Térképes “segédanyaggal” foglalta össze Pécs és Baranya problémáit és üzent a miniszterelnöknek az egymáshoz egyre közelebb kerülő LMP és Új Kezdet.

A cikk a hirdetés után folytatódikKeresztes László Lóránt, a Lehet Más a Politika pécsi önkormányzati képviselője, és Hohn Krisztina, Mánfa polgármestere, az Új Kezdet alelnöke mai közös sajtótájékoztatójukon Orbán Viktornak üzentek. A miniszterelnök pénteken az egyetem jubileumi ünnepségére Pécsre látogat. Mint Keresztes László Lóránt elmondta, sem a pécsi közgyűlési képviselők, sem a megye polgármesterei nem kapnak lehetőséget arra, hogy találkozzanak vele és felhívják a figyelmét a megyeszékhely és Baranya súlyos problémáira. 

“Baranya nincsen rajta Orbán Viktor térképén”

– fogalmazott az LMP-s politikus a Széchenyi téren, a megyeháza előtt állva.

Hohn Krisztina hozzátette, a kistelepülések nem csak Orbán térképén nincsenek rajta, hanem a fideszes országgyűlési képviselők térképén sem, ő például egyszer találkozott eddig Hoppál Péterrel, véletlenül. Úgy véli, a képviselők kormányutasításokat hajtanak végre és nem a térségük érdekeit képviselik. 

“Kizárólag azok a polgármesterek tudnak érvényesülni, akik magukra húzzák a Fidesz emblémáját”

– mondta Mánfa polgármestere.

Hangsúlyozta, fontos, hogy az önkormányzatiság újra erőre kapjon, különben a kistelepülések tényleg eltűnnek a térképről.

Keresztes László Lóránt elmondta, úgy tűnik, Orbán Viktort nem nagyon érdekli az a problémahalmaz, ami a megyét és Pécset sújtja, ezért készítettek neki egy segédanyagot, ami bemutatja neki, mik azok a legfontosabb problémák, amelyek Baranyát és Pécset érintik. 

“Pécs szimbolikus hely, hiszen itt egy évvel korábban, már 2009-ben győzött a “fülkeforradalom”, így hosszabb tapasztalattal rendelkezünk arról, mit jelent a Fidesz és Orbán Viktor kormányzása”

– fogalmazott az LMP-s képviselő.

A két politikus egy Baranya térképet mutatott fel, amin a problémákat is felsorolták. Ezek szerintük a következők:

Baranya megye az egy főre jutó ipari termelés tekintetében az utolsó helyen áll.

Szinte valamennyi gazdasági mutató tekintetében romlott a pozíciónk.

Leromlott állapotban vannak a mellékutak.

A közszolgáltatások jelentős része fenntarthatatlan.

Pécs és cégei eladósodtak.

Pécs a vidéki nagyvárosok között az utolsó helyen áll a gazdasági erő tekintetében.

Pécsett az ingatlanadó a vidéki városok között rekordnagyságú.

A város csődközeli helyzetbe került.

Baranya megye lakossága a fülkeforradalom óta 20 ezer fővel csökkent.

Pécs város lakossága 2009 óta 13 ezer fővel csökkent.

Keresztes szerint a felelősséget ezért a helyi és országos kormánypárti politikusoknak kell vállalniuk.

A csődközeli helyzettel foglalkozó szeptember eleji közgyűlésen az LMP-nek is lesznek javaslatai, de – amint azt Keresztes elmondta – rendszerszintű gondok is vannak, amiket a kormányzatnak kellene megoldania. Szerinte Pécsnek kicsi a gazdasági ereje, kevés a bevétele ahhoz, hogy a méretéből adódó feladatokat megfelelően ellássa. 

Keresztes László Lóránt szerint Páva Zsolt polgármesterként megbukott, csak jogilag van még a helyén.

“Azt kérem Orbán Viktortól, hogy távolítsa el a város éléről Páva Zsoltot, hiszen ahhoz, hogy valódi változásokat lehessen elérni és elindítani, olyan emberekre van szükség, akik nem a kormányzati utasításokat hajtják végre, hanem az itt élők érdekeit képviselik”

– mondta az LMP-s politikus.

A Szabad Pécs kérdésére a két politikus megerősítette, a közös sajtótájékoztató annak is szól, hogy megindult a tárgyalás a két párt között a jövő évi parlamenti választásokra vonatkozó együttműködésről. Ezzel a témával rövidesen egy nagyobb cikkben is foglalkozunk.

 

KategóriákMETÁL