Elég nagyot tévedett, aki eddig azt gondolta, hogy a sokmilliárdos önkormányzati hiány miatt nem a pécsieken csattan majd legnagyobbat a ?Megszorítás? nevű ostor. A kasszából hiányzó pénz egy részét legalábbis egészen biztosan nekik kell majd összedobni így-vagy úgy, a másik részét pedig – amennyiben az állam tényleg kihúzza a bajból valahogy Páváékat – a magyar adófizetők összességének.

A cikk a hirdetés után folytatódikLeépítés, összevonás, adóemelés – mint pénteken megírtuk, ezek következhetnek első körben. Csütörtökön dönt a közgyűlés az új adókoncepcióról is, ami ugyan bizonyos esetekben csökkentést jelent, de mivel összességében 160 millió növekménnyel számolnak, nyilvánvaló, hogy a pécsiek adóterhei növekedni fognak. A legnagyobb falat az üzleti célú építmények után befolyó adótöbblet lehet, plusz 100 milliót szedne be a vállalkozásoktól, vállalkozóktól az önkormányzat, 850 helyett 1000 forintot kellene fizetni négyzetméterenként 2018-től. A ?multik?, azaz a hitelintézetek, pénzintézetek, biztosítók, távközlési, energiaellátó tevékenységet folytató cégek, benzinkutakat, bevásárlóközpontokat, gyorséttermeket működtető vállalkozások is többet fizetnek majd. A termelő tevékenységet végzők építményadója viszont csökken.

Megkérdeztük a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarát, mit szólnak az új adókoncepcióhoz.

Kérdéseink a következők voltak:

 

Egyeztetett-e a város a kamarával az adóemelésről?

 

Ha igen, figyelembe vették-e a kamara javaslatait?

 

Mi a kamara véleménye a vállalkozásokat érintő építményadó-változásokról?

 

Milyen hatással lehet a helyi gazdaságra ez a változás?

 

Jó iránynak tartja-e a kamara az adókoncepció ily módon való változását?

Rabb Szabolcs, a kamara titkárának válasza a következő volt:

 

Természetesen Pécs Megyei Jogú Város törvényi kötelezettségének megfelelően múlt héten megküldte az adókoncepciót, amelyet Kamaránk értékelt is, szakmai észrevételeinket Nagy Zoltán főosztályvezető-helyettes Úrnak megküldtük.

 

Pécs városa 200.000 főre tervezett város infrastrukturális szempontból – jelenleg 140.000 lakossal. Ennek a mai helyzetben túlméretezett infrastruktúrának a finanszírozása és folyamatos fejlesztése (karbantartása) óriási terheket ró a városra. A problémák egy része innen ered. Győrben csak az Audi iparűzési adóbefizetése akkora mint Pécs város összes iparűzési adóbefizetése, az összes különbség pedig háromszoros.

 

Évekkel ezelőtt a városi adókoncepcióban olyan mértékű ingatlan és telekadó emelés jelent meg, amely a helyi vállalkozások számára sok esetben vállalhatatlan lett volna. Egy év átmenetet követően a gazdaság és a kamarai összefogás eredményeként sikerült olyan adóterhelési rendszert kidolgozni, amely már a városi infrastruktúra fenntartását tudta finanszírozni, azzal, hogy megteremtette a lehetőségét a helyi vállalkozások helyben maradásának.

 

A most megjelent adókoncepcióban Kamaránk a termelő vállalatok adókedvezményével egyetért, szükséges a helyben hozzáadott értéket képző és családok ezreit foglalkoztató vállalkozások támogatása.

 

A multinacionális szolgáltató vállalatokat érintő adóemeléseket elfogadjuk.

 

A foghíjtelkekkel kapcsolatos adóemelés/bevezetés reményeink szerint segíti a városkép hosszú távú pozitív alakulását és a sokszor romparkolók helyett ezen telkek üzleti – szolgáltató – irodai tevékenységgel történő beépítését.

 

Kamaránk módosító javaslatot nyújtott be a gyakorlati képzőhelyként működő vállalkozásokat érintő adókedvezményt érintően /jelenleg: adóévben 3 fő szakmunkástanulót termelési tevékenységet végző gyakorlati képzőhelyként a termelési célra szolgáló építmény hasznos alapterületének 30%-ig/, az adókedvezményben érintett vállalkozások számának kiterjesztésével, azaz minden a zárójelben szereplő képzőhely ahol legalább 1 fő tanuló van. Ezzel a városi munkaerőhiánnyal és a szakképzéssel kapcsolatos hiányosságok/problémák megoldása is közvetve támogatható.

 

Külön rákérdeztünk, mi a kamara álláspontja a legnagyobb tételt jelentő, az üzleti célú építményeket érintő adóemeléssel kapcsolatban.

 

Rabb Szabolcs erre azt írta:

 

A rövid bevezetőben vázolt okok miatt elfogadjuk az emelést.

 

A Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetségét (KISOSZ) is kérdeztük az adóváltozásokról, de 24 órával ezelőtt elküldött kérdéseinkre még nem válaszoltak, amint megteszik, frissítjük cikkünket.

 

FRISSÍTÉS: a kamara javaslatát elfogadták a mai gazdasági bizottsági ülésen, így az bekerül az adókoncepcióról szóló előterjesztésbe.

KategóriákMETÁL