Ha csak a Szilárd Leó parkban, az Ybl Miklós utcában és a tizenhét emeletes környékén nézünk körül, azt gondolhatjuk, Uránváros fejlődik, nincs semmi gond. Viszont elég csak egy utcával arrébb merészkedni bármelyik irányban, hogy szembesüljünk a szomorú valósággal.

A cikk a hirdetés után folytatódikUránvárosiak jelezték, érdemes tenni néhány kört a városrészben és megnézni, milyen állapotban vannak a járdák. Odafelé menet megálltam Egyetemváros és Uránváros határán, a Kürt utcában, hogy legyen összehasonlítási alapom. Az orvosi kar téglakerítése melletti járda ugyanis nagy valószínűséggel a város egyik legrosszabb állapotú aszfaltcsíkja. Érthetetlen, hogy egy ilyen frekventált helyen hogyan engedhetnek így lepusztulni egy járdát, tízméterenként hiányoznak hatalmas darabok az aszfaltból, az oké, hogy a diákok ritkán tolnak babakocsit, de itt még egy kerekek nélküli gyalogosnak is nagyon oda kell figyelnie.

Na, de Uránváros sem marad le nagyon a Kürt utca mögött, sőt. Az alábbiakban csak a járdákról mutatunk képeket, de az épületek közti parkolók, autóutak is elképesztő állapotban vannak, kivétel alig van. Az aszfaltdarabok közti kisebb-nagyobb, inkább nagyobb repedésekbe gaz tenyészik, a növényzet egy része elöregedett, az öreg fák hatalmas gyökerei helyenként járhatatlanná teszik a járdákat. Nyilvánvaló, hogy a városrész 90 százalékában évtizedek óta nem épült új járda, a (maximum) tíz százalék az EKF-es közterületfelújítás által érintett terület.

 

Az uránvárosi kis piac mellett akár zöldséget is lehetne termelni ezen a területen, nem kéne a szállítással annyit bajlódni.

 

Mintegy 8-10 centiméterre emelkedik ki a járda síkjából ez a gyökér. Mondjuk nem olyan nehéz átlépni, ha odafigyel az ember. Nincs is itt semmi látnivaló, haladjunk!

 

 

Ha azt a gazcsíkot ki lehetne egyenesíteni, el lehetne adni az egészet természetes eszközökkel kijelölt bicikliútként és ellopni a túlárazott projektből egy csomó uniós pénzt. LEVÉDETTEM AZ ÖTLETET!

 

 

Az egyik legrosszabb állapotú járda a Radnóti szakközéptől néhány tíz méterre olyan, mintha Magyarország vagy inkább Ausztria háromdimenziós domborzati térképe lenne. Kijárhatnának ide a diákok földrajz órán, tanulságos lenne sok szempontból.

 

 

Itt akár társasjátékot is lehetne játszani, annyi elemből áll ez a néhány négyzetméteres terület. Gazdálkodj okosan! Nem költöttél húsz év alatt semmit Uránváros járdáira, tízszer kimaradsz a dobásból és elhúzol szépen a városházáról!

 

 

 

Pécs, Európa Zöld Fővárosa. Gratulálunk!

 

 

Könnyen összeszámolható, hány közműjavítás érintett járdákat Uránban az elmúlt években, mert mindegyiknek jól láthatók a nyomai. 

 

 

Zöld szigetek az aszfaltóceánban. Természet, vedd vissza, ami a tiéd!

 

 

A Pécs alatt húzódó tektonikai törésvonal néhány méteren a felszínen látható, pont ezen a helyen, Uránvárosban. Javasoljuk, Páva Zsolt (Csizi Péter és Hoppál Péter országgyűlési képviselők támogatása mellett) kezdeményezze, hogy a jelenséget nyilvánítsák a világörökség részévé.

 

 

 

 

KategóriákMETÁL