Most akkor hazudott volna Lázár János? Nem tudjuk, de az biztos, hogy van némi ellentmondás a két fideszes kabinettag 24 órán belül elhangzott nyilatkozata közt, amit a pécsi önkormányzati hiány és adósság kezeléséről mondtak. Ki érti ezt?

A cikk a hirdetés után folytatódik?Föl sem merült ilyen kormányülésen. Beszéltünk a pécsi helyzetről, hogy ?milyen jó” helyzetben vannak a pécsiek, de nem merült fel, hogy bármilyen formában is, ingatlancserére, -átadásra, vagy bármiféle ingatlanügyletre kerülne sor. A repülőtér ügyéről pedig ma olvastam először a sajtóban. Nincsenek ilyen tárgyalások.? – nyilatkozta ugye Lázár János a csütörtöki Kormányinfón.

Az RTL Híradónak arra a kérdésére felelte ezt, hogy folynak-e tárgyalások a pécs-pogányi repülőtér állami átvételéről, illetve hogy ez része lehet-e a Pécset megmentő kormányzati csomagnak.

A Szabad Pécs írta meg, hogy a reptér átvételét tervezi a kormány, majd utána a Roszatomnak való bérbeadását, akiket Paks II miatt érdekelheti az e szempontból jó elhelyezkedésű légikikötő. Illetve, hogy városi cégeket (Pétáv, Tettye Forrásház) és pécsi ingatlanokat is átvehet az állam a helyzet rendezésének áraként.

 

 

 

Mi nem hivatalos forrásokra hivatkoztunk, ettől még nagyon megbízható értesüléseink voltak. Ehhez képest Lázár János cáfolata a vehető hivatalos állaspontnak.

 

 

Valami azonban mégsem stimmel ezzel. 

 

A PécsiÚjság.hu-ra szerda este felkerült, Hoppál Péter kulturális államtitkárral készült interjúban ugyanis a pécsi országgyűlési képviselő a következőt mondta

Önnek, egyetlen baranyai kormánytagként nyilván van rálátása arra, hogy a kabinettől milyen segítségre számít a 7,5 milliárdos hiánnyal birkózó önkormányzat. Igaz, hogy hamarosan döntés születhet egy mentőcsomagról?

A kormány több tagja is tájékozódott az elmúlt hetekben Pécs gazdasági helyzetéről, ennek kapcsán a kormány bizonyos lehetőségeket mérlegelhet Péccsel kapcsolatban. Ugyanakkor az adósságrendezés 2014-ben lezárult, vagyis az biztos, hogy nem lesz “ingyen pénz”, ilyen nincs tervben.

 

Ok, itt még csak arról beszél, hogy tárgyaltak a kormánnnyal Pécsről, és hogy mérlegelnek bizonyos lehetőségekezt.

 

De aztán jön ez a rész az interjúban

 

Hallani, hogy az állam arra készül, megveszi a repteret az önkormányzattól, aztán bérbe adja a paksi atomerőmű bővítését végző Roszatomnak. Az orosz cég vezérigazgatójának gépe ma Pogányban landolt. Van összefüggés?

 

Erről a konkrét tervről nem tudok. Azt viszont meg tudom erősíteni, hogy a kabinet mérlegeli, hogy melyek lehetnek azok a pécsi

ingatlanok, intézmények, vállalkozások, amelyek esetleges állami tulajdonlása, működtetése nemzetgazdasági szempontból fontos

érdek, s persze Pécset is segítheti.

 

 

Várhatók még megszorítások

Van egy olyan, a pécsi adósság- és hiánykezelés szempontjából is fontos rész a kulturális államtitkár egyik válaszában.

A kérdésre visszatérve, a labda most a mi térfelünkön pattog, azaz legelőször az önkormányzatnak kell olyan döntéseket hoznia, amelyek a kiadások csökkentését, a bevételek növekedését szolgálják. Az ezt célzó döntések egy része a legutóbbi közgyűlésen már megszülettek, s további lépések megtételére is szükség van. Ha a pécsiek a saját munkájukat elvégzik, ahogy eddig, a kormány most is megteszi a maga lépéseit a stabil, kiszámítható önkormányzati működés érdekében.

 

A PécsiÚjság egyébként hallott egy olyan pletykáról is, ami állítólagosan terjed a városban. Rá is kérdeznek.

Pécsett szélsebesen terjed az a szóbeszéd, hogy nincs fedezet a polgármesteri hivatalban, valamint az önkormányzati cégeknél dolgozók októberben kifizetendő bérére.

(Lapunk nem hallott erről, ettől még természetesen elképzelhető, hogy van ilyen szóbeszéd, sőt, talán természetes is, hogy elondulnak találgatások ilyen helyzetben.)

 

És a válasz: október 3-án minden érintett számláján ott lesz a fizetése. Ezt nemcsak most, hanem már augusztus óta terjesztik bizonyos körök, de mindig rendben megérkeztek a bérek, garantálom, hogy most sem lesz másképp.

KategóriákMETÁL