Európai-amerikai egészségügyi migrációs együttműködési megállapodást írtak alá a közelmúltban Pécsett. Az együttműködéshez kapcsolódó egyik legérdekesebb dolog, hogy az amerikai fél, egy Cleveland-ben, évtizedekkel ezelőtt alapított civil szervezet az amerikai városból migránsbarát várost szeretne kialakítani.

A cikk a hirdetés után folytatódikMár éppen ez is elég meglepő manapság Magyarországon, sőt meglepőnek tűnhet manapság az USA új elnöke megnyilatkozásait hallva is, de még inkább meglepő lesz a hír, ha azt is elmondjuk, hogy a platformot megalapító amerikai fél, a Cleveland-i civil szervezetet alapvetően magyar emigránsok alapították, egy ma már kint is sikeresnek, tehetősnek számító megbecsült üzleti-társadalmi kör tagjai.

Joe Cimperman, a szervezet, a Global Cleveland jelenlegi vezetője is egy olyan férfi, akinek édesanyja szlovén bevándorlók gyermekeként nőtt fel már az USA-ban. A Szabad Pécs még az együttműködési megállapodás aláírása előtt beszélt vele, és a magyar, pontosabban pécsi civil szervezet (Healthcare Management and Leadership Development Institute) elnökével, Kia Goolesorkhi-val. A pécsi szervezet elnöke egyébként már mintegy 13 éve kapcsolatban áll a Cleveland-i szervezettel, de eddig elsősorban magyar diákoknak szereztek amerikai ösztöndíjat, ennek az együttműködési alapnak a segítségével.

 

 

Joe Cimperman (elnök, Global Cleveland) 

 

Az USA keleti partvidékéhez közel álló, Ohio államban fekvő 400 ezer lakossal rendelkező Cleveland városáról tudni kell, hogy egy viszonylag nagy és összetartó magyar kolónia lakik ott, de nem csak ők, vagy a közép-európaiak, hanem más nemzetek tagjai közül is sok bevándorló él a városban.

Joe Cimperman kérdésünkre elmondta, hogy ők tudják, hogy vannak különbségek az európai és a magyar, illetve az amerikai migráció jellemzői között, de ők a várost érintő bevándorlás sok évtizedes tapasztalatai alapján látják a pozitív példákat, és azt is, hogy melyek azok a területek, amelyekre oda kell figyelni. Több olyan cég működik, egyenként is akár több száz alkalmazottnak munkát adva ma már a városban, amit valamikor ?kerítésugrónak? nevezett bevándorlók alapítottak. Az Egyesült Államokban, és különösen Cleveland-ben hosszú évtizedek óta foglalkoznak a tömeges bevándorlás kezelésével.

Az amerikai szervezet elnöke szerint az egyik nagyon fontos szempont, hogy a migránsok, még ha szabálytalan módon is jutnak be az országba egy rendkívüli helyzet miatt, milyen fogadtatásban részesülnek a befogadó országban. És ezért nagyon fontosak a civil szervezetek, amelyek, ha vannak ilyenek, amolyan kapuszervezetként fogadni tudják őket, és akár munkát adni nekik már a kezdetektől. Természetesen a biztonság is egy nagyon fontos szempont, mind társadalmilag, mind egészségügyileg, ezért van szükség arra, hogy amikor megérkeznek egy befogadó országba a bevándorlók, akkor hogyan fogadják őket, milyen vizsgálatokon vesznek részt, milyen szakemberek foglalkoznak velük, kérdezik ki őket, vizsgálják meg őket. Vagyis lelki, egészségügyi, mentálhigiénés szempontok szerint is, illetve oktatási, gazdasági-pénzügyi szempontból is foglalkozzanak velük.

 

Ez tehát nem csak egy szociális kérdés, hanem ennek gazdasági háttere is van. Nincs olyan nemzet a világon, amely képes lenne csak a saját erejéből megújulni, akár gazdaságilag – ezt fel kell ismerni. Clevelandben is van egy nagy ipari terület, ahol a cégek nagyrészt bevándorlóknak adnak munkát szerte a világból. Cimperman úgy véli, hogy például Magyarországon is, akár az ipar, akár a mezőgazdaság is fel tudna szívni a jelenleginél is több munkaerőt, amellyel végső soron mindenki jól járna, a menekültek és az ország is.

 

?A menekültek befogadása, kezelése az elején valóban csak nagy segítséget és erőforrást igénylő munka, de ez egy hosszú távú befektetés. A menekültek többsége azonban, ha a kezdeti időszakban a megfelelő módon kezelik őket, idővel beépül a társadalomba, a második generációnak pedig már ilyen hátrányt sem kell leküzdenie. Nyilván másképpen kell kezelni, más módszerrel nyúlni egy szabályosan és a nem szabályosan érkező bevándorlókat, a magasan képzett, tehetős családokat, és a szinte nincstelenül érkező, kevésbé iskolázottakat is,de utóbbiakról sem szabad lemondani csak ezek miatt. A titok csupán annyi, hogy van bennünk egy felismerés, hogy a bevándorlók hosszú távon hasznot hoznak a társadalomnak. Nekünk nagyobb idő távon szemlélve nagyobb szükségünk van a bevándorlókra, mint nekik a mi segítségünkre. Mi Cleveland-ban egy innováció alapú társadalmat szeretnénk létrehozni, vállaltan migránsok részvételével, befogadásával, azaz a projekt egy kimondottan migránsbarát város kialakításáról is szól.?

 

 

 

A Global Cleveland és a Magyar-Amerikai Cleveland Hungarian American Development Panel alapító tagjai, professor dr. Jeanette (Jenny) Gecsy Grasselli Brown , professor dr. Carolyn Balogh, professor dr. Glenn Brown és Imre Balogh, valamint dr. Kia Goolesorkhi Clevelandban (Fotó forrása: Kia Goolesorkhi)
 
Jeanette (Jenny) Gecsyről és munkásságáról ITT OLVASHATNAK hosszabban angol nyelven

 

Cleveland azért is különleges hely, mert ott már száz éve is, 1915 és 1925 között a helyi lakosság nagyjából felét bevándorlók adták. 

A most megalakult nemzetközi együttműködési platform célja a felhalmozott tudást, információt, illetve emberi és egyéb más erőforrások cseréje mindazért, hogy közösen találjanak megoldást a migrációs problémákra. 

Kia Goolesorkhi Iránban született perzsa származású szakember, Pécsett alapított családot. Goolesorkhi a magyar?amerikai diaszpóraközösség képviselője, a PTE három karán is tanít.

 

Kia Goolesorkhi (elnök, Healthcare Management and Leadership Development Institute), a háttérben a budapesti amerikai nagykövetség kultúrattaséja, Christopher Machin ül 

 

Mint elmondta, az együttműködés a migráció által támasztott kihívásokat nem pusztán egészségügyi megközelítéssel, hanem rendszerszintű gondolkodással, határszakmák (egészség-, gyógyszeripar, civil szféra, közigazgatási szervek: döntéshozói, politikai, rendvédelmi szereplők) bevonásával, a migrációhoz kapcsolódó szolgáltatások létrehozásával, fejlesztésével kezelheti hatékonyan az október 21-én, Pécsett megalapított nemzetközi platform, amelynek létrejöttét a két, fentebb említett szervezet, mellett Pécsi Tudományegyetem ÁOK Művelet Medicina Tanszéke  és az USA magyarországi nagykövetsége támogatta.

Kia Goolesorkhi azt mondta, a kulcskérdés az, hogy a migráció menedzselésével, a mostani pécsihez hasonló együttműködések révén nem csak meg lehet mutatni a migráció pozitív hatásait, hanem azokat fel is lehet erősíteni és gyorsítani, ez lehet a minden szempontból ?egészséges? migráció titka.

 

 

A SZABAD PÉCS FÜGGETLEN HÍRPORTÁL, ÚJSÁGÍRÓK ALAPÍTOTTÁK, NINCSENEK MÖGÖTTÜNK SEM PÁRTOK, SEM ÉRDEKCSOPORTOK, SEM NAGY BEFEKTETŐK, EZÉRT TÁMOGATÁSRA SZORULUNK, ARRA KÉRJÜK OLVASÓINKAT, HA TEHETIK, KÜLDJENEK ADOMÁNYT A LAPUNKAT MŰKÖDTETŐ NONPROFIT KFT. E CÉLRA ELKÜLÖNÍTETT ALSZÁMLÁJÁRA, VAGY VÁLASSZÁK A MÁR ELÉRHETŐ PAYPAL-ON ÁT TÖRTÉNŐ UTALÁST A SZABAD PÉCSET KIADÓ NONPROFIT CÉG SZÁMLÁJÁRA. A RÉSZLETEK ITT OLVASHATÓK 

KategóriákMETÁL