Két ellenzéki képviselőjelölti lista is lehet Pécsett, a már bejelentett ötpárti mellett a Mellár Tamás fémjelezte Mindenki Pécsért Egyesületé is.

Két ellenzéki képviselőjelölti lista is lehet Pécsett, mivel a Mellár Tamás fémjelezte Mindenki Pécsért Egyesület nem fog beállni az ötpárti pécsi összefogásba. Ráadásul erre a pécsi fideszes propagandaújság ellenzéki polgármesterjelöltet  karaktergyilkoló ?cikke? miatt kérdeztünk rá. 

A cikk a hirdetés után folytatódik



Mellár Tamás és Bod Péter Ákos nyilvános közéleti fórumán vettünk részt csütörtökön este, hogy tudósítsunk róla. Az eseményt tegnap be is harangoztuk. A tudósítást pénteken közöljük az egyébként izgalmas beszélgetésről.

A fórum után ugyanis Mellár Tamást kérdeztük meg egy, a Pécsma nevű internetes fideszes propagandaújság friss cikke miatt.

Joggal gondolhatja most az, aki pár napos csúszásban van a pécsi közéleti hírek terén, hogy talán egy újabb lejárató cikk jelent meg Mellár Tamásról a legdurvább pécsi propagandalapban, de nem. És éppen emiatt jön képbe a néhány napos/hetes csúszás. A Pécsma célkeresztjéből ugyanis jól érzékelhetően kikerült eddigi kedvenc ellenzéki szereplőjük, azaz Mellár Tamás, és átvette a helyét Péterffy Attila, az MSZP, a DK és a Momentum támogatását élvező független pécsi polgármesterjelölt.

A Pécsma csütörtöki opusza is a Péterffy-t karaktergyilkoló sorozatba illő szép darab, ám érdekessége, hogy abban nyilatkozóként tevékenyen részt vesz Mellár Tamás is.

Olyan mondatokat tudnak a Párbeszéd-frakcióban ülő független baranyai országgyűlési képviselő nyilatkozatának köszönhetően leírni a Pécsmán, mint pl.:

?Mellár Tamás szerint a pécsi baloldali polgármesterjelölt valójában a Fidesz B-terve, és nincs akkora hatalma, hogy őt kigolyózza?.

Mindezt egy, a napokban a kormánymédiába kiszivárogtatott hangfelvétellel kapcsolatban feltett kérdésre mondja válaszul Mellár. Azon egyebek mellett a DK pécsi vezetője, Kunszt Márta egy taggyűlésen mondott olyat ugyanis, hogy az MSZP, a DK és a Momentum által indítandó polgármesterjelölt kigolyózhatja Mellár Tamást is, mert a politikus nem állt be a polgármesterjelölt mögé.

Megkérdeztük Mellár Tamást, hogy gondolkodott-e azon, hogy esetleg nemet mond, nem nyilatkozik Páva Zsolték propagandalapjának, a Pécsmának, de úgy felelt,  hogy ő korábban is mindig állt a sajtó rendelkezésére, attól függetlenül, milyen ideológiát, irányultságot képviselt egy újság.

Pontosítottuk ezért, hogy nem a lap irányultsága, hanem amiatt kérdeztünk a nyilatkozatról, mert hónapokon át karaktergyilkolta Mellár Tamást a Pécsma, és mert a véleményünk szerint most ugyanez történt Péterffy Attilával. Mellár Tamás viszont úgy felelt, hogy ő nem érzi, hogy ez a cikk Péterffy elleni támadás lenne, sőt, őt nevezik benne a DK-t idézve rossz embernek, majd azt mondta, neki nem dolga keresztény emberként megítélni a Pécsmát vagy újságíróit az elmúlt időszak miatt, azt majd a Jóisten megteszi. Azt viszont elmondta, hogy Péterffy Attilát ő személy szerint nem tudja támogatni, mert a Fidesz B-tervének tartja az ő elindítását.

Rákérdeztünk arra, hogy jól értettük-e, hogy azt mondta, hogy sem ő, sem a Mindenki Pécsért Egyesület nem tudja támogatni a nemrégiben bejelentett összellenzéki, illetve ötpárti pécsi összefogást, amelyben az MSZP, a DK és a Momentum mellett a Jobbik és az LMP is részt vesz. Mint megírtuk, koordinált jelöltállításról egyeztetnek a pártok Pécsett.

Mellár Tamás ugyanis ezt nyilatkozta a Pécsmának:

?mi támogatjuk a ti kevésbé alkalmas embereteket az egyik körzetben, cserébe viszont ti is támogassátok a mi kevésbé alkalmas emberünket a másik körzetben? elnevezésű ellenzéki mutyiban sem én, sem a Mindenki Pécsért Egyesület nem vett és nem is fog részt venni.

Illetve, hogy

?Az ilyen típusú mutyik nem csak erkölcstelenek, de ráadásul még csak nem is eredményesek – lásd a tavalyi országgyűlési választás eredményeit.?

A kérdésre, hogy ezzel az ötpárti összefogásra céloz-e, Mellár Tamás a Szabad Pécsnek igennel felelt. A független országgyűlési képviselő azt mondta lapunknak, hogy a múlt év végén, novemberben és decemberben megegyezett a Mindenki Pécsért Egyesület a pártokkal arról, hogy lesz egy képviselőjelölti kaszting is, azaz egy kiválasztási folyamat, ahol nem csak az egy, legerősebb polgármesterjelöltet, de a körzetenként egy, legerősebb képviselőjelöltet is ki szeretnék választani a szóba jöhető lehetséges jelöltekkel. És ebbe a körbe az összefogásban és a Fidesz leváltásában érdekelt politikai pártok és civil szervezetek jelöltjei egyaránt beltartoztak volna az elképzelések és a megbeszéltek szerint. 

Mellár Tamás azonban most úgy látta, hogy ahhoz a megállapodáshoz vagy megbeszéltekhez képest a pártok kiegyeztek a 18 körzetben arról, hogy melyik pártnak hány jelöltje van és melyik körzetben indítana, majd ott elindítják a saját jelöltjüket, akit nem mérettek meg előzetesen. És most, hogy ezt egymás közt az öt párt eldöntötte, kérnék hozzá a Mindenki Pécsért Egyesület áldását vagy pecsétjét, de ezt a fentiek miatt nem fogják megkapni, nyilatkozta a Szabad Pécsnek Mellár Tamás.

Megkérdeztük ezért végül azt is, hogy jól értjük és jól gondoljuk-e azt, hogy a Mindenki Pécsért Egyesületnek ezek szerint, mivel a pártokkal nem tudtak megegyezni, meglesznek a saját civil jelöltjei, a 18 pécsi képviselőjelöltje, és esetleg egy saját vagy általa támogatott polgármesterjelöltje. Mellár Tamás erre úgy felelt, hogy ez lenne a cél, de majd nagyjából május végén ér véget a kiválasztási folyamat a tervek szerint. Mellár Tamás kérdésünkre azt mondta, hogy nem lesznek elkésve a jelöltek megtalálásával, hiszen sajnos a szűkös lehetőségeik miatt úgysem tudnak a választás előtti utolsó másfél hónapnál hosszabb kampányt folytatni.

Magyarul most úgy néz ki, hogy Pécsett lesz egy közös, ötpárti ellenzéki lista a 18 egyéni körzetben, lesz (vagy legalábbis lehet) egy újabb, azaz második teljes 18 képviselőjelölti ellenzéki listája a Mindenki Pécsért Mozgalomnak is, nem beszélve arról, hogy a 2002-ben, Orbán Viktor polgári körös felhívására alakult Összefogás Pécsért Egyesület is igyekszik majd saját listát gründolni. A Fidesz nem Pécsett a legnépszerűbb, de az itt is jellemző rájuk, hogy van egy stabil, megingathatatlan szavazóbázisuk, így a fentieket olvasva többen arra juthatnak, hogy amennyiben ez így lesz, már csak a kávét kell majd kikérniük. Habár ez az ügy még a fentiek ellenére is ennél sokkal bonyolultabb lehet azért.

Megkerestük csütörtökön este Péterffy Attila független pécsi polgármesterjelöltet is, azt kérve tőle, hogy kommentálja Mellár Tamás Pécsmának tett nyilatkozatát. Péterffy Attila azonban azt mondta, hogy ismeri ugyan a nyilatkozatot, olvasta a cikket, de nem kívánja azt kommentálni, mert bármit is mondana, azzal éppen az ellenzéki összefogást gyengítené. Annyit elmondott még azonban, hogy éppen holnap, azaz ismét pénteken jön ki az újabb videója a saját hivatalos Facebook-oldalán az újabb polgármesterjelölti vállalásáról, és abban szerinte minden felvetésre választ ad majd.

KategóriákMETÁL