Pécsett senki sem az, és semmi sem olyan, mint akinek és amilyennek látszik. Az igazi döntések a színfalak mögött dőlnek el, nem mindig lehet tudni, ki osztja a lapokat, minden igaz és hihető, de mindennek az ellenkezője is, és Pécsen tényleg ketten háromfelé húznak. A pécsi önkormányzat pénzügyi helyzetével kapcsolatos összeállításunk nyomtatott formában az e heti Vasárnapi Hírekben jelent meg. 

A cikk a hirdetés után folytatódikOltári közhelyek, bármelyikért járna egy év eltiltás a szakmától – alapesetben. Csakhogy Pécs esetében ma olyannyira igazak ezek, külön-külön is, pláne együtt, hogy inkább rátérnénk a fentiek kifejtésére.

Pécsre mindig is figyeltek

Pécsre odafigyelnek. Az ország ötödik, egyben a Dunántúl legnagyobb városa, Európa első magyar kulturális fővárosa, az UNESCO első békedíjas városa, a Világörökség városa,  évről évre színházi találkozót tart, régen Filmszemléket rendeztek, Pécsett alapították az első magyar egyetemet, ma is az ország egyik legnagyobbja működik ott, s Pécs kétségtelenül az ország egyik legszebb városa. De nem csak ezek miatt figyelnek rá, hanem mert nagyjából mindig jól működött a helyi sajtó, s szállította az országosan is érdekes sztorikat, kulturális, s főként politikai-közéleti híreket.

A hiány csak nőtt

Ma is utóbbiakból van több, sőt még inkább a botrányokból. Éppen a héten, csütörtökön tartott rendkívüli közgyűlési ülésen jelentette be hivatalosan azt a pécsi polgármester, a fideszes Páva Zsolt, hogy a város önkormányzatának működési hiánya csaknem 7,5 milliárd forint. Bő egy hónapja még 5 milliárdról beszélt a Szabad Pécsnek. Azt is elmondta akkor, hogy a város nincs könnyű helyzetben, de azt megoldhatónak érzi, és azért ehhez kérte szakértők, valójában revizorok segítségét.

Áttekintés, szakértők/revizorok

Őket azért hívta, hogy áttekintsék a pécsi önkormányzat pénzügyi helyzetét, és javaslatot tegyenek egy takarékosabb gazdálkodásra. Illetve, esetlegesen rendszerhibákra is bukkanhatnak, olyanokra, amelyek miatt az önkormányzatok finanszírozási modelljét akár országosan is át kell alakítani, módosítani.

Lex Pécs? Vajon mi állhat a jelentésben?

Nos, a revizorok jelentése elvileg már elkészült, de egyelőre még nem ismert. Pedig most csütörtökön, a város fizetésképtelenség-közeli helyzete miatt hívták össze a rendkívüli ülést. Sőt, még pletyka szintjén sincs semmilyen hír arról, hogy készülne a Lex Pécs.

via GIPHY

Speciális helyzetben

A számokat és a struktúrát ismerő forrásaink szerint talán éppen azért, mert Pécs tényleg speciális helyzetben van: az iparűzési adóbevétele nem csökkent, sőt valamelyest, néhány száz millió forinttal még nőtt is, a lakosságszám azonban emellett jelentősen csökkent, így az egy főre jutó adóbevételek nőttek, ami miatt többet kell az államnak befizetni az iparűzési adóból.

Nem önmagában az iparűzési adó

Miközben a baj egyik fontos oka, hogy a jelenleg 130-140 ezer fő közti lélekszámú Pécsett az iparűzési adóbevételek már jó ideje egy nagyjából fele ekkora magyar város szintjének felelnek meg.

Párhuzamosságok, gyengekezűség

Emellett pedig tényleg voltak párhuzamosságok, így pazarlás is a rendszerben. Mindemellett Páva Zsolt közismert gyengekezűsége is oka volt a város közéletét ismerők szerint annak, hogy sokan rá tudtak telepedni a városi költségvetésre, és vérszívóként, külsős tanácsadói és egyéb szerződéseken keresztül olyan pénzeket kiszivattyúzni, amelyekért kapott ellenszolgáltatások nem hoztak hasznot vagy talán nem is volt rájuk szükség.

This is the end

Az viszont biztos, hogy most ezeknek vége lesz, ezt csütörtökön bejelentették. Ahogyan azt is, hogy nem támogatja a pécsi önkormányzat a jövőben a város futballcsapatát, amely jelenleg az NB III-ban vitézkedett, mégis kapott évi 200 milliós önkormányzati támogatást.

Újra és újra

Ezek pedig így együttesen azt jelentették, hogy évek óta évi több milliárd forintos hiány termelődött újra, a nagy kormányzati adósságátvállalás óta is. Amikor ráadásul Pécs az egyik legeladósodottabb város volt: több mint 40 milliárdos hiteltől szabadították meg a baranyai megyeszékhelyet Orbánék.

Új korszak kezdődött

Ettől függetlenül néhány éve, 2014-ben és 2015-ben Páva arról beszélt, hogy új korszak kezdődik Pécsett, megszabadultak a nehéz szocialista örökségtől, a városnak gyakorlatilag nincs hitele, s elindulhat a fejlődés útján.

Páva Zsolt most csütörtökön azt is elmondta, hogy a 7,36 milliárdos hiány mellett a városnak 5,8 milliárdos hitelállománya van.

Csizi kedvenc projektje miatt fekete bárány a Tüke

Az öt nagy pécsi önkormányzati tulajdonú cég közül három működtetése potenciális veszélyeket rejt, leginkább a pécsi közösségi közlekedést bonyolító Tüke Busz Zrt., amelynek buszcsere-programja önmagában hatmilliárdos hitelfelvételt, és ennek terheit jelentette a városnak.

Nem Páva beszélt azonban először a még most év közben is csak hízó pécsi működési hiányról. Csizi Péter pécsi fideszes parlamenti képviselő, aki a város alpolgármestere is volt 2010-2014. között, egy nappal korábban említette ezt meg egy, a pécsi önkormányzattal kitűnő kapcsolatban lévő online lapnak. Ő akkor tette helyre vagy frissítette a működési hiány számait.

Szimbolikus Csizi

Szimbolikus, hogy éppen Csizi jelentette be a friss számot, a rendkívüli közgyűlés előtt, ahol tudvalevő volt, hogy a hiányról szó lesz, s Pávának arról beszélnie kell. A volt pécsi alpolgármesterről azt tartják ugyanis ma, hogy valójában ő vezeti a baranyai megyeszékhelyet. 

Vagy nem is Csizi?

Illetve nem is ő, hanem rajta keresztül a Fidesz baranyai erős emberének számító Bánki Erik, a parlament gazdasági bizottságának elnöke. Tudvalévő ugyanis az, hogy Bánki régi bizalmasa Csizi, aki még mindig hű embere a mohácsi képviselőnek. Habár éppen a Szabad Pécsnek cáfolta azt kissé idegesen egy videón Bánki a múlt pénteken, Orbán Viktor pécsi látogatásakor, hogy ez a városszerte beszélt pletyka igaz lenne. Mármint, hogy ő irányítja Pécset. Szerinte rosszindulatú vagy tudatlan emberek terjesztik ezt.

Ízlések! Pofonok?

Annyiban egyébként mindenképpen lehet a szavaiban igazság, hogy tudomásunk szerint Páva Zsolt olyannyira más világot és politikai ízlést képviselt, mint a Bánki-Csizi-vonal, hogy egyre komolyabb nézetkülönbségek és viták voltak köztük a háttérben.

Nem egy csapat

Páva tehát mindig is egy másik pécsi, vagy másik baranyai fideszes alomhoz tartozott, olyan ős-pécsi fideszesekkel együtt, mint Mikes Éva volt alpolgármester vagy De Blasio Antonio eszéki magyar főkonzul, volt EP-képviselő.

Beautiful friendship

Nem tudni arról, hogy Csizi Péterrel vagy akár csak Bánkival különösen jó kapcsolatban  lett volna, sőt. Csizi mindenesetre a fent már emlegetett baráti interjúban erősen bizonygatta, hogy ő és a pécsi polgármester mindig is jóban voltak, most pedig aztán különösen. Oka lehetett ennek.

via GIPHY

Időzíteni tudni kell

A múlt csütörtökön ugyanis, egy nappal az első magyar egyetem alapításának 650. évfordulója előtt, így a kiemelt pécsi ünnepségre tudvalévően meghívott miniszterelnök érkezése előtt jelentették azt be, hogy Pécsett egy különleges, a pécsi önkormányzat munkáját segítő, döntéselőkészítő és döntéshozó, stratégiai irányító testületet hoztak létre, Páva Zsolt polgármester munkájának (meg)segítésére. E testület elnökének Csizi Pétert választotta meg a pécsi Fidesz.

Pécsnek már csak ez kellett

A bejelentésből újabb pécsi közéleti botrány kerekedett, túlzás nélkül jóval nagyobb annál,  hogy Pécsett ismét hatalmas a működési hiány, és az adósságállomány is. A független sajtó, majd az ellenzék is azonnal azt vetette fel, hogy jogi nonszensz az, hogy  a demokratikusan megválasztott, a város irányítására felhatalmazást kapott polgármester nyakába úgy tesznek egy irányító testületet, hogy ezt a döntést a pécsi Fidesz gyakorlatilag a saját belügyének tekinti.

Pécsi szalon pancserpuccs

Egyértelműnek tűnt, hogy a csődközeli helyzet miatt gyakorlatilag megbukott polgármester, Páva Zsolt meggyengítéséről, háttérbe szorításáról van szó, gyakorlatilag egy puccsról, amellyel Páva gyámságot kapott.

Az elnök emberei

Csakhogy éppen olyan embereket, akik állítólag korábban is éppen elég erős befolyással bírtak a pécsi közügyekre. Beszédes volt az is, hogy a hír bejelentésének másnapján Pécsre érkező Orbán Viktor azt mondta, hogy aki a bajt megcsinálta, az is tegye azt rendbe.

Nem kell logikaprofesszornak, vagy tenyerét dörzsölő ellenzéki képviselőnek lenni ahhoz, hogy ezt valaki úgy fordítsa le, hogy a városvezetést, és a két országgyűlési képviselőt kárhoztatja Orbán a kialakult helyzetért.

EMÚTNYÓCÉV

Ugyanakkor az érintett politikusok azonnal a szocialistákat emlegették, és az “elmúltnyolcévet”, aminek visszásságának érzékeltetéséhez nem csak az önkormányzati adósságátvállalást kell ismét citálni, de azt is, hogy Páva 2009 tavasza óta irányítja Pécset.

Ha, mármint, ha ?

Persze ez a logika akkor áll igazán, ha Orbán valóban tudott a puccsról, sőt a Miniszterelnökségen tervelték ki, mint újabb pécsi mintaprojektet, ezúttal éppen a Fidesznek nem tetsző önkormányzatokban való hatalomátvételéét. Csakhogy vannak olyan szóbeszédek is, hogy Bánki és Csizi, és az ő embereik ezt a kétes modellt maguk eszelték ki, jó pontot akartak szerezni Orbánnál, hogy valamit fel tudjanak mutatni a csőd miatt bukóban lévő polgármester félreállítására, ami valójában már ínyükre lenne. Ezt a verziót hangoztató forrásaink szerint azonban Orbán csöppet sem volt elragadtatva ettől a megoldástól, és az újabb botránytól.

1? 2? 3? Több?

És ez is hozzájárult ahhoz, hogy nem csak Páva veszítette el immáron totálisan a fővárosi és helyi forrásaink szerint a Fidesz-vezérkar bizalmát, de az is lehetséges, hogy Bánki és Csizi, és még talán Hoppál jövője is azon múlik, hogy a következő hónapok mit hoznak majd, sikerül-e valamilyen, most még nem ismert kommunikációs technikával, esetleg Pécsre irányított nagy befektetéssel kiengesztelni a város feldühödött lakóit. Ráadásul Pécsett a használt holland buszok beszerzése miatti botrány, amely miatt jelenleg is van folyamatban egy holland ügyészségi vizsgálat, illetve a Zsolnay-gyár teljesen balul elsült  einstandolása miatt már amúgy is a szőnyeg szélén álltak a város meghatározó fideszes politikusai.

7 500 000 000

Nem árt leírni, hogy a 7,5 milliárd forint az éppen 7500 millió forint, vagyis 7 500 000 000 forint.

És azt is, hogy a hiány nem adósság, nem hitel, hanem kifizetetlen számla. Egy meglévő, 7,5 milliárdos tőketartozású hitel önmagában nem úgy terhelné meg a költségvetést, hiszen az évente a futamidőtől függően akár az évi egymilliárdos költséget sem éri el, vagy akár a félmilliárdot sem, még egyszer: futamidőtől és konstrukciótól független.

Kifizetetlen csekkek

A 7,5 milliárdos működési hiány viszont azt jelenti, hogy ennyi pénzt nem fizetett ki összesen a pécsi önkormányzat különböző cégeknek, intézményeknek, vállalkozóknak, akiktől idén, tavaly, vagy még korábban megrendelt szolgáltatásokat, eszközöket, vett ezt-azt, amiket leszállítottak, teljesítettek a cégek, amikről befogadott számlák vannak ? csak éppen nincsenek kifizetve.

KategóriákMETÁL