Olyan koncertre készül pénteken a pécsi Algernon, amilyenhez hasonlót még nem adott a 26 éve alakult pécsi rockzenekar. Ráadásul korábban, mint tervezték. Az apropó azonban, ami miatt előrehozták az amúgy év végére időzített fellépést, fájó, de egyszersmind emberi és példamutató.

A cikk a hirdetés után folytatódikVannak azok a típusú emberek, személyiségek, akikről sohasem gondoljuk, hogy bármi bajuk lehet. Számomra ilyen volt Giga, azaz Freilits Gábor. Talán éppen akkoriban alakult meg az Algernon, amikor először találkoztunk, így nagyjából 25 éve ismerjük egymást. Mindig kedélyes, jószándékú, segítőkész volt, akiről állandóan az volt az érzésem, hogy neki aztán mindig félig tele van egy pohár. Pedig siránkozhatott volna azon, hogy az ország kétségkívül egyik legjobb gitárosával zenél, volt országos sikerük, mégsem futottak be soha. De nem, ilyet sohasem hallottam tőle.

Aztán  idővel kevesebbet mozogtam rockzenészkörökben, a találkozások Givával is csökkentek, időnként persze még összefutottunk Pécsett, váltottunk egy szót, s mentünk tovább, ahogy szokott is lenni. Láttuk, hogy mindenki jól van, csinálja éppen a dolgát. Koncert meg majd lesz, arra úgyis elmegyek, ha tudok, és viszem a Szilárdot is, hogy jobb legyen a hangulat. Már csak a Kási és a Golyák Csabi miatt is.

Aztán én egyre inkább elmareadtam a koncertekről, a koncertek is elmaradtak, közben még össze-összefutottunk, majd évekig nem láttam Gigát. Néhány éve aztán, gyógyszert íratni mentem az orvoshoz, ő is a rendelőben volt. Rosszul nézett ki, de továbbra is derűs volt. Senkit sem hallottam még ilyen pozitívan arról beszélni, hogy daganatos beteg, már áttétei is vannak, de van valami kísérleti gyógyszer, és abban nagyon bízik. Most, hogy a pénteki koncertről kérdeztem, ismét azt mondta, hogy bizakodó, de lesz egy műtétje ismét – ja, s hogy eltűntek az áttétek több szervéről is. Hát, ha a hozzáálláson múlik, ez is rendben lesz. Én drukkolni fogok!

 

 

Kitartásból jeles

 ?Nem volt egyszerű újra énekelni, de most sem adom fel, a közönség számíthat rám, mindenkit szeretettel várunk? ?  nyilatkozta a Szabad Pécsnek Freilits Gábor ?Giga?.

Az idén immáron 26 éve alapított pécsi Algernon rockzenekar énekese azt mondta hogy nem titkolják, a fellépést azért hozták előre két hónappal, mert a jövő héten már operáció vár rá. Bízik benne, hogy az új koncertdátum, péntek 13-a szerencsét fog hozni a zenekarnak és neki is, habár az operációt végző orvosban enélkül is teljes a bizodalma.

Freilits Gábornál 2011-ben diagnosztizáltak daganatos betegséget, több műtéten is átesett már, kemoterápiák sorozatát csinálta végig, és a sajnos sokak, túl sokak által jól ismert tortúrákon ment keresztül ő is, mindennel, ami ezzel jár.

Most egy újabb operáció vár rá, ami nem teszi lehetővé azt, hogy utána hamarosan énekelhessen, kizárólag majd egy hosszabb rehabilitációs időszak után gondolkodhat el ezen újra.

 

Freilits Gábor “Giga”, Kásádácz József “Kási” és Golyák Csaba

 

Nyolc év után tértek vissza

Az Algernon tavaly, 8 év szünet után, december 10-én tért vissza, abból az apropóból, hogy 25 éves lett a banda.

A koncertet nagy érdeklődés övezte, több százan voltak a fellépésükön, amely egy olyan 25 éves zenekarnál, amely 8 éve nem lépett fel, és rétegműfajt játszik, kifejezetten jónak mondható. Ezért is döntöttek úgy tavaly, hogy ezen túl évente adunk egy koncertet, mindig decemberben.

 

 

Péntek 13.

Most a BuRock bár nevű helyen (Pécs, Klimó utca), lépnek majd fel, pénteken este. A koncertet eleve különlegesre tervezték, akkusztikus szettel készül az Algernon, vendégzenészekkel, a basszusgitár poszton Sovány András (BMG együttes – BandimegaGiga) helyettesíti a zenekar basszusgitárosát, Golyák Csabát, aki más elfoglaltsága miatt nem tud részt venni az új időpontban megtartandó koncerten. A dobos poszton Takács Péter (BMG) játszik majd, ráadásul cajonon.

Halley és Morris

Az eredeti Algernon együttes 1989-90 környékén alakult a pécsi Halley és Morris együttesekből. Akkoriban igényesen komponált és kidolgozott vokális Heavy Metal zenét játszottak, amellyel nem csak helyileg lettek ismertek, hanem az országos hírnévnek köszönhetően felléphettek a Petőfi Csarnokban rendezett Rock Karácsonyon. 

Kási instrumental

A zenekar dalszerző gitárosa, Kásádácz József ?Kási? 2000 környékén nagy munkába fogott, 2001 elejére pedig megjelentette saját instrumentális szolóalbumát Wonderful Reality címmel. 2002 őszén tért vissza mellé az egykori zenésztárs Golyák Csaba, amellyel az együttes új lendületet kapott. Az addig már csupán Kási néven koncertező csapat a 2003 májusától ismét Algernon néven zenél, 2004 őszétől pedig újra nem csak instrumentális dalokat játszanak, mert akkortól ismét a zenekar tagja lett korábbi énekesük, Freilits Gábor.

Második hely a Ki mit tud?-on

Az Algernon ?jogelőd-zenekarának? számító Morris együttes az 1988-as Ki mit tud?-on második helyezést ért el, mégsem követte ezt olyanfajta siker.amit gondolnának sokan. Sem lemezszerződési ajánlatot nem kaptak, sem igazi komoly országis hírnevük nem lett, és országos turnéra sem indultak. Hogy akkor mi volt, ma már talán nem is számít, de a zenekar tagjainak a számára ma, avagy ma sem ezek az igazán fontos dolgok az életben.

KategóriákMETÁL