PÉCS?PELLÉRD Tíztől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel sújtandó az, aki több emberen elkövetett emberölés bűntettében bűnösnek találnak. A törvény büntetni rendeli ennek kísérletét is. A hétfőn a Pécsi Törvényszék elé állított 74 éves férfi bűnös volt több emberen elkövetett emberölés kísérletében, mert áramot vezetett a kerítésébe, mégsem kell börtönbe vonulnia. Ennek kimondására számos oka volt a bíróságnak, nem csak az, hogy szerencsére senki sem halt meg, sőt nem is sérült meg, és nem is csak az, hogy az ügyészség sem kért letöltendőt. Az ítélet jogerős.

A cikk a hirdetés után folytatódikA háromfős büntető tanácssot vezető dr. Antal Gábor bíró hangsúlyozta, hogy azt nagyon határozottan ki kell mondani, hogy egy tolvaj nem érdemel halált, és hogy senki, egyetlen állampolgár sem teheti meg azt, hogy ő maga próbál vélt vagy valós sérelmei miatt igazságot szolgáltatni, ez semmiképpen sem méltányolható.

A hétfőn bűnösnek kimondott, és két év szabadságvesztésre ítélt, férfi büntetésének végrehajtását négy évre felfüggesztette a bíró. A    74 éves férfi jelenleg egy családtagjánál, egy kis baranyai faluban él, és nagyon megbánta, amit tett. Pellérdi háza kerítésébe vezetett egy majdnem 8,5 méteres vezeték segítségével áramot. A kerítést egy, a házban lévő vezetékkel kötötte össze. Mint mondta, amiatt, mert neki a kertje a mindene, és úgy vette észre, hogy valakik rendszeresen megdézsmálják az ottani terményeket. Sőt, valaki szerinte a házába is behatolt, és kipakolta a hűtőt. A kevés nyugdíjból élő özvegyember ma már felnőtt, nevelt, örökbefogadott fiára gyanakodott, akit amúgy három éve nem látott. Azért, mert a fiúnak van kulcsa a házhoz.

Az egyébként a bíróságon nem derült ki, hogy valóban történt-e betörés, tolvajlás, s hogy azt ki követte el, a bácsinak azonban elmeorvos megállapította a kóros elmeállapotát, egyebek mellett azt is, hogy paranoid téveszméi is lehetnek. Az idős férfi  életvezetése  azonban mindeddig példás volt, nem volt büntetve, tíz éve pedig szélütést szenvedett, emiatt nehezen beszél, egyik lába részlegesen lebénult, és nagyot is hall. Kóros elmeállapota a kirendelt szakértő szerint enyhe fokban mindenképpen befolyásolhatta azt, hogy felmérje annak valódi súlyát, mit is tesz. Ugyanakkor a szakértő azt is kimondta, hogy nem csak megbánta, de fel is fogta, hogy életveszélyt, sőt halált is okozhatott volna, és biztosra vehető, hogy többet ilyenre nem szánja el magát.

A vádlott a bíróságon elismerte a felelősségét, bánta, amit tett, kijelentette, hogy nem állt szándékában senkinek maradandó kárt okozni, azonban – a felelősséget valamelyest megosztva – azt is mondta, hogy ha szerinte a rendőrség a helyzet magaslatán állt volna (az az ő véleménye, hogy nem állt), akkor neki soha nem lesz  ?áramos kerítése?.

A vádlott családi házának udvara és az utcafronti terület egy drótkerítéssel volt elválasztva, úgy, hogy a drótkerítés hozzáért az utcafronti kerítéshez. A vádlott 2015 májusában a házból az utcára néző ablakon keresztül kábelt vezetett ki, annak egyik végét a drótkerítéshez kötötte, a másik végét pedig a házban lévő konnektorba helyezte, ezzel a drótkerítés és az utcafronti kerítés is hálózati feszültség alá került. Mint mondta, nem tudta, hogy az utcafronti kerítés is felveszi az áramot.

Az áramszolgáltató szakemberei 2016 novemberében 170-180 Volt-ot mértek a külső kerítésben. Amiatt merült fel a gyanú, mert előtte három munkás, az önkormányzat megbízásából a külső kerítés helyreállítását végezte, és az egyikük azt érezte, enyhén ráz, illetve bizsergetően csíp a kerítés. A másik két férfi még ezt sem észlelte. Az ügyben kirendelt szakértő szerint több szerencsés körülmény miatt nem volt nagyobb tragédia az esetből, például nem volt nedves a föld és az udvar, vastag talpú cipőben voltak a munkások. Az önkormányzat a kerítés javításáról amiatt rendelkezett, mert az elhanyagolt állapotban volt, balesetveszélyessé vált. Az esetet az egyik munkás jelentette, az aljegyző pedig kivizsgálta az ügyet, és feljelentést tett. Az áramszolgáltató munkásai az ellenőrzés után áramtalanították a házat.

KategóriákMETÁL