Pécsett szeptember 1-jén ünneplik a város napját, ez alkalomból adják át minden évben a pécsi városi díjakat. A díszpolgári címmel Uhrik Teodóra Kossuth- és Liszt-díjas táncművészt tüntették ki. Díjat kapott a Covid elleni védekezésért a PTE Klinikai Központja, és humanitárius díjjal tüntették ki a Pécsi Ukrán Önkormányzatot. Pécs sajtódíját az egy év híján 40 éves újságírói és riporteri múlttal rendelkező, ma is aktív Ungár Tamás kapta, aki lapunknak is külsős munkatársa.

A cikk a hirdetés után folytatódikUhrik Teodóra (79) Kossuth- és Liszt-díjas táncművész, táncpedagógus, az Eck Imre által 62 éve életre hívott legendás Pécsi Balett alapító tagja, a pécsi balett társulatot működtető nonprofit kft. ügyvezetője viselheti mától a Pécs Város Díszpolgára címet.

Uhrin Dóra a díszpolgárrá fogadásról szóló oklevelet ma délelőtt, Pécs Város Napján, Pécs ünnepi közgyűlésén, Péterffy Attila pécsi polgármestertől vehette át. A Pécsi Nemzeti Színházban elhangzott laudáció szerint Uhrin Teodóra számára a táncművészet területén végzett kiemelkedő munkásságáért és a város kulturális életében betöltött meghatározó szerepének elismeréseként adományozták a Pécs Megyei Jogú Város Díszpolgára címet. Uhrin Teodórát a díj átvétele után egy meglepetésvendég, fia, Kamarás Iván színművész is köszöntötte.

Ungár Tamás kapta a Várady Ferenc-díjat

Negyvenéves újságírói pálya áll az ország egyik utolsó nagy riportere, Ungár Tamás mögött, aki az ország egyik legismertebb és legjobb napilapjának, a Népszabadságnak volt dél-dunántúli tudósítója és riportere évtizedeken át, a lap 2016. őszi bezárásáig. Ungár Tamás ma is aktív újságíró, rendszeresen küld riportokat, legyakrabban a Népszavának, a 24.hu-nak, a Jelennek, a Szabad Európának és a Szabad Pécsnek.

Ungár Tamás (középen) a Várady Ferenc-díjjal

Pro Communitate Díj a Covid-elleni védekezésért egészségügyi dolgozóknak

Pécs közgyűlése a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ munkatársai részére a Covid-19 vírus elleni védekezés keretében nyújtott munkájuk elismeréseként a Pro Communitate Díjat adományozott. A díjat a PTE KK vezetője, dr. Sebestyén Andor vette át. A PTE KK a koronavírus járvány ideje alatt a reguláris betegellátási feladatok mellett, humánerőforrás átcsoportosításával biztosította a koronavírus fertőzéssel érintett betegek ellátásához szükséges mintavételi és diagnosztikai tevékenységet, valamint a sürgősségi, infektológiai és intenzív terápiás ellátást, továbbá a Covid-oltások kivitelezését. A Covid-19 ellátásra kialakított sürgősségi ambulancián mintegy tízezer beteget láttak el. Kórházi fekvőbeteg ellátást mintegy nyolcezer beteg állapota indokolt, melyből csaknem ezerkétszáz beteg intenzív ellátásban részesült. A PTE Klinikai Központ munkatársainak megítélt városi elismerés átadásakor elhangzott méltatásban az is elhangzott, hogy a Covid-19 vírus kimutatását célzó diagnosztikai feladatokat a PTE Klinikai Központ több szervezeti egysége végezte összehangoltan, a dél-dunántúli térség ellátását is biztosítva. A pandémia időszakában több mint 700 ezer PCR-vizsgálatot végeztek el a központ munkatársai. A PTE KK oltóhelyein 2020. december 31-től az oltási programban mintegy 500 oltási napon, több mint 250 ezer oltást adtak be Pécsett, az egyetemi klinikákon.

Az ukrán önkormányzat kapta Pécs Város Humanitárius Díját

A Pécsi Ukrán Önkormányzat részére a Pécsett lakó ukrán nemzetiséghez tartozók támogatása kapcsán kifejtett áldozatos munkájukért a Kalmár Rózsa-díjat, vagyis Pécs Város Humanitárius Díját adományozta Pécs közgyűlése. A Pécsi Ukrán Önkormányzat 2019 októberében alakult. Fontosnak tartják saját tradícióik, szokásaik ápolását, megőrzését, ünnepeik méltó megünneplését. Céljuk az ukrán hagyományok ápolása és a közösség összefogása a fiatalok minél nagyobb arányú bevonásával.

A rendezvényeken túl a nemzetiségi önkormányzat segíteni szeretné a Pécsett lakó ukrán nemzetiséghez tartozókat, tehetségek felkutatását és támogatását. Az ukrán nép lelkének mélysége tükröződik a gasztronómiában, dalokban, táncokban és népviseletben, melyek hagyományait az önkormányzat közreműködésével nemcsak az idősebb generáció őrzi meg, hanem a fiatalok is folytatják. A Pécsi Ukrán Önkormányzat vezetői a háború kezdetétől folyamatosan tartják a kapcsolatot az Országos Ukrán Önkormányzattal, a segélyszervezetekkel, az ott maradt családokkal és az ide érkezőkkel. Munkájuk mellett minden erejükkel próbálnak segítséget nyújtani a bajba jutott menekülteknek. Az elismerést Péterffy Attilától Popovics Jelena, a Pécsi Ukrán Önkormányzat elnöke vehette át, akivel a Szabad Pécs az orosz invázió februári megindulását követően készített interjút. 

KategóriákMETÁL