Tovább drágulhat a sásdi tanuszoda, amelyhez úgy nyertek el egy energetikai korszerűsítési pályázatot, hogy még fel sem épült a léztesítény. Állítólag szükség lehet egy saját külön kútra is, ami a tervekben, így az eredeti költségvetésben sem szerepelt. Cikkünk szerkesztett verziója az mno.hu-n is olvasható, és nyomtatásban a Magyar Nemzetben jelent meg pénteken.

A cikk a hirdetés után folytatódikNem kell nagyon törnünk a fejünket a stadionok és a vízes világbajnokság országában, ha példákat akarunk sorolni arra, hogyan drágulhat meg, nem kicsit, egyik napról a másikra egy állami beruházás. És hogyan szedhet össze egy elviekben fontosnak és kiemeltnek tartott építési-fejlesztési program jelentős csúszást a tervezetthez képest, amikor elvileg pénz, paripa, fegyver rendelkezésre áll.

De, hogy nem csak a fővárosban mennek igazán jól a dolgok, másutt is erősödik, izmosodik Magyarország, s nem csak milliárdos építkezéseknél beszélhetünk erről, arra is vannak példák.

Sásdon, mint arról már írtunk is, tanuszodát építenek. Ami eredetileg 330 millió forintba került volna, ám most úgy tűnik, a fejlesztés a félmilliárdot is meghaladhatja.

Friss hír ugyanis a 2017. szeptemberi átadással tervezett ? de az építkezés szerdai állását látva – talán jövő tavaszra elkészülő sásdi uszodával kapcsolatosan, hogy feltehetően egy, az eddigi tervekben nem szereplő kutat is szükséges lesz majd ásni. Azért, hogy az észak-baranyai kisvárosban időről időre ne alakuljanak ki súlyos víznyomás-problémák. E nem hivatalos értesülésről Berkecz Balázs pécsi politikus, az Együtt alelnöke tájékoztatta lapunkat.

Ugyanakkor a településmérnök végzettségű Berkecz forrásai szerint még nem dőlt el véglegesen, hogy tényleg megépítik-e a kutat, vagy vállalják az eredeti tervek megvalósítását. A mindennapokban ugyanis nem jelentene problémát a kisvárosban a tanuszoda működtetése, de attól félnek, hogy a medence újratöltésekor már legfeljebb csak csordogálna a víz a csapból a sásdi háztartásokban.

Márpedig időről időre szükséges teljes vízcserét végrehajtani a feszített víztükrű, vízcserélős medencében is.

 

A tanuszoda kútja tehát a tervekben nem szerepelt, így nyilvánvalóan  a költségvetésben sem ? vagyis, ha az észszerű megoldást választják – tehát a kút megépítését ?, drágulni fog a projekt, magyarázta Berkecz.

 

Egy ilyen fúrt kút ára a domborzati viszonyoktól függően 30?110 millió forint lehet, tudtuk meg Berkecz Balázstól. Vagyis ez azt jelenti, hogy ha megépül, csak emiatt az eredeti fejlesztési összeghez képest (330 millió forint) 10-30 százalékkal drágulhat az építkezés.

Nem beszélve arról, az ennél is érdekesebb, és már teljesen biztos ügyről, amely miatt feljelentést tett a pécsi politikus öt hónappal ezelőtt. Elsőként, még márciusban a Magyar Narancs írta meg ugyanis azt, hogy úgy nyertek januárban 100 millió forintot uniós pályázaton a kormánytól a sásdi tanuszoda energetikai korszerűsítésére, hogy még tavasszal is csak egy gödör állt a tervezett uszoda helyén.

A pénzt megújuló energiaforrás hasznosításának lehetőségével való épületenergetikai fejlesztésre ítélték meg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium felkérésére alapított állami tulajdonú Nemzeti Fejlesztési és Stratégiai Intézet Kft. részére. A minisztériumban erről korábban azt mondták, az uszodaépítési pályázatban nem követelték meg a kivitelezőtől, hogy megújuló energiával működtesse az épületet, csupán azt, hogy a későbbiekben alkalmas legyen rá. Kívánalom azonban, hogy a fenntartás költséghatékony legyen, ezért szerintük nincs akadálya a továbbfejlesztésnek – s persze semmi probléma sincs a fel sem épült uszoda korszerűsítésére megítélt százmillióval sem.

Berkecz Balázs a Legfőbb Ügyészségen ismeretlen tettes ellen közokirat-hamisítás, hamis magánokirat felhasználása, költségvetési csalás, hűtlen kezelés és hanyag kezelés miatt tett feljelentést. Az ügy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatóságához került; néhány napja ők értesítették arról a politikust, hogy öt hónap nyomozás után bűncselekmény hiányában megszüntették a nyomozást – ez utóbbi hírt is a Magyar Narancs jelentette meg elsőként, de lapunk is szemlézte, és a politikus a blogján is megírta ezt a szép kis történetet, amelyet simán hívhatunk kis magyar abszurdnak. 

KategóriákPOP