Amint lehet, lepasszolná Pécs, Európa Kulturális Fővárosa a POSZT terhét magáról. Ennek mikéntje és menete egyelőre még rejtély.

A cikk a hirdetés után folytatódikAhogy az is, hogy önként döntött-e így a város, avagy a kirendelt revizorok tanácsolták az utóbbi években (ötmillió forinttal hol több, hol kevesebb) 70 milliós költség kihúzását. Több forrásból is úgy értesült a Szabad Pécs, hogy a jelenleg a POSZT-ot működtető társaságban 2/3-os tulajdoni aránnyal rendelkező város nem kívánja a továbbiakban gyakorolni és ellátni tulajdonosi feladatait, megszabadulna a részesedésétől. Ennek forgatókönyve egyelőre kérdéses. Információink szerint a ZSÖK-höz vándorolna, tovább hizlalva a pécsi kulturális holdingot ? akár a POSZT saját költségvetésével együtt, akár a ZSÖK költségvetésének terhére.

A POSZF NKft. tulajdonosi köre jelenleg: egyharmad részen a szakmai szervezetek (a Magyar Színházi Társaság és a Magyar Teátrumi Társaság) osztoznak fele-fele arányban, míg Pécs városa egymaga kétharmad arányban képviselteti magát, s adja a fesztivál költségvetésének nagyjából felét, évi mintegy 70 millió forintot. (Igen, kb. ennyibe fájt a Tv-torony kivilágítása is.)

Információink szerint a nem túl rózsás anyagi helyzetben lévő város újabb kulturális teher elhagyásával könnyítene magán, a POSZT tulajdonjogának átruházásával. (A kultúra más területén is akadozik a pécsi önkormányzati támogatás – lásd még íróprogram, vagy nemzeti színház.)

Habár olyan hírek is felrepültek, hogy akár más városba költöztetnék az eseményt, jóval valószínűbbnek tűnik, hogy a kiszemelt új gazda valóban a ZSÖK lesz. Így legalább Magyar Attila, akit pályázati úton, de gyaníthatóan némi önkormányzati önkénnyel neveztek ki a POSZT igazgatójának – s aki egyben a ZSÖK pénzügyi vezetője is – erős kéz alatt tarthatja a fesztivál pénzköltését. A POSZF NKft. társasági szerződése elvileg lehetővé teszi a tulajdonosi szerkezet módosítását, de ehhez az egyik szakmai szervezet támogatására is szüksége lesz a városnak.

Kérdés, hogy ez hogyan befolyásolja a színháztalálkozó sorsát a jövőben. A POSZT az elmúlt években leginkább a színházi szakma különböző képviselőinek kakaskodásától volt hangos, az új vezetés pedig inkább tömegrendezvénnyé, fesztivállá alakítja a színháztalálkozót – a szakmai renomé elvesztése árán. Lehet, hogy a tulajdonosi kör megváltoztatása névleges lesz csupán és technikai jellegű a városi költségvetés kicsinosítása érdekében, de az is lehet, hogy a fesztivál már így is megtépázott függetlensége kerül ezzel még inkább veszélybe.

Kérdéseinket elküldtük a POSZT igazgatóságának és a POSZF NKft. jelenlegi tulajdonosainak, a Magyar Színházi Társaságnak (MSZT), a Magyar Teátrumi Társaságnak és Pécs városának is, illetve felkerestük a ZSÖK-öt is. Bár a jelenlegi gyakorlat szerint utóbbiak mellőzik a válaszadást, amint friss információt kapunk, frissítjük cikkünket.

 

Frissítés! 2017.08.29.

Az MSZT portálunknak jelezte, hogy legközelebbi elnökségi ülésük (szeptember 4.) után válaszolnak kérdéseinkre.  

 

KategóriákMETÁL