Négyszögletű Kerek ErdőMár a héten életbe lép a vadászati törvényi végrehajtási rendeletének módosítása. Egyik látványos változás az lesz, hogy ezentúl a kártevőként jegyzett, és meghatározott irányszám alapján gyérített fajok kilövését igazolni kell azok (nem vicc) fülei vagy lábai levágásával és bemutatásával! Mint azt az Index megírta, ez jelentős feladat elé állítja majd a frissen munkába állt tájegységi fővadászokat.

A cikk a hirdetés után folytatódikAki nem őshonos Semjén Zsolt és Lázár Vilmos őlegfőbbvadászságuk szűkebb pátriájában, csak annak tűnhet ez furcsának, merthogy a régi időkben biza így számolták a pengőt az erdőkerülőnek, ha szorgalmasan ritkította a kártevőket. Most ez a régi, de bevált igazolási módszer tért vissza.

Az ilyen cuki, amúgy kártevőnek minősített állatok irtása sajnos szomorú kötelezettsége a civilizált embernek. A csúcsragadozók múltbéli kiirtásával, és a tápláléklánc felügyelet nélkül hagyásával ugyanis olyan mértékben elszaporodnának a kártevőnek minősített állatok, ami sem az erdőnek, sem a természetnek, sem a mezőgazdaságnak nem tenne jót.

Ezért minden évre előírják, hogy adott területen mennyi ilyen állatot kell leteríteni. A módosítás nem is ezen változtatott, hanem ennek igazolásán, ami az általunk megkérdezett vadászok szerint nem is annyira elvetett ötlet. ?Eddig a lőjegyzékben jegyezte mindenki, aminek valóságtartalmát lehetetlen volt ellenőrizni, gyakorlatilag bemondásos alapon történt. A dúvadak számát is csak becsülni lehetett, így a vadgazdálkodás is csak hozzávetőleges számokra épült.?
Abban a vadászok is egyetértettek, hogy az eddigiekhez képest az új módszer jóval pontosabb – tűnjön akármilyen barbárnak és ósdinak is. A kilőtt állatok testrészeivel történő szaladgálás a vadászvilágban nem szokatlan, hiszen a trófeákat is ?dobozban? viszik bemutatásra, ez tényleg csak halandó kívülállónak tűnhet furcsának.

via GIPHY

Csakhogy a volumen az, ami jelen esetben kérdéseket vet fel. A beszámoló alapján a 2015/2016 vadászati évben ennyi dúvadat ejtettek el Baranya megyében:
>>> róka 2947 db
>>> aranysakál 707 db
>>> szarka 329 db
>>> dolmányos varjú 410 db
>>> szajkó 804 db

Ez összesen közel 5200 db tetem. Baranya megye nagyjából két vadászati tájegységre oszlik, tehát két fővadász működik itt. Na most ezen irányszámok alapján ha a fővadász heti egy-egy napot jelöl majd ki a testrész bemutatásra, úgyis hetente átlag 100 pár lábat vagy fület fognak fővadászonként az asztalra tenni (vagy ahová kéri).

Ez azért a trófeáknál nagyobb mennyiség. Utóbbiaknál a vad birtokbavételétől számított 30 nap áll rendelkezésre, s a ?vadászati hatóság csak a bírálatra alkalmas állapotban levő trófea bírálatát végzi el?. Tehát vértől csöpögő csonkot nagyon nem vesznek jó szívvel. Most a róka és toportyán fülét, főleg a szajkó lábát senki sem fogja kifőzni (nem is lehet), így marad a ?doboz?, erre szakosított hűtőláda, de el tudjuk képzelni, hogy néhol teszkósszatyor ez, amiben a fővadász lába elé tárják.

Nyilván a fővadászok amolyan szuperharcosok lesznek, feddhetetlen jellemek és szakértők, de azért megnéznék, hogy mennyire tüzetesen vizsgál majd meg egy háromhetes testrészt, ami ily módon simán lehet egy rokon vagy hasonló állaté, ha a számok nem teljesítéséből következő szankciókat így kívánja elkerülni valaki. Persze mert megszoktuk, hogy mi magyarok imádunk előzetesen tiltó és szivató törvényeket hozni, de hát jól jelzi a vadászat lobbi erejét, hogy feléjük alapból megvan a bizalom.

via GIPHY

Végül, a lábak-fülek megsemmisítése a bemutató vadász feladata lesz. Erre a legjobb, sőt igazából egyetlen megoldás nem a fővadász irodája előtti lakossági konténer, hanem a legközelebbi állati hulladék begyűjtő és átrakó telep, ahol pénzért le lehet adni a cuccot. De nyilván ezzel senki nem fog szarozni. Mint a megkérdezett vadászok elmondták, marad erre a rég bevált módszer, ?majd az erdő megsemmisíti, amit meg kell?.

S már csak tényleg annyit nem értünk, ha van néhány high-politician, akinek nem (csak) a foci, de a vadászat is hobbija, s ezért bevallottan azon dolgozik, hogy visszaállítsa a vadászat múlt, mit múlt, 19. századi renoméját és megbecsülését, miért nem elégszik meg azzal, ha csinálnak a vadászok a dúvadról egy amúgy is time code-olt fényképet mobillal?

Az ügyben kerestük az Országos Vadászkamarát, illetve annak Baranya Megyei Szervezetét (mint vadászati hatóságot) is kérdéseinkkel, azonban ők udvariasan, de határozottan arra kértek minket, hogy inkább személyesen tegyük fel azokat. 

 

KategóriákMETÁL