A cikk a hirdetés után folytatódik 

Ami ugye már két cég igazából. A Szabad Pécs tudta meg a friss hírt, hogy a tavasszal alapított angliai anyacég cserélt gazdát. Ezzel alig több mint egy év alatt a negyedik tulajdonosánál tart a volt Zsolnay-dolgozókra építő cég (két cég).

A változást már bejelentették a napokban dolgozóknak, akik most sem kaptak időben fizetést. A Ledina Épületkerámiának új ügyvezetője lesz, Zentai István személyében.

Erdei Viktor korábban lemondott tisztségéről, ő egyébként kulcsfigura lehetett a Zsolnay-s dolgozók felmondásában.

Az angliai Birminghambe bejegyzett China Rose Ltd. nevű céget adták el, amelyet tavasszal alapítottak. A China Rose valós tulajdonosát/tulajdonosait valamivel nehezebb kideríteni, mint egy szimpla hazai kft.-nél, de azért nem lehetetlen.

Megkerestük Aszódi Zoltánt, aki papíron a tulajdonosa és ügyvezetője volt a Ledina Épületkerámia Kft.-nek és a Pécsi Kerámia Kft.-nek is, hogy miért szabadult meg a cégektől, de azt mondta, sok téves információnk van, konkrétumot azonban nem írt. A Pécsi Kerámiának még mindig ő papíron az ügyvezetője, amely már korábban Budapestre bejegyzett társaság, de a Ledina Épületkerámia Budapestre történő bejegyzése (13. kerület, Topolya utca) is folyamatban van. Vagyis az új pécsi ellen-Zsolnay-s cégek immáron budapesti társaságok.

Írtunk Páva Zsolt polgármesternek is (cikkünkkel majdnem egyidőben, frissítjük, ha kapunk választ), és a városházi sajtós munkatársának is, hátha ezúttal válaszolnak lapunknak. Megírtuk: Páva Zsolt annak idején, a Ledina Kerámia pécsi önkormányzati alapításakor azt ígérte a volt Zsolnay-s dolgozóknak, hogy  a város jót fog állni az emberekért, kifizetik a Zsolnay-s végkielégítésüket, ha rosszra fordulna a helyzet.

Páva és Csizi távol maradtak

Persze, sok jót nem remélünk: a polgármester szeptember 6-án, a pécsi Corso Hotelben, a Pécs Nyílt Város elnevezésű rendezvényen sem jelent meg, pedig a Zsolnay-gyárról és az új pécsi kerámiás cégekről volt szó. Akkor nem jött el Csizi Péter sem, pedig már megkapta kinevezését az új pécsi irányító-tanácsadó-döntéshozó testület élére. És nem jött el Aszódi Zoltán sem.

Volt azonban ott két olyan volt Zsolnay-s és volt ledinás dolgozó, akik azt remélték, a Corso Hotelben végre személyesen találkozhatnak a pécsi polgármesterrel, és kérdezhetik meg, mikor kapják meg a pénzüket, s hogyan is gondolta a pécsi városvezetés annak idején ezt az egészet.

A rendezvényen a két volt Ledina-alkalmazott elismerte a médiából eddig is ismert verziót. Azaz, hogy megszervezték néhány gyári dolgozó segítségével a felmondást, és hogy elsősorban amiatt mondtak igent a kilépésre mindannyian, mert azt mondták nekik, hogy a Zsolnay tulajdonosa már nem fog tudni fizetni a dolgozóknak, a városvezetés mögöttük áll, és hamarosan visszamehetnek majd a Zsolnay-gyárba, és már új tulajdonosokkal folytathatják ott a munkát.
Ráadásul ők is azok közé tartoztak, akik kb. egy évet dolgoztak úgy, hogy valójában nem végeztek munkát, nem kellett bejárniuk, de a fizetést kapták.

Nem csak erre feleltek igennel, de arra is, hogy többen, egyebek mellett ők is azok közé tartoztak, akik kb. egy évet dolgoztak úgy, hogy valójában nem végeztek munkát, nem kellett bejárniuk, de a fizetést kapták. Egyiküknek nem járt végkielégítés, a másikukat az érintett szerint mondvacsinált okokkal küldték el, hogy ne kelljen kifizetni.

Megkerestük azt, aki megvehette a két kerémiás céget

Napok óta várjuk a választ Balogh Sándortól,  úgy tudjuk ugyanis, hogy valójában ő vette meg a China Rose-t, és aki állítólag most már végre tényleg fel fogja virágoztatni az új pécsi kerámiás céget. Ő egyébként a FINA gazdasági igazgatójaként is ismert lett, de a Magyar Afrika Társaság, és a Magyar Bolygóközi Társaság alapító-vezetője is az életrajza szerint.

Megérkezett a fizetés, egy újabb cég utalt

Amit biztosan tudunk, hogy pénteken, egy héttel azt követően, hogy a szerződések szerint utalni kellett volna a fizetéseket, megkapták a dolgozók a fizetésüket, amit már valószínűleg az új tulajdonos állt. Mindenesetre egy eddig, a dolgozók számára ismeretlen budapesti cégtől érkezett az apanázs, amelyről úgy tudjuk, az új tulajdonosa a China Rose-nak. 

Épületkerámia, mi más

Értesüléseink szerint az új tulajdonost kifejezetten az épületkerámia üzletág érdekli (ez egyébként egészen érthető most már, hogy kiírt a kormány egy olyan, tízmilliárdos felújítási programot, amelyből sok juthat eredeti Zsolnay-épületkerámiák cseréjére, pótlására is, és még több pályázat is követheti). A Szabad Pécs úgy tudja, az új tulajdonos vagy tulajdonosok nagyjából hetvenfős céget képzeltek el. A két cégnél ma valamivel kevesebben mint százan dolgoznak. A két cégből tehát várhatóan egy lesz, és új nevet is fog kapni.

KategóriákMETÁL