Órákon belül döntés születhet a halasztható műtétek átütemezéséről, mondta Orbán Viktor a Kossuth rádióban. „Ez szakmai döntés, mindig megmondják nekünk a járványügyi szakemberek, hogy mikor miket érdemes átütemezni.”

A cikk a hirdetés után folytatódikEzt amúgy már korábban az orvosi kamara is kérte, mert így látják biztosíthatónak az orvosok és ápolók elégséges létszámát a koronavírusos fertőzöttek ellátására. 

Orbán szerint jelentősen megnő már november 21-ére is a kórházak leterheltsége. 2240 intenzív ágyra lehet szükség, amely megduplázódhat december 10-ére, amikor is 4480 intenzív ágyra lehet szükség az országban. Ami egyben a kormány által megismert vagy készíttetett számítások szerint azt jelenti, hogy akkor akár már 30 ezer fő fölé is emelkedhet a kórházi ellátásra szoruló koronavírusos magyarok száma.

Ez viszont már a magyar egészségügy teljesítőképességének a határa.

A csütörtökön reggel közölt szerdai adatok szerint 3928 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 94 916 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 84 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 2147 főre emelkedett, 22 823-an pedig már meggyógyultak.

Az aktív fertőzöttek száma szerdán 69 946 fő volt, akkor 5183 koronavírusos beteget ápoltak kórházban, s közülük 378-an voltak lélegeztetőgépen.

A kormány adatai szerint 700 magyarországi településen nincs fertőzött, ami azt jelenti, hogy nagyjából minden öt település közül négyben van (3155 település van az országban). Ezek ráadásul nyilvánvalóan kis lélekszámú falvak lehetnek.

Bezártak már a járvány miatt 98 óvodát és hét iskolát, 23 iskolában kellett teljesen átállni a digitális oktatási rendre,  78 intézményben úgynevezett vegyes oktatási rendben tanítanak.

„Megpróbáljuk nem bezárni az iskolákat, amíg lehet” – fogalmazott Orbán Viktor.

A kormányfő úgy vélte, hogy “rendezett kontroll alatt vannak a középiskolások”, ha viszont nem lenne iskola és órák, az nem jelentené feltétlenül azt, hogy a fiatalok otthon is maradnának.

„A biológia működik, ebben az életkorban az ember megy.”

Orbán nem tagadta, hogy nagyon komollyá vált a helyzet, de azt a magyar kormány képes kezelni.

A 90 napos rendkívüli jogrendről azt mondta, amiatt ezt az időt határozták meg, mert addigra már valamilyen vakcina érkezhet Magyarországra.

KategóriákMETÁL