Hoppál Péter szerint a szocialisták csinálták a bajt, amire Orbán Viktor utalt. Akkor viszont nekik is kéne rendbe hozniuk a dolgokat, a kormányfő legalábbis ezt mondta.

A cikk a hirdetés után folytatódikA kormány mindig a pécsiek mögött állt, most is ezt fogja tenni, mondta kérdésünkre Hoppál Péter kulturális államtitkár, pécsi országgyűlési képviselő. Azt kérdeztük az új, csütörtökön bejelentett pécsi gazdasági és politikai irányító-tanácsadó öttagú testület egyik tagjától, hogy az első magyar egyetem alapításának 650 éves jubileuma miatt Pécsre látogató Orbán Viktor kormányfő ígért-e segítséget, rendkívüli támogatást Pécsnek.

Csizi Péter pécsi országgyűlési képviselőtől, az új testület elnökétől pedig azt, hogy politikai értelemben gyakorlatilag ő lesz-e Páva Zsolt gyámja. Nem mellékes információ, hogy Csizi 2010-2014 között Pécs alpolgármestere is volt, és 2014 ősze óta is folyamatosan részt vesz külsősként a pécsi önkormányzat közgyűlési ülésein. Csizi mosolyogva annyit mondott, hogy ez a kifejezés még viccnek is rossz.

 

Páva Zsolt polgármester viszont egyáltalán nem válaszolt az újságírói kérdésekre, arra sem, hogyan értékeli Orbán Viktor szavait, aki az MTI szerint azt mondta a Kodály Központhoz érkezve, hogy Pécs nincs jó gazdasági helyzetben, de segíteni fognak, illetve azt, hogy annak kell rendet tennie, aki a bajt okozta. A kérdés az volt, hogy ki okozta a bajt, jól értjük-e, hogy ők hárman, avagy öten, hiszen a két pécsi alpolgármester is tagja az irányító testületnek. Páva mellett Csizi is hallgatott, Hoppál Péter viszont válaszolt, szerinte a szocialisták okozták a bajt, hiszen miattuk kellett adósságot rendezni hatalmas mértékben évekkel ezelőtt.

 

 

Az egyetem alapítására emlékező ünnepség után a Zsolnay-negyedben lévő Zsolnay Étteremben együtt ebédelt Orbán Viktor kormányfő és Páva Zsolt pécsi polgármester, valamint még, mások ellett Hoppál Péter kulturális államtitkár, Bánki Erik, a Parlament gazdasági bizottságának elnöke, baranyai országgyűlési képviselő, Hoppál Péter és Csizi Péter. Három utóbbi politikus együtt érkezett az étterembe, ahonnan az ebéd végeztével közülük elsőként Orbán Viktor jött ki, és hagyta el a baranyai megyeszékhelyet. Az ebéd szűk két órán át tartott, a kormányfő állítólag csupán itt, illetve a délelőtt tízórai ünnepség előtt pár perc erejéig válthatott szót személyesen Páva Zsolttal.
A polgármester az étteremből Hoppál és Csizi társaságában távozott, együtt mentek át a Zsolnay-negyed egyik épületébe, ott tartották a hagyományosan minden év szeptember 1-jén tartandó Pécs Város Nap alkalmából összehívott rendkívüli közgyűlést.

Páva Zsolt, csakúgy mint a Kodály Központban, itt is beszédet tartott, de míg az előbbiben a legrövidebb ideig, néhány percig beszélt, a városi ülésen annál jóval hosszabban. Nem beszélt a személyes jövőjéről az esetleges lemondásról, vagy a testület feloszlatásának kezdeményezéséről, amit az ellenzék követel, de ezen nincs is mit csodálkozni. Meglepő módon azonban egyáltalán nem hozta szóba az új pécsi irányító-tanácsadó testület ügyét sem, kerülte a témát, ugyanakkor beszélt arról, hogy Péccsel szemben valóban jogos az a kritika, hogy a város gazdaságának gyorsabban kellene fejlődnie. Ezt elfogadja, ugyanakkor szerinte vannak biztató jelek is, mint az éppen az elmúlt hétvégén, az alapkő-letétellel elindult a Magnus Aircraft Zrt. pécsi repülőgépgyár beruházása. A polgármester szerint, ha sikerül felpörgetni a hasonló beruházásokat Pécsett, akkor a jelenlegi polgármesteri ciklus végére rendben lehet majd a város gazdasága.

 

 

KategóriákMETÁL