Egy fideszes képviselő azt szerette volna, ha érvénytelenítik a ZSÖK ügyvezetői pályázatát és kiírnak egy újat, de ezt leszavazták. Végül a Momentum több képviselője is igennel szavazott. A szavazás előtt bő fél órás szünetet rendelt el Péterffy Attila. Akkor győzhette meg a momentumos képviselőket, hogy ne szavazzanak a jelöltjük ellen. Ugyanakkor több DK-s is igennel szavazott.

A cikk a hirdetés után folytatódikBleszity Péterre 15 igen, 2 nem és 7 tartózkodás érkezett, így ő lett a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. új ügyvezetője. Vagyis a Momentum képviselői is igennel szavaztak. Úgy volt ugyanis még előtte, hogy nem szavazzák meg Bleszity Péter kinevezését, hanem tartózkodnak, vagy nemet nyomnak a Szabad Pécs értesülései szerint.

A mai pécsi közgyűlési ülés konkrét, sorban a tizedik napirendjének tárgyalása és szavazása előtt azonban egy bő fél órás szünetet rendelt el Péterffy Attila. Információink szerint a momentumos képviselőkkel ült le tárgyalni Péterffy Attila és Ruzsa Csaba, és kérték azt, és érték is el ezek szerint, hogy a Momentum képviselői ne szavazzanak a jelöltjük ellen.

Ha így lett volna, akkor 12 igen ellenében lett volna 12 nem és/vagy tartózkodás, de lényegében mindegy is, mert minimálisan 14 igen-szavazattal lehetett megválasztani az új ügyvezetőt, ez jelentette a minősített többséget. Vagyis, ha ketten nem igennel szavaznak, már nem megy át az előterjesztés. Ami azért is érdekes, mert a Momentum három képviselőjéből kettem szavaztak, mindketten nemmel, de még érdekesebb, hogy a DK-ból három képviselő is igent nyomott, egyvalaki tartózkodott, a DK által jelölt alpolgármester, Bognár Szilvia viszont kitartott a nem-szavazat mellett.

Nem ártana, ha Péterffyék szem előtt tartanák, miért váltották le a Fideszt Pécsett – A ZSÖK ügyvezetői pályázata margójára

Teljesen egyértelmű tehát, hogy ezt a napirendi pontot Péterffy Attila és Ruzsa Csaba erőből átnyomták a közgyűlésen. Azt lehetett tudni, hogy az MSZP és a Jobbik is igennel szavaz majd, és azt is lehetett sejteni, hogy a Fidesz, illetve az ÖPE-KDNP képviselői tartózkodni fognak. 

Úgy tudjuk, Bleszity egyelőre marad a Pécsi Kommunikációs Központ megbízott vezetője is, de majd kiírnak egy pályázatot a PKK ügyvezetői posztjára. Addig megbízott vezetőként Bleszity viszi azt a céget is, de kizárólag az új helyen kap fizetést, havi bruttó 900 ezer forintot, plusz az esetleges prémiumot.

Az viszont nagyon érdekes, ha már a fizetés szóba került, hogy a 2 milliárdos kulturális holding első embere kb. havi 700 ezer forinttal keres kevesebbet, mint a Pécsi Vagyonhasznosító vezetője.

Azt nem tudjuk, hogy ez is oka lehetett-e annak, hogy a pécsi önkormányzat új ZSÖK-ügyvezetőt kereső pályázatára csak három pályázat érkezett, de akár ez is magyarázattal szolgálhat.

A napirendet Bognár Szilvia, Pécs kultúráért felelős alpolgármestere vezette fel, aki azt mondta, hogy szerinte nem azt a “profilt” keresik a ZSÖK új ügyvezetőjének, mint amit Bleszity Péter képvisel.

Bognár László (Fidesz) megköszönte a pályázóknak, hogy jelentkeztek. Elmondta, hogy az egyik pályázatot a háromból érvénytelenítették, így már csak két pályázatról döntöttek a bizottságok (Bleszity Péter, illetve a Doboviczky Attila és Szuhay Márton kettős által benyújtott pályázatok).

Bognár szerint a ZSÖK ügyvezetőjének kinevezése politikai kérdés is, és politikai vita is volt a háttérben, de szakmai vita is kibontakozott, mert legalább annyira szakmai kérdésről van szó.

Az egyik út szerinte, hogy valaki megfelelő pénzügyi-cégvezetői tapasztalattal rendelkezik, avagy a kultúra területéről érkezik. A két állva maradt pályázat ezt a két pólust testesíti meg szerint. Bleszity Péter inkább gazdasági szakemberként, a kettős ügyvezetői pályázók inkább a kultúra területéről érkeztek.

Bognár László végül egy módosító indítványt terjesztett elő, hogy érvénytelenítsék a kiírt pályázatot, ne válasszanak tehát most új ügyvezetőt, és írjanak ki egy új pályázatot. Ezt a módosító javaslatot azonban leszavazták. Ahogyan arra a kérdésre is lényegében igen volt a válasz Lovász István jegyzőtől, hogy az szabályos-e, hogy a két érvényes pályázó ellenére is most, a közgyűlésen kizárólag az egyik pályázatról és pályázóról lehet szavazni.

Kővári János (ÖPE) és Csizmadia Péter (Fidesz) is azt hangsúlyozta, hogy szerintük szakmai kérdésről van szó, és bár érvényesek voltak a pályázatok, nem érkezett olyank, amire jó szívvel igennel tudnának szavazni.

Ruzsa Csaba alpolgármester Mészáros András, az egykori Pécs 2010 Menedzsment Központ volt főigazgatójának példáját hozta fel, rossz tapasztalatként. Azt hangsúlyozta, hogy nem az ügyvezető szerepe a kérdéses, hanem a civil kulturális szereplői köré, az ő becsatornázásuk a ZSÖK-be az igazán fontos, mert erre eddig nem volt példa, ezzel is indokolta az előterjesztést, amelyben Bleszity Péter kinevezését szorgalmazzák.

Majd felidézte azt is, hogy annak idején ő maga is kapott kritikát a kulturális területről, amikor Mészáros András egyik utódjaként átvette a pécsi EKF-programot bonyolító cég irányítását, de szerinte meg lehet nézni az EKF-es létesítményeket, mert azok elkészültek, állnak és működnek.

Péterffy Attila pedig azzal indokolta, hogy az ő jelöltjüket nevezzék ki, hogy a polgármesteri programban is erre tettek ígéretet a pécsieknek, művészeti tanács felállítását – és (úgy tűnik) szerinte a pécsiek ezt a programot el is olvasták mind és ez alapján szavaztak az új városvezető koalícióra. Azt azért megjegyezzük, hogy a Szabad Pécs annak idején elég részletesen foglalkozott a programmal is, Péterffy ígéreteivel is, de azt nem mondhatjuk, hogy ez így bármikor is kidomborodott volna. Az az ígéret már annál inkább, hogy szakembereket kell kinevezni a fontos pozíciókra, meg úgy általában is.

Az új városvezetés tehát nem engedett ebben az ügyben, keresztülvitte az akaratát egy kisebbfajta botrány után (a bírálóbizottság csak másodjára szavazta meg azt, hogy Bleszity Pétert javasolják, a kulturális bizottság nem szavazta meg az előterjesztés támogatását.

Azt is érdemes tudni, hogy a pécsi kulturális, művészeti élet már eddig is háborgott azon, hogy egy, a kultúra területén eddig semmilyen szinten nem bizonyított embert akarnak kinevezni az ország egyik legkomolyabb kulturális intézményének az élére. A legtöbben attól tartanak, hogy a ZSÖK kissé elszigetelődhet, mert nem egy, a hazai kulturális-művészeti közegben ismert, “bevezetett” ember fogja vezetni a 2 milliárdos kulturális holdingot.

Persze a mai napnak is vannak tanulságai, kérdései, nyertesei és vesztesei is. Utóbbi egészen biztosan a véleménye mellett végig kiálló Bognár Szilvia alpolgármester, akivel nem szavazott együtt még a DK minden képviselője sem.

És kérdés marad egyelőre az is, hogy vajon mivel győzhette meg a Momentumot a Péterffy-Ruzsa páros, mert az egészen biztosnak tűnik a politikai közeget ismerő újságíróként, hogy a Momentum cserébe kért is valamit – ami nyilvánvalóan valamilyen, a Momentum által eddig képviselt ügynek a felkarolása vagy felgyorsítása lehet.

KategóriákMETÁL