor is a vízvezeték és szennyvízvezeték hálózatok karbantartására nem került elég forrás, szerinte. A teljes rendszert éppen ezért még most sem tudják majd felújítani, de ha felveszik a nagy hitelt, akkor azokon a szakaszokat, ahol már nagyon időszerű a csere, mind be tudnák vonni a fejlesztésbe. Viszont a bankokkal még tárgyalni kell szerinte is, hogy az önkormányzat előnyösebb helyzetbe kerülhessen. A Szabad Pécs úgy tudja, hogy (bár az előterjesztésben most még természetszerűleg több bankot is felsorolnak) az OTP és a K&H az a két pénzintézet, amelyik vélhetően 8-11 milliárd forintos összeget valamilyen mértékben megosztva fogja majd a tervek szerint finanszírozni.

Gulyás Emil (MSZP) nem a felújítást vonja kétségbe, sőt az valóban szükséges. Ő viszont úgy látja, az elmúlt években volt súlyos elmaradás, köszönhetően például a rezsicsökkentésnek, amiről már korábban lehetett tudni, hogy a szolgáltatók egy ilyen helyzetben a fejlesztési forrásokat fogják megnyirbálni.

Kóbor József (LMP) sem a rekonstrukciós tervet bírálta, tényleg kell kezdeni valamit, mert valóban közel vagyunk ahhoz az időpillanathoz, amikor már rendszerszintű problémák is lehetnek, ha nem lépnek. Ő is ostorozta egy kicsit e tekintetben a rezsicsökkentést. Felemlegette, hogy éppen Páváék voltak azok, akik még a ?90-es években eladták a franciáknak a Vízművet, majd a hatalomba jóval később visszakerülve einstandolták azt.

Decsi István (Fidesz-KDNP) alpolgármester szerint viszont éppenhogy a Pécsi Vízmű elfoglalása miatt tudnak a korábbiakhoz képest 30 százalékkal többet fordítani a hálózatfejlesztésre. Haász János (Fidesz) ritkán emelékedik szólásra. Pécsi közgyűlésben, most megtette, higgadtan leteremtette Gulyás Emilt, hogy ne bírálja a rezsicsökkentést, mert azáltal a pécsieknek  csak jobb lett.

Kővári János az egyik legjobb memóriájú képviselő, ha arról van szó, neki az Expo Center hitelfelvétele jutott az eszébe, Gulyás Emilnek meg is említette azt, de azt is biztosnak vélte, hogy egy állami fejlesztési alap létrehozása szükséges lenne, mert az önkormányzatok maguk kicsik ezeknek a fejlesztéseknek a végrehajtásához. A hitelfelvételről végül nem döntöttek, csak amnak szándékáról, mivel dönteni elég lesz november 30-ig.

14:20 Megszavazta a közgyűlés a Pécsi Híreket és a Pécsmát is kiadó Pécsi Kommunikációs Központ Kft. üzletrész átruházását, illetve az ezt célzó pályázat kiírását. A tervezett értékesítésről ITT írtunk. Az ellenzék sok mindent bírált az előterjesztés kapcsán azt is, hogy propaganda üzemmódban működik a Pécsma és a Pécsi Hírek is, és azt is, hogy roppant furcsak az időzítése a z eladásnak. Páva Zsolt talán ennek is próbált elébe menni a téma felvezetésekor. Azért akarják eladni a médiacéget, mert egy csomó pénzt beletesznek, de mégsem elég a működtetéshez, és a pcési önkormányzat ezt nem vállalhatja fel. Megjegyezzük itt is, amit a linkelt cikkben is megírtunk, hogy korábban éveken át még a mostanihoz képest is sokkal több pénzt tettek bele. Gulyás Emil (MSZP) illetlenségnek tartja, hogy ennek a nem kis súlyú döntésnek a következményeit rátestálják egy új önkormányzatra és közgyűlésre. Nem támogatták azt a javaslatát, hogy hagyják ősz utánra a döntést. Fogarasi Gábor (Jobbik) sem értette, miért most akarják éppen eladni a Pécsi Kommunikációs Kft.-t, hiszen nem most derült  ki róla, hogy nem kevés pénzbe kerül. Kóbor József (LMP) szerint nem túl jó lovat adnak el, hiszen a város médiatermékei politikai szócsőként működnek. Majd kissé konteós sejtetéssel azt mondta, hogy érdekes, hogy a PKK Kft. kezeli a Tüke-kártyák adatbázisát, vagy legalábbis ő erre így emlékszik. Nyilván arra utalt ezzel, hogy a személyes adat az nagy kincs, pláne a választói egy választás előtt. Páva Zsolt azonban ezt később lereagálta, Lovász István pécsi jegyző feladata lesz, ha jól értettük, hogy ez maradjon a városnál, az eladást így kell majd kiírni.

Majd Kóbor azt mondta, nyilván viccelve, hogy az LMP ?oligarchája? is tehetne ajánlatot. Viszont azt is gondolta, hogy nem közpénzből kell fenntartani egy ilyen önkormányzati lapot, és szerinte más városi cég is ugyanígy eladható vagy felszámolható lenne. Megjegyezzük: talán tényleg az ilyenen volt a hangsúly, meg talán az ennyiből is, hiszen az önkormányzatnak van a lakosok felé tájékoztatási kötelezettsége, de a Pécsma és a Pécsi Hírek valóban nem csak erre szorítkozik és valóban nem kiegyensúlyozott, propagandalapként működik, helyben nem is a leggyengébb szereplő, még ha vannak is az országban durvább játékosok is.

Kunszt Márta (DK) nem értette, miért csinálnak úgy egyes képviselőtársai, mintha Magyarországon sajtószabadság lenne. Szerinte az eladással csak tovább fog nőni a kézvezérlésű fideszes médiabirodalom. Annak viszont örült, hogy Pécs jó helyzetben van, mert itt még  vannak olyan médiumok, ahol szóhoz jutnak az ellenzlkiek is, Megjegyezzük, amúgy kapnak szót az önkormányzati médiában is ellenzlékiek, akár Kunszt Márta is, de a megszólalások száma és minősége nem egységes.

Kővári János (ÖPE) vicceskedve azt mondta, hogy a volt MSZP-s kincstárnokot, Puch Lászlót kellene megkeresni, hangsúlyozta mellette, hogy bárki pályázhat.

Gyimesi Gábor (Jobbik) nem fogja megsiratni a Pécsmát és a Pécsi Híreket.

14.30 Vége az őszi-tavaszi ülésszaknak. Páva Zsolt a közgyűlés végén a szokásos szavakkal búcsúzott, de most utoljára ekként: ha nem jön közbe semmi rendkívüli dolog, akkor őszig nem ül össze újra a pécsi közgyűlés, szeptemberig bizottsági szinten, átadott feladatkörökkel döntenek majd arról, amiről még szükséges a nyáron.

KategóriákMETÁL