Három család tagjait biztosan kizárták arról a szombat esti farsangi bálról, amit Pécsbányán szervezett egy informális helyi csoport, de egy nagyobb, európai uniós támogatással megvalósuló pécsi önkormányzati program részeként. A rendezvény a meghívó szerint ingyenes és nyilvános volt. Aztán néhányaknak azt mondták, hogy mégsem lesz nyilvános, és olyanról is tudunk, akitől pénzt kértek a belépésért – illetve tombolát vetettek vele azért, hogy beléphessen a bálra. A rasszizmus gyanúja is felmerült, de a háttérben sokkal inkább egyfajta családi viszály, sőt akár még politika is állhat.

A cikk a hirdetés után folytatódikA helyi identitás és kohézió erősítése Pécs városában a címe annak a nagy, széleskörű, európai uniós támogatással megvalósuló programnak, amely még a fideszes városvezetés idején indult el Pécs MJV Önkormányzata, és a Fideszhez, finoman szólva is közel álló civil szervezet, a Pécsi Helyi Akciócsoport együttműködésével.

Mese

Ebbe a nagy pályázati programba számos civil szervezetet vontak be, és a város teljes területét érintően voltak-vannak események. E nagy pályázat részeként szervezte meg a Nők Összefogása Pécsbányáért nevű informális helyi közösség a most szombati farsangi programot, “Mese” tematikával.

A program délután öt és éjfél közt tartott, s két nagy része volt. A délután öttől hétig tartó időszak a gyerekeknek megrendezett farsangi bál volt, jutalmakkal és ajándékokkal, este pedig, 19-24 óra közt alapvetően felnőtteknek tartottak bált, batyus jelleggel, azaz a termet és a zenét biztosították (élő zene volt), de a résztvevő bálozók vittek magukkal enni-inni és ropogtatni valót.

A programot plakátokon, a közösségi médiában és a helyi közösségnek kiküldött hírlevéllel is terjesztették, és azon túl is hívtak embereket, személyesen és telefonon is.

A délután OK volt

Az este hétig tartó rész teljesen rendben lement, bárki bemehetett, a gyerekek beöltöztek, örültek, kiosztották a legjobb jelmezeseknek a jutalmakat.

A meghívó mást ígért

Az este hét órától tartó programrész azonban már nem volt ilyen nyitott és mindenki számára látogatható. Habár a meghívón nem szerepelt olyan, hogy a program zártkörű lenne, vagy akár belépős, sőt kifejezetten azt írták rá, hogy a farsangi bál ingyenes és mindenkit szeretettel várnak.

Balogh Jánosék is készültek az eseményre mindhárom gyermekükkel. A két nagyobb gyermek (11 és 14 évesek) a délutáni jelmezversenyre is beneveztek. Baloghék azért is akartak menni a bálra, mert egyrészt ott élnek Pécsbányán, régi, megbecsült tagjai a közösségnek, ők maguk dolgoztak is a közösségi házban korábban, sőt külön hívták is őket az eseményre többen is.

Készültek a batyus bálra, de ez nem volt elég

Ráadásul a feleség, Éva annak idején tagja volt azoknak a helyi vagy helyben dolgozó hölgyeknek, akik a programot szervező, már említett informális csportot megalakították. Baloghné Éva már nem tagja a csoportnak, de szívesen mentek volna, készültek is, bevásároltak, hogy a batyus bálra ne érkezzenek üres kézzel. Ezt már Éva maga mondta nekünk vasárnap délután, mert a tegnap este történtek miatt ma beszéltünk mindazokkal, akikkel csak tudtunk.

Ugyanis kiderült, hogy hiába erről szólt a meghívó, a rendezvényen mégsem vártak nagy szeretettel mindenkit – sőt.

Még tartott ugyanis a gyerekeknek szervezett jelmezbál, amikor a két nagyobb gyerek után megérkezett Balogh János, felesége, Éva és a legkisebb gyermekük. A férj egy álarcot húzott, a feleség pedig be volt öltözve jelmezbe. Úgy gondolták, a móka akkor lesz teljes, ha ők is beöltöznek és majd úgy táncolnak a bálon. Megengedték, hogy az esti programon is maradjanak még a gyerekek, hiszen például a tombolát is akkor sorsolták ki, nem a hivatalos gyerekprogram végén.

Végül mégsem volt nyitott a program

Dománé Pécsi Mónika, a Nők Összefogása Pécsbányáért nevű csoport egyik tagja fogadta az ajtóban az érkezőket. Amikor meglátta Évát a gyerekfarsangra akart sorszámot adni a felnőtt nőnek. Aztán, amikor kiderült, hogy ők az esti programra érkeztek, azt mondta nekik, hogy a rendezvény nem lesz megtartva, ezt Baloghné Éva mesélte nekünk. Mint mondta, látva az esti bál előkészületeit, jelezte Dománénak, hogy nem egészen érti, miről is beszél a szervező. Aki aztán azt közölte velük, hogy végül mégiscsak meg lesz tartva az esemény, nem marad el, de a buli zártkörű, és a csoportuk tagjai látogathatják. Egyfajta “céges” farsang.

Lapunk tudomása szerint később másoknak is jelezte azt a szervező, hogy nem mehetnek be a rendezvényre, mert az zártkörű. Az egyik Balogh Jánosnak a testvére és az ő felesége volt. A férfi a személyes Facebook-oldalára is kiírta, hogy micsoda megaláztatás érte.

Megaláztatásként élték meg

Merthogy így élte meg azt a férfi is, sőt egy harmadik, a Balogh-testvérekkel és családjaikkal baráti viszonyban lévő család is. Őket szintén megkértek arra, hogy ne menjenek vissza este, avagy ne maradjanak ott este hét óra után.

És Balogh Jánosné Éva is azt mondta, hogy őket ilyen megaláztatás még nem érte – ráadásul mindez gyakorlatilag a gyerekeik előtt történt, akiknek nyilván el kellett magyarázniuk, miért ér véget a számukra a farsang. A legkisebb gyermekük ezen túl azért is sírt nagyon, mert már a tombolasorsolásra sem maradhattak – hiszen a sorsolást is az esti programra szervezték.

Zárt ajtós-élőzenés

Baloghék tehát elmentek, később aztán érdeklődésképpen egy ismerősével, a szintén Pécsbányán élő civil aktivista Konkoly-Thege Júliával visszament Éva a közösségi házhoz. Annyit láttak, hogy a bált természetesen mégiscsak megtartották, a “szerencsés” résztvevők bent táncolnak és mulatnak, a közösségi ház ajtóját pedig bezárták belülről. Így például a délutáni programon jelen nem lévő, és “kitiltást nem kapó” Konkoly-Thege Júlia sem tudott volna bemenni akkor már a nyilvános és ingyenes programra, még akkor sem, ha akart volna.

Nyilvánvaló volt a döntés oka: aki “illetéktelen”, az maradjon kívül. Annyit azonban így is láttak Éváék, hogy nem csak az informális csoport tagjai lehettek jelen az eseményen.

Tombola

Éváék egyébként tudnak egy olyan fiatalemberről is, akitől pénzt kértek a belépésért a szervezők. Illetve aztán kiderült, hogy tombolát vetettek vele ahhoz, hogy bemehessen a közösségi házba (ezer forintot fizetett).

Az biztos, hogy akkor, amikor a fiatalember megtudta, hogy mi történt, és hogy elvileg egy ingyenes rendezvényre váltott kötelezően tombolát, elhagyta a helyszínt. Nem kizárt persze, hogy később visszament a közösségi házhoz, bement a bálra és részt vett azon, jól érezte magát, a “jegyét” beváltva (sőt, akár még a tombolán is nyerhetett), de erről nincs biztos infónk.

Baloghné Éva még akkor, amikor este kilenc óra körül visszamentek a közösségi házhoz, és látta, hogy mi történik, felhívta Vozár Pált, a Pécsbányai Közösségi Házat működtető, Pécsbányáért és a helyi közösségért hosszú évek óta tevékenykedő civil szervezet, a Pécsbányai Kulturális Egyesület vezetőjét.

Gesztusértékű felajánlás, de nem elfogadható

Vozár Pál azt mondta Baloghné Évának, hogy családi okok miatt nem tudott személyesen részt venni a programon, és azonnal oda sem tud menni, de megérti a felháborodásukat. Ő maga annyit tud csak felajánlani, hogy a következő hétvégén biztosít egy termet térítésmentesen (bálra-bulira) Baloghéknak.

Baloghné Éva azonban azt mondta a Szabad Pécsnek, hogy ő azt elhiszi, hogy a felajánlás jószándékú volt, és azt is, hogy nem ők voltak a szervezők, de ezzel nincs rendbehozva ez az ügy, a megaláztatásukat és a megsértésüket nem enyhíti.

Kizárható, hogy etnikai oka lett volna a történteknek

Merthogy azt gyakorlatilag mindenki elmondta, akit megkérdeztünk, Vozár Pál is, hogy az említett, a rendezvényről kirekesztett három családdal semmi probléma nincs, és nem is volt sohasem. Sőt, Balogh Jánosék például dolgoztak is a kultúrházban korábban. Éva huzamosabb ideig, János pedig zenészként hangszeres órákat tartva.

Vozár Pál azt mondta, hogy nagyon szerencsétlennek és elfogadhatatlannak érzi, ami történt. Mindenféle kireksztés és megkülönböztetést elvet, az egyik megvalósult, az etnikai megkülönböztés azonban itt szerinte teljesen kizárható. Ez felmerült ugyanis, mert a három kizárt család közül kettő roma család. De Vozár szerint nem csak azért, mert volt roma résztvevője is a bálnak a tudomása szerint, hanem, mert semmi ilyen dolog nem merült fel komolyan, s mert részben valószínűleg helyi családi viszály állhat az ügy mögött.

A másik – és szerinte ez a jelentősebb dolog –, hogy az említett két Balogh-testvér és családjaik valóban rendes és jóravaló emberek, akik soha nem balhéztak. Ugyanakkor a szélesebben vett Balogh-család más tagjai közt valóban voltak (így vannak, lehetnek) olyanok, akik a múltban nem egy alkalommal nagyon is kártékonyan viselkedtek, anyagi kárt okoztak, törtek-zúztak, balhéztak, elrontották mások szórakozását.

Ugyanakkor azt teljesen határozottan mondta, hogy mások bűneiért, és esetleg azért (mert szerinte akár ez is állhatott a történtek hátterében), hogy ha a család más tagjai is ott vannak, akkor megjelenhetnek más, nem mindig békés és kulturáltan szórakozó tagjai is a családnak, senki sem lehet ilyen helyzetbe hozni. Sőt, azért is volt roppant kínos a számára, mert ő maga is ajánlotta a programot Balogh Jánoséknak egy nappal korábban, amikor összefutottak, és nyilván éppen azért ajánlotta, mert nem tudott arról, hogy zártkörű lenne a program, hanem éppen az ellenkezőjéről, és mert Balogh Jánosékat ismeri és tudja róluk, hogy nagyon rendes emberek.

Vozár Pál azt is elmondta, hogy azért is sajnálja nagyon, ami történt, mert ők hosszú évek óta dolgoznak Pécsbányáért, és azért, hogy a pozitív hírek és ügyek szóljanak a korbban sokkal rosszabb hírű városrészről, és szerinte komoly eredményeket is értek el ebben, és most megint egy nagyon szerencsétlen ügy került elő “róluk”.

Éppen ezért is mondta azt Vozár Pál, hogy igyekeznek rendezni ezt a helyzetet, a következő napokban mindenképpen megpróbálnak “békét” teremteni az önkormányzati választáson a körzetet megnyerő Sajgó György momentumos képviselővel. (Sajgó egyébként éppen Vozárt győzte le a választáson és jutott egyenesen be innen a pécsi közgyűlésbe.)

Sajgóval is beszéltünk vasárnap, ő is tudott már az ügyről, és elfogadhatatlannak nevezte, hogy egyes embereket, pláne olyanokat, akik soha senkinek nem ártottak, nem balhéztak kizártak. Az viszont tényleg mindennek a teteje szerinte, hogy ezt “gyerekek”, fiatalok is bánták, nekik is ajtón kívül kellett maradniuk az esti programról. Mindenképpen kivizsgálják, ami történt és lesz következménye az ügynek – ígérte.

Természetesen azt próbáltuk kideríteni minden beszélgetés közben, hogy mi állhat a háttérben. Nagyon nagy valószínűséggel teljesen elvethető a rasszizmus, leginkább tényleg a balhétól való félelem állhatott a háttérben, esetleg azon túl még személyes viszály is, habár Balogné Éva azt mondta, a szervezőkkel sem volt soha problémájuk, és szerinte nekik sem velük.

Lehet, hogy politikai oka (is) van?

Ugyanakkor van egy harmadik-negyedik lehetséges ok is, mégpedig a politikai nézeteltérés.

Vozár Pál vezetőségi tagja, sőt korábban városházi képviselője is volt az őszi pécsi önkormányzati választáson a Fidesszel és a KDNP-vel együtt induló Összefogás Pécsért Egyesületnek. Az ÖPE két képviselője jelelnleg az egyetlen KDNP-s pécsi képviselővel alkotott frakciót a pécsi közgyűlésben.

A szervező Nők Összefogása Pécsbányáért nevű informális csoport tagjai – a csoportban az elmúlt években végbement tagcseréket követően – a helyiek egy része szerint most a Fideszhez és az ÖPE-hez állnak közel érzelmileg. És így Vozárt támogatták az őszi választáson (mint említettük, a nagy EU-s projekt egyik gazdája, a Pécsi HACS Fidesz-közelinek tekinthető). Mindeközben Balogh Jánosékról nem ez mondható el, őróluk tudni, hogy az ellenzéket, a végül győztes momentumos Sajgó Györgyöt támogatták. Mint mondtuk, Vozár Pál ennek ellenére jóban van velük, hívta is őket, nekik sem Vozárral volt személyes bajuk, amikor Sajgó kampányát segítették. Ugyanakkor azt kérdésünkre több helyi lakos mellett Baloghné Éva sem tudta kizárni, hogy esetleg ez a dolog is állhat amögött, hogy ilyen botrányba fulladt a szombat este. Merthogy az, hogy Vozár Pál esetleg nem haragszik rájuk, nem jelenti azt feltétlenül, hogy a Vozárt támogatók is ilyen megértők. 

Felkerestük telefonon vasárnap délelőtt Dománé Pécsi Mónikát is, de miután elmondtuk, hogy miről szeretnénk cikket írni és mit hallottunk azt megelőzően az ügyről a nyilatkozóktól, azt mondta, hogy nem kíván a sajtónak nyilatkozni a történtekről. Írtunk még szombaton, késő este – amikor tudomást szereztünk a történtekről – Haffner Tamásnak is, a Pécsi HACS vezetőjének, a HACS központi e-mail címére, de egyelőre még nem reagált levelünkre és nem válaszolt a kérdéseinkre.

FRISSÍTÉS, hétfő 10.10 – A HAC nem illetékes

Válaszolt hétvégi megkeresésünkre hétfőn délelőtt a Pécsi Helyi Akciócsoport: A következőket írták: „A helyi identitás és kohézió erősítése Pécs városában című projekt Pécs MJV Önkormányzata konzorciumvezetésével megvalósuló uniós pályázat, melyben a Pécsi Helyi Akciócsoport konzorciumi tagként vesz részt. A Pécsi Helyi Akciócsoport a konzorciumi megállapodás értelmében előkészítési, projektmenedzsment feladatokat lát el, valamint részvételi fórumokat szervez és ügyfélszolgálatot tart. Az előkészítés a projekt első 16 hónapjában zajlott, mely 2019. június 30-án végett ért.

A 2019. szeptember 01-től 2022. augusztus 31-ig tartó megvalósítási szakaszban a helyi közösségek által elfogadott cselekvési tervekben és program naptárakban rögzített események és folyamatok megvalósítása Pécs MJV Önkormányzatának projekteleme, mely feladatot az önkormányzat 2019. augusztusában in-house szerződés keretében átadott a 100%-os tulajdonában álló Pécsi Kommunikációs Központ Kft.-nek. 

A fentiek alapján a Pécsi Helyi Akciócsoport nem végez a programokkal kapcsolatban sem szervezési, sem helyszíni lebonyolítási feladatokat, így az Ön által feltett kérdések vonatkozásában nem vagyunk illetékesek.”

KategóriákMETÁL