Semmi politika nincs abban, hogy (kötelezően) Hoppál Péter fényképe is szerepel a pécsi református gimnázium végzőseinek tablóin. Legalábbis ezt állították a Szabad Pécs megkeresésére az érintettek, a pécsi egyházi iskola vezetése, és maga Hoppál Péter is. A fideszes országgyűlési képviselő hangsúlyozta, hogy nem politikusi minőségében került fel a tablókra, és nem is a saját ötlete volt. Lapunkhoz mindenesetre azért jutott el a megújított tablók híre, mert voltak olyanok, akik nehezményezték mindezt.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Nem tudunk fotóval szolgálni a Pécsi Református Kollégium érettségizőinek tablóiról, mert különös módon nem láthatók Pécsett, a belvárosban, noha ez Pécsen (is) szokás. A többi iskola végzőseit most is meg lehet nézni a pécsi belvárosi üzletek és vendéglátóhelyek kirakataiban. Hogy mindennek van-e köze ahhoz, hogy a Szabad Pécs információi szerint vita volt abból iskolán belül is, hogy Hoppál Péter fényképét tényleg kell-e a tablókon szerepeltetni, vagy sem, nem tudjuk. Mindenesetre egyes szülők is felháborodtak a mi tudomásunk szerint az újításon. Ezekre a nemtetszésről szóló értesüléseinkre az intézmény főigazgatója azt mondta, ő nem tud ilyen vitáról. Az alaphírt azonban megerősítette. És bár több levélváltásunk is volt dr. Kádár Péterrel, a “Refi” főigazgatója utolsó megkeresésünkre már nem válaszolt, arra, mikor kerülhetnek ki az ő gimnazistáik tablói. A legvalószínűbb, hogy most már semmikor, hiszen egy hét múlva kezdődnek a ballagások, aztán pedig az érettségi vizsgák, és ekkorra a tablók visszakerülnek az intézményekbe a kirakatokból.   

Az alábbiakban részletesen kifejtett hír röviden: a Pécsi Református Kollégiumban idén érettségizők tablóira nemcsak az adott osztályba járó diákok, az őket tanító tanárok és az iskola operatív vezetésének fotója került fel, ahogyan az eddig náluk is, és más iskolákban is szokás volt, hanem idéntől a fenntartó képviselőjének a fényképe is.

Ez a legalábbis furcsa újítás egyeseket kifejezetten felháborított és/vagy megdöbbentett, ezért is juthatott el a hír a sajtóhoz, így a Szabad Pécshez is. A fenntartó képviselője ugyanis a pécsi intézményben nem más, mint dr. Hoppál Péter fideszes országgyűlési képviselő. Tehát Hoppál Péter fényképe is ott van az idei “refis” érettségizők tablóin, noha ő őket nem tanította, és nem tagja az iskola operatív vezetésének. Nem is lehetne amúgy, mert az országgyűlési képviselői poszt már egy ideje összeférhetetlennek számított volna az ő korábbi refis tisztségével.

Úgy tűnik azonban, hogy az iskola és a református egyház baranyai vezetése szerint az nem összeférhetetlen, hogy Hoppál Péter a református gimnázium Fenntartói Igazgatótanácsa elnökeként, e tisztsége miatt felkerülhessen a tablókra.

Fontos megjegyezni, hogy a hír amiatt külön érdekes, mert választási év van, önkormányzatokat és európai parlamenti képviselőket is választunk, de Hoppál Péter, aktív országgyűlési képvselőként nem érintett egyik választásban sem. Azonban a pártja igen, márpedig ő Pécsen a legismertebb helyi fideszes politikus, mondhatni Pécsett a Fidesz egyik arca, és az alapján, amit megtudtunk, két év múlva, tehát az országgyűlési választás évében is “hoppálos” tablókkal rukkolhatnak elő a Református Gimnáziumban.

– Ha nem választási év volna, akkor is nagyon meglepődtem, volna azon, hogy az érettségizők tablóira egy aktív politikus felkerül, mégha van is valamilyen funkciója és tisztsége az iskolában, s ha korábban ő maga tanított is itt, s mégha az intézmény főigazgatója is volt korábban – nyilatkozta egy, neve elhallgatását kérő forrásunk, mondván, van bizonyos érintettsége, és nem szeretné, ha a szerinte amúgy sajtóba való hír megerősítése és lapunknak való nyilatkozata után, őt beazonosítva, miatta, másokat, neki fontos embereket valamiféle hátrány érne.

Hogy valóban érhetné-e hátrány azokat, akikről beszélt, avagy ez csak olyan reflex, ami az elmúlt években kialakult, vagy felerősödött, nyilván nem tudjuk biztosan. Mindenesetre ő is megerősítette értesülésünket az újításról, amit egy másik, szintén neve elhallgatását kérő forrásunktól tudtunk meg.

Természetesen megkerestük az érintettet, Hoppál Pétert is, s mint már utaltunk is rá, az iskola igazgatóját is, dr. Kádár Pétert.

Ő azt írta lapunknak, hogy: „Az iskoláink tablójára az iskolák azt tesznek fel, akit fontosnak tartanak. Az iskola tiszteli a fenntartót, ezért szerepelteti az iskola tablóján annak vezető képviselőjét. Ez az iskola belügye”.

Később új kérdéseket is küldtünk a főigazgatónak, például arról, vannak ellenvélemények, mert a mi információink szerint voltak, sőt úgy tudjuk, nemcsak szülők akadtak ki, de a tantestület sem volt ebben az ügyben egységes. Információink szerint az is felmerült, hogy pont ilyesmire nincs szükség egy olyan időszakban, amikor Balog Zoltán püspök ügyei miatt amúgy is célkeresztben van a református egyház.

A főigazgató mindenesetre azt írta a Szabad Pécsnek, hogy hozzá nem érkezett olyan jelzés, amely szerint szülők nehezményeznének bármit. „Ha van érdemi szülői óhaj, észrevétel, azt a szülői képviselők szokták jelezni, velük aktív kapcsolatunk van” – írta.

„Ami az Igazgatótanács mindenkori elnökét illeti, a Fenntartó képviseletében helye van és helye lesz az iskolai tablóinkon. Ezzel is szeretnénk kifejezni, hogy tiszteljük a fenntartónkat, a református egyházat. Az pedig mindenütt a demokratikus világban a legtermészetesebb dolog, hogy választott képviselők, közéleti szereplők részt vesznek a társadalmi élet különböző közösségeiben, kórházak, iskolák fenntartói testületeiben. Mint ahogy az is természetes, hogy a választott tisztviselők tiszteletet érdemelnek, ha segítik a közösség jólétét, a közjót” – írta dr. Kádár Péter.

Majd azt is hozzáfűzte, hogy sajnos nálunk átpolitizált minden, de ez is egy tanulási folyamat, és pedagógusként csak azt a reményét fogalmazhatja meg, hogy három és fél évtized után talán haladunk előre ebben a tanulási folyamatban.

A Fenntartói Igazgatótanácsot az iskolát fenntartó baranyai református egyház legfőbb irányító testülete, az Egyházmegyei Közgyűlés állította fel az általa fenntartott intézmény (a Pécsi Református Kollégium) fenntartói jogainak és kötelességeinek gyakorlására. És az Egyházmegyei Közgyűlés dr. Hoppál Pétert bízta meg a Fenntartói Igazgatótanács vezetésével.

Kádár főigazgató szerint nem példa nélkül való, hogy egy tanintézmény a fenntartó képviselőit szerepelteti a köznevelési intézményének a tablóján.

Hoppál Péter először is azt mondta megkeresésünkre, hogy ő nem politikusként szerepel a tablókon, hanem a Fenntartói Igazgatótanács elnökeként. S habár református egyházi oktatás a rendszerváltás után már 2-3 évvel, 1992-től volt Pécsett, de „csak” 1994-től lett önálló református kollégium, amelynek így idén a 30 éves fennállását ünneplik. És ennek a részeként azt is kitűzte a baranyai református egyház vezetése, illetve az operatív iskolavezetés, hogy igyekeznek jobban kommunikálni a külvilág és az iskolába járók felé is, miszerint ezt az intézményt a baranyai református egyház tartja fenn. Ennek részeként elkészült egy tabló, amelyet az iskolában állítottak (vagy állítanak) ki, s amelyen az elmúlt 30 év fenntartói képviselői szerepelnek, másrészt megszületett a döntés a tablókon való fenntartói képviselő szerepeltetéséről is. És már csak emiatt, illetve mert az ő számára a politika világa később jött, mint az oktatás, a református kollégium és a református egyház világa, ezt egyáltalán nem tartja problémásnak, sőt nagyon is megtisztelőnek és logikus lépésnek véli, mondta el a Szabad Pécsnek Hoppál Péter. Azt viszont nagyon határozottan elutasította, hogy a választáshoz és a következő választásokhoz ennek a döntésnek bármi köze lenne.

Hoppál Péter azt is hangsúlyozta, hogy ő nem kap tiszteletdíjat, hanem társadalmi munkában látja el, méghozzá lelkiismeretesen és teljes felelősséggel a munkáját, habár egy ideje már akár tiszteletdíjat is kaphatna, de ő azt tartotta egyetlen útnak és etikusnak, hogy országgyűlési munkája miatt ezt a szolgálatot ingyen, társadalmi munkában vállalja. Arról is beszélt megkeresésünkre, hogy annak idején, amikor beleugrott a politika világába, lemondott az iskola főigazgatói tisztéségéről, azaz nem fizetés nélküli szabadságra ment, majd ezt újította meg évről évre, vagy ciklusról ciklus,a mert ezt tartja a maga részéről etikusnak, maga miatt is, és főként az utána következők, az utódai miatt. Sőt azt is elmondta, hogy életének ez a része lezárult, elképzelhetetlennek tartja azt a verziót, hogy visszatérjen az iskolába, a főigazgatói székbe akkor, amikor már nem lesz politikus, vagy azért, mert ő maga unja már meg a politika világát, vagy azért, mert ráunnak a választói, akik eddig bizalmat szavaztak neki, márpedig most éppen az ötödik parlamenti ciklusát tölti az országgyűlésben. Azt is elmondta, hogy nagyon régóta szolgálja a református egyházat, jelenleg is református presbiter, és így, ennek köszönhetően vállalhatta el az igazgatótanácsi tisztséget is – ennek köszönhetően jelölhették erre a feladatra, amit nagy tisztelettel elvállalt. Sőt, azt is mondta, hogy ugyan a korábbi iskolai életéhez már nem fog visszatérni akkor sem, ha befejeződik bármikor és bármi okból a politikusi pályafutása, de egyházi szolgálatot biztosan vállal majd a későbbiekben is, amennyiben a jövőben is számítanak rá.

Hoppál Péter utalt arra is, hogy neki azt mondták, amikor a tablókra való felkerülési döntésről tájékoztatták, hogy más vidékeken, például Debrecenben és környékén szokás a fenntartó képviselőit is megjeleníteni a tablókon, a Szabad Pécs értesülései szerint ez korábban biztosan nem volt gyakorlat Debrecenben, s amennyire tudjuk, most sincs így.

Habár biztosan vannak, lehetnek olvasóink közt olyanok, akik szerint lehetséges, és elfogadható hogy a fenntartó képviselőjeként egy egyházi iskola esetében egy egyházi személy szerepel a tablókon, akár annak ellenére is, hogy tanárként nem volt köze a diákokhoz, de azzal már van bajuk, ha ez nem egy teljesen civil vagy egyházi személyi hanem éppen olyan valaki, akit aktív pártpolitikusként ismernek a legtöbben és nem iskolai vagy egyházi szerepei miatt.

Karácsonyfán is volt már dísz Hoppál

Olvasóink talán emlékeznek arra a hírre, amit szintén a Szabad Pécs írt meg, hogy Hoppál Péter fényképe egy alkalommal, más pécsi fideszes politikusok mellett egy pécsi köztéren felállított mindenki karácsonyfáján is ott szerepelt, egy karácsonyi gömbdíszen volt látható.

KategóriákMETÁL