A bányászat ma már nem arról szól, mint régen. Így hiába is nyitnák újra a bányákat, például Komlón, a régi szép időket nem hozná vissza.

A cikk a hirdetés után folytatódikAz Összkép.hu írt arról, hogy sok bánya újra nyílhat, azonban vége van a fekete arcú vájárok korának. A bányászatban használt új technológiák teljesen átformálják az iparágat, a bányászatban dolgozók munkáját.

A portál a Harvard Business Review június elején publikált cikkére hivatkozott, amikor azt írta, elfelejthetjük, amit eddig a bányászatról tudtunk. 

Ausztrália bányáiban ma már önjáró gépek hordják a felszínre az ércekben gazdag földet, miközben szenzoros fúrók folyamatosan mérik a vájatokban lévő ércek minőségét, sűrűségét. Az olajvállalatok tenger alatti drónokkal tartják karban a mélyvízi csővezetékeket, ezek a robot-tengeralattjárók nemcsak a munkát végzik el, hanem folyamatosan tájékoztatnak a csövek állapotáról is.  

Az iparági munkahelyek átalakulnak: az ember feladata már nem a járatok fúrása, hanem az adatbányászat. A karbantartó drónok és automatizált folyamatok rengeteg információt küldenek a központokba, ahol az adatok kezelése és értelmezése a legnagyobb kihívás. Klaviatúrára van szükség a csákány helyett: a programozás és az elemzés az ember feladata – akár a bányától több ezer kilométerre ülve. 

A nyersanyagok bányászata az új technológiáktól egyre biztonságosabb és olcsóbb lesz. A költségek csökkenése miatt olyan területeken is megéri a kitermelés, ahol ezelőtt soha nem bányásztak, vagy ahol az elmúlt évtizedekben leállt a munka.

Magyarországon is több bányát nyithatnak újra, gondoljunk Komlóra vagy Recskre, de azok már nem a bátor, erős kezű bányászoknak fognak munkát adni, hanem az ott dolgozó gépek irányítóinak – mutat rá a portál.

 

Senki nem akar vájár lenni

Nem mintha a fiatalokat annyira vonzaná a régi típusú bányászat – ezt már mi tesszük hozzá. Komlón például a választási kampány hevében újraindították a vájárképzést 2014-ben, és Hoppál Péter országgyűlési képviselő már olyan képeket vizionált, hogy a diákok munkába állva nemcsak szenet adnak majd az országnak, de függetlenséget is a keleti földgáz-nagyhatalmakkal szemben. A 12 fős osztályból azonban a végére mindössze hárman maradtak, ők elvileg most tavasszal végeztek. Újabb osztály nem is indult, mert soha nem jött össze a szükséges létszám, még a felnőttképzéssel együtt sem.  

KategóriákMETÁL