PÉCS Az LMP-s politikus sajtótájékoztatón festett lesújtó képet a város helyzetéről és Páva Zsolt, valamint a Fidesz “emúttnyócévéről”.

A cikk a hirdetés után folytatódikPáva Zsolt nyolc éve Pécs polgármestere, 2009. május 10-én választották meg. Mit tudott elérni ez alatt az idő alatt? – tette fel a kérdést sajtótájékoztatóján az LMP pécsi önkormányzati képviselője, Keresztes László Lóránt.

A politikus azzal kezdte, hogy a Dél-Dunántúl uniós csatlakozásunk óta az EU egyik legszegényebb régiója, így volt ez a szocialisták alatt és így van ma is, nem változott a helyzet.

Viszont, tette hozzá, Pécs 2009 óta kedvezményezett helyzetét elvesztette a régióban, gazdasági leszakadása pedig folytatódott, az elvándorlás nem állt meg.

Keresztes utalt rá, hogy a helyi fideszes politikai propaganda egy interneten böngészhető térképen büszkélkedik azzal a 94 milliárd forinttal, ami az elmúlt években fejlesztési támogatásként a városba érkezett. Nemrég Csizi Péter fideszes országgyűlési képviselő az önkormányzati lapnak azt nyilatkozta, hogy a második legtöbb uniós és hazai forrást Pécsnek sikerül idén lehívnia.

Az ellenzéki képviselő szerint a megnyert fejlesztési pénzek ellenére a város döbbenetesen rossz gazdasági adatokat tud felmutatni.

A hivatalos adatok szerint

 

2009-ben 41 ezer,

2015-ben 36 ezer

 

munkahely (teljes munkaidőben foglalkoztatottak) volt a városban, tehát hiába hangsúlyozzák, hogy mennyi munkahely jött létre az elmúlt években, hat év alatt ötezerrel lett kevesebb – mondta az LMP-s politikus.

 

Még döbbenetesebb adat Keresztes szerint, hogy a százezer főnél népesebb nagyvárosok között utolsó helyre került Pécs az iparűzési adóbevételeket illetően. Az LMP kigyűjtötte a városi költségvetésekből a 2017-re várt iparűzési adóbevételeket és arra jutott, hogy Miskolc, Szeged, de még a 25 ezer lakossal kevesebbel rendelkező Nyíregyháza is megelőzi Pécset. Székesfehérvárral nem is lett volna sportszerű összevetni a baranyai megyeszékhelyet, a Dunántúl legnagyobb városát – tette hozzá.

Kérdés persze, meddig lesz Pécs a legnagyobb – mondta Keresztes.

A statisztika szerint ugyanis

 

2009-ben 158 ezer lakosa volt a városnak,

 

most, 2017-ben viszont már csak 145 ezer.

 

A fiatalok nem találnak megélhetést Pécsett, ezért elvándorolnak – szögezte le a politikus.

Keresztes László Lóránt elmondta, amikor ezt felvetette a költségvetési vita alkalmával a közgyűlésben, Páva Zsolt döbbenetes érvvel védekezett, a képviselő szerint azzal, hogy Pécsnek rossz a földrajzi fekvése. Keresztes szerint ez azt jelenti, hogy Pávának ötlete sincs, mit kéne tenni. Ráadásul, tette hozzá a politikus, a városvezetés olyan intézkedéseket hozott, amivel inkább elriasztották, mint ide vonzották a befektetőket.

?Hol vannak a beígért infrastruktúra-fejlesztések, hol van az autópálya folytatása? Többszörös csúszásban van, Orbán Viktor nem tartotta be ígéretét? – fogalmazott Keresztes.

Szerinte a reptérrel sem tudott mit kezdeni a fideszes önkormányzat, a város nem kapott rá fejlesztési forrásokat, míg a többi reptérre jutott állami pénz.

Az LMP-s képviselő úgy véli, a Pécs közelébe tervezett atomtemető ügye (jelenleg próbafúrások zajlanak) nem jó befektetői környezetet teremt, és a fenntartható város koncepciójával ellentétes.

Az állami adósságátvállalásról elmondta, a hitelnullázás óta bőven 10 milliárd fölé kúszott a cégekkel együtt a városi adósság, Pécs újra eladósodik.

A két évvel ezelőtti Volvo-beszerzésekkel is foglalkozott a politikus, aki elmondta, 1,5 éve van rajta az ügyön. Mind az önkormányzattól, mind a Tüke Busztól kérte azt az előkészítő anyagot, dokumentációt, ami alapján a közgyűlés döntött a 3,5 milliárdos, hitelből megvalósított használtbusz-beszerzésről. Keresztes emlékeztetett, időközben olyan információk is napvilágra kerültek, amelyek alapján feltételezhető, hogy a buszokat olcsóbban is meg lehetett volna venni. A képviselő elmondta, sem a Tükebusz vezérigazgatója, sem a városháza illetékesei nem tudták eddig alátámasztani, mi alapján döntöttek. – Valakinek pedig ezért felelnie kell – fogalmazott Keresztes. A szocialista időszak után tehát nem lett kevesebb a botrány, nem lehet már visszafelé mutogatni – tette hozzá.

Összegzésképpen kijelentette, hogy Páva Zsolt lobbiereje gyenge, nincs elképzelése arról, mit kéne tenni, így nem várható változás. Szerinte Páva a leggyengébb kezű polgármester a nagyvárosi önkormányzati vezetők közt, egy olyan megyében, ami nincs rajta Orbán Viktor térképén.

A város emiatt hihetetlenül nehéz helyzetben van – szögezte le.

KategóriákMETÁL