A cikk a hirdetés után folytatódikA világon sincs túl sok olyan idős szőlőtőke, mint amely a pécsi Lyceum utca 13-as számú, mára lebontott ház udvarán udvarán áll. És, amely köré és fölé társasházat építenek. És, amely ennek ellenére is kizöldellt az idén is, és meghozta a termését.

A nem is oly rég elmúlt idei, hosszú és kellemes indián nyarat is szeretnénk visszaidézni néhány, közelmúltban lőtt fotó közlésével.

Már csak azért is, mert a mára már a pécsi önkormányzat által rendeleti szinten védetté nyilvánított Lyceum utcai szőlőtőkét mutathatjuk meg, amely egy építkezés kellős közepén állva is bírta a sarat, és a munkálatok ellenére is kizöldellt, és termést hozott az idén is.

A szőlőtőkéről, és arról, hogy esetleg kivághatják a tervezett társasház-építés miatt a nyilvánosságban először e cikk szerzője írt a Dunántúli Naplóban. A cikk következménye volt a szőlő védetté nyilvánítása (a legnagyobb és legidősebb szőlőtőke maradt meg végül, a többit kivágták), illetve a társasház eredetik terveinek az újragondolása. Az új, megvalósítás alatt lévő koncepcióban az akár 200 éves szőlőtőkét bemutatják, az utcán elhaladók is láthatják majd annak ellenére is, hogy a birtokon belül lesz.

 

 

 

Az elmúlt hetekben többször is jártunk az építkezésnél, és láttuk, hogy nem csak kizöldellt, hanem termést is hozott a szőlőmatuzsálem, így talán már kimondható, hogy az építkezést is túlélte, s a védettség alá helyezés miatt a felvállalt, neki megjáró szakértő gondozás miatt még sok generáció megcsodálhatja majd a termését.

Azt senki nem tudta megmondani, pontosan milyen fajta is a pirosas színű csemegeszőlő, még az öt éve elhunyt Diófási Lajos sem, a hazai szőlőtermesztési és borászati szakma egyik legnagyobb alakja. Ő egyébként azt mondta, hogy körülbelül 250 éves, de akár még 400 éves is lehet a különleges szőlő, később műszeres vizsgálatokkal állapították meg, hogy nagyjából 200 éves lehet a növény.

 

A SZABAD PÉCS FÜGGETLEN HÍRPORTÁL, ÚJSÁGÍRÓK ALAPÍTOTTÁK, NINCSENEK MÖGÖTTÜNK SEM PÁRTOK, SEM ÉRDEKCSOPORTOK, SEM NAGY BEFEKTETŐK, EZÉRT TÁMOGATÁSRA SZORULUNK, ARRA KÉRJÜK OLVASÓINKAT, HA TEHETIK, KÜLDJENEK ADOMÁNYT A LAPUNKAT MŰKÖDTETŐ NONPROFIT KFT. E CÉLRA ELKÜLÖNÍTETT ALSZÁMLÁJÁRA, VAGY VÁLASSZÁK A MÁR ELÉRHETŐ PAYPAL-ON ÁT TÖRTÉNŐ UTALÁST A SZABAD PÉCSET KIADÓ NONPROFIT CÉG SZÁMLÁJÁRA. A RÉSZLETEK ITT OLVASHATÓK

KategóriákPOP