A Koraszülött mentorprogram kidolgozására 1,2 milliárd forintot nyert egy olyan alapítvány, amelyben Lázár János felesége kuratóriumi tag. A szegedi szervezet azóta magyarázkodik, a két másik győztes ugyanis fele annyiból hozza ki ugyanazt a programot – írta a HVG.hu.

A cikk a hirdetés után folytatódikA hírt Hadházy Ákos, az LMP társelnöke és országgyűlési képviselője hozta nyilvánosságra.

?Ez forró krumpli? 

? HVG megkeresését ezzel utasította vissza egy koraszülöttekkel foglalkozó szervezet. Azt kérdezték, szakmai szemmel nézve mennyire jól osztotta el a szegedi Korábban érkeztem Alapítvány azt az 1,2 milliárd forintot, amelyet a Koraszülött mentorprogram kidolgozására nyert el.

A szegedi szervezetben nem csak Lázár János felesége dolgozik, de mellette kuratóriumi tag ?a trafiktörvényes időkből ismertté vált Sánta János sógornője is? – írják.

A mentorprogramban 2,4 milliárdot osztottak szét három alapítvány között, a pénz felét a szegediek vitték. A fennmaradó 1,2 milliárdra nagyjából ugyanolyan arányban pályázott egy pécsi és egy debreceni alapítvány. Eredetileg 2 milliárd volt a keret, de emeltek rajta. Erre a kiírásra kizárólag az elmaradottabb régiók pályázhattak.

Hadházy Ákos úgy niyltkozott, hogy nem véletlenül bukkant a történetre, azt mondta, valaki szólt neki hónapokkal a pályázat eredményhirdetése előtt, hogy melyik szervezet lesz a legnagyobb győztes.

Hadházy Ákos közérdekű adatigényléssel kikérte a pályázati anyagokat, majd nyilvánosságra hozta azokat. Kiderült, hogy egészen más megközelítéssel dolgoztak az alapítványok. Amíg a pécsiek egészen részletes, árajánlatokkal alátámasztott, többoldalas Excel-táblát adtak be, addig a szegediek gyakorlatilag csak becsült adatokkal dolgoztak.

A HVG megjegyzi, hogy Rádi Katalin, a szegedi alapítvány létrehozója is többször úgy nyilatkozott, hogy egyelőre tervezési fázisban vannak.

A pályázati kiírás Hadházy szerint hasonlatos volt a trafikpályázatéhoz: nagyon sok tere volt a szubjektív pontozásnak. Kiemelte például, hogy a bírálatban 0-5 pontot lehetett kapni arra például, hogy a szervezet alapító dokumentuma vagy SZMSZ-e alapján mennyire tudja ellátni a projektet, pedig ez eldöntendő kérdés, vagy igen vagy nem.

A HVG rákérdezett az ügyre a pályázat kiírójánál, az Emberi Erőforrások Minisztériumánál, illetve a Miniszterelnökségnél, hogy miért emelték a pályázati keretet, illetve miért így voltak meghatározva a feltételek, mennyire tartják reálisnak a szegediek pályázatát, de erre nem kaptak választ.

Az Emmi egy nap után egy korábbi közleményt, amely gyakorlatilag arról szól, hogy

 

Hadházy Ákos hazudik.

 

A lap kereste mindhárom alapítványt, a debreceniekkel nem tudtak beszélni, a szegediek írásban megküldött válaszaiból nem derült ki, hogyan lőtték be az 1,2 milliárdos keretet, a különböző tételeknél azzal érveltek, hogy ők csak a pályázat nyújtotta maximum lehetőségével éltek.

A pécsi Szívbeteg Gyermekekért Alapítvány 587 millió forintra pályázott. Masszi György alapítványi elnök, a PTE egyetemi adjunktusa, a Gyermekklinika Gyermekkardiológiai ambulancia és a PTE Szülészeti Klinika Magzati kardiológia rendelésének vezetője arra, hog ők miért tudták a mentorprogramot a szegediekhez viszonyítva felepénzből megszervezni, úgy felelt, hogy

?a kiírásban szereplő célokat véleményüknk szerint ennyi pénzből meg tudjuk valósítani?

Masszi György kiemelte, hogy a részletes árajánlatokkal alátámasztott pályázatukon nagyjából egy hónapot dolgoztak.

?Nagyot kellett álmodni, hogy belevágjunk egy ilyenbe.?

Ők nem fognak mentorházat bérelni, Pécsen a Gyermekklinika könyvtártermét ingyen használhatják a mentorok képzésére és a szülőknek szánt előadások tartására, Szekszárdon a kórháztól kaptak termet, Kaposváron pedig az egészségügyi főiskolával szövetkeztek. A használt termeket a pályázati pénzből felújítják, így mindenki jól jár.

Ők védőnőket képeznének mentorokká, akik az érintett családokat segítik. A leadott pályázatuk szerint 20 főnek 30 hónapra 155 milliót fizetnek ki ? ?tisztes fizetést adnának nekik, amennyiért szívesen csinálják?.

A 22 éves pécsi alapítvány 13 éve végzi a térségben a koraszülöttmentést, így a régió minden kórházával kapcsolatban van. Az alapítvány törzse az az orvosgárda, amely Pécsen, az újszülött intenzív osztályon dolgozik.

KategóriákMETÁL