Élményszámba menő projektként vezette fel Hoppál Péter  kulturális államtitkár szerdán azt, hogy Pécsett Természettudományos Élményközpontot alakítanak ki az állatkertben.

A cikk a hirdetés után folytatódikEgy uniós pályázaton nyert a pécsi önkormányzat augusztus végén 500 millió forintot, egy négyéves program megvalósítására. Az első évben kialakítják a természettudományos termeket a Pécsi Állatkert már megépített látogatóközpontjában, azaz kis túlzással az üres termeket rendezik be, lakják be. Erre a részre az eszközbeszerzéssel mintegy 50 milliót költenek el, a további 450 milliót a program működtetése jelenti. Egyrészt az állatkerti/erdei iskolába bevont szakembereknek a fizetése, illetve 13 ezer pécsi és Pécs környéki tanuló fogadása, oktatása, teljesen ingyenesen, oktatási idő alatt. Ez azt jelenti, hogy a pécsieket is, de pl. a sellyei járásban élőket is különbuszokkal fogják felvinni a Mecsekre az iskolájuktól.

 

Mint a kulturális álllamtitkár fogalmazott, az informális és más nem formális tanulási módszerek elterjesztése, illetve a természettudományos élménypedagógia új módszereinek integrálása is része a programnak a termésuzettudományos oktatás népszerűsítése érdekében.

 

Asajtótájékoztatón Őri László alpolgármester is részt vett, elmondták, hogy a pécsi pályázat az ország legnagyobb támogatási intenzitású pályázata ebben a kiírásban.

 

A nyertes konzorcium tagja a Dél-Pannon Múzeumokért Egyesület, a pécsi Janus Pannonius Múzeum, illetve a Pécsi Állatkert és Akvárium-Terrrárium.

 

A természettudományos élményközpontban 7 egymástól elkülönített, fedett oktatási helyiséget alakítanak ki, ahol egyidejűleg akár 5 csoportot, legalább negyven diákot tudnak fogadni, és leginkább környezetismeretről, biológiáról, fizikáról és kémiáról hallgathatnak majd pedagógusoktól, és a terület ismerőitől élményszerű előadásokat.

KategóriákPOP