Hoppál Pétertől személyesen tudtuk meg, mi is a különbség legeslegújabb pécsi közéleti-politikai és gazdasági bizottság, illetve a város működését vizsgáló revizorok munkája között.

A cikk a hirdetés után folytatódikElső, előre le nem egyeztetett random interjúját új pécsi tényfeltáró bizottsági elnökként a Szabad Pécsnek adta Hoppál Péter. A kulturális államtitkárt, egyben pécsi országgyűlési képviselőt csütörtökön a pécsi városháza folyosóján szólítottuk meg, csupán pár perccel azt követően, hogy Páva Zsolt pécsi polgármester a rendkívüli közgyűlési ülés napirend előtti felszólalásában bejelentette, hogy ?barátját?, Hoppál Pétert kérte fel arra, hogy vezesse a tényfeltáró önkormányzati bizottságot.

Ez volt egyébként az a bejelentés, amely komoly felhördülést keltett, hiszen arra kevesen számítottak, hogy a polgármester esetleg valóban lemond most csütörtökön, vagy hogy egyáltalán szavazásra bocsájtja a pécsi képviselő-testület feloszlatását, de sokan voltak, akik egy vizsgálóbizottságnál sokkal többet vártak.

Hoppál Péter mindenesetre, ahogyan a múlt csütörtökön bejelentett pécsi irányító-tanácsadó-döntéshozó testület tagságát, az új tényfeltáró bizottság elnöki pozícióját is elvállalta.

Kérdésünk volt, hogy vajon miben különbözik ennek a bizottságnak a munkája a város gazdasági átvilágítását végző revizorokétól, illetve hogy elfogulatlan munkát tud-e végezni egy, zömében a Fideszhez köthető emberekből álló bizottság. Utóbbira azt mondta, hogy tud elfogulatlan munkát végezni, jelentést az asztalra letenni. Az előbbire pedig azt, hogy a revizorok a jelenlegi helyzetet és gazdálkodást vizsgálták, ők viszont az elmúlt 25 évet fogják.

Mindent azért nem lövünk le, érdemes végig hallgatni, mit mond Hoppál Péter.

Az új testületnek még tagja Rappai Ágnes könyvelő, Madár Péter pécsi közgazdász, Schneider János autókereskedő és Soó László volt pécsi MSZP-s városházi képviselő.

 

PONTOSÍTÁS

Szerk. megjegyzés: A videóban tévesen állítottuk egy kérdésben, hogy Soó László annak a három volt MSZP-s képviselőnek az egyike, akik 2009-ben kiléptek a pécsi MSZP-frakcióból, önálló frakciót alapítottak, és támogatták úgymond kívülről a Fidesz újbóli kormányra kerülése előtt, 2009-ben megválasztott Páva Zsolt polgármestert és a fideszes képviselőcsoportot támogatta szavazatával. Soó László azonban nem volt tagja a szóban forgó három volt pécsi MSZP-s képviselőnek, az érintettől emiatt elnézést kérünk!

 

Volt már egy nagyon hasonló bizottság amúgy

A “Város eladósításának felelősségét vizsgáló” ideiglenes bizottságot is Hoppál Péter vezette elnökként, még 2012-ben, amikor még országgyűlési képviselő, pécsi városházi képviselő és frakcióvezető is volt egyben. Tagja volt még akkor Trombitás Károly (Fidesz) az akkori gazdasági és pénzügyi bizottság elnöke, Oszoli Dénes (KDNP), Kővári János (ÖPE), Gyimesi Gábor (Jobbik) és Keresztes László Lóránt (LMP).

Az akkori híradások arról szóltak, hogy a bizottság az ülésein, szakértőket is bevonva a munkába, az 1990-2011. közti időszakot érintően vizsgálta a város költségvetését, a hitelállomány alakulását, az eladósodás tendenciáját, a hitelfelvétel okait, és a mindezekből származó problémákat. Kihozták mindebből azt, hogy – MOST FIGYELJENEK – Pécs adóssága csupán csak egy rövid, kétéves periódusban, 1994-1996 közt mutatott csökkenő tendenciát – amikor tehát Páva Zsolt volt a polgármester. Akkor az a bizottság Pécs eladósításának felelőseit is megnevezte, akik lényegében a szocialisták voltak, köztük, “a városvezetést támogató képviselők” egyikeként 2002. és 2006., illetve 2006. és 2008. között is, Soó Lászlót is megnevezték, mint felelőst.

KategóriákMETÁL