2015 áprilisában látogatott Pécsre Orbán Viktor, aki akkor tárgyalt Páva Zsolttal és Bódis Józseffel is, mivel akkor a Modern Városok Program pécsi számait és célkitűzéseit jelentette be. Az egyetem szempontjából legfontosabbként a Pécsett tanuló külföldi hallgatók létszámának megduplázásáról, 5000 főre emeléséről beszélt. Pénteken a Pécsi Tudományetem rektora a PTE 4000. Külföldi hallgatóját köszönthette.

A cikk a hirdetés után folytatódik



?Az Önök városában ma 2.300 külföldi fizető diák él és tanul. Ezt a számot 5.000-re fogjuk emelni, illetve megteremtjük annak a föltételeit, hogyha az egyetem képes jó képzést nyújtani, akkor akár 5.000 külföldi diák is élhet Pécs városában, és tanulhat a pécsi egyetemen. Ennek a feltételeit a magyar kormány vállalja, a kérdés csak az, hogy tudnak-e Önök elegendő színvonalas oktatót és színvonalas képzést megindítani ahhoz, hogy ezt a létszámot 2.300-ról 5.000-re föl tudják tölteni.?

 

Ezt Orbán Viktor 2015. áprilisi pécsi sajtótájékoztatóján mondta. Később, az évé végén kiderült az is, hogy a PTE a Modern Városok Program keretében 24 milliárd forintot kap, elsősorban a külföldi hallgatói létszám tervezett emelése miatt szükséges infrastruktúra meg- és kiépítésére – Habár egyelőre a legnagyobb és leglátványosabb munka, az új orvoskari elméleti tömb építése még nem indult el, ahogyan több más tervezett fejlesztés sem ért még el a konkrét építés vagy felújítás fázisába.

 

A legtöbb külföldi diák Pécsett az orvosi karon hallgat órákat ? Az új elméleti tömb építése még nem indult el, a jelenlegi mögötti területre tervezték

 

A PTE szombati közleménye szerint a Pécsi Tudományegyetem vezetése a 2010-es évek elején stratégiai célként tűzte ki, hogy jelentősen bővítsék a külföldi hallgatói létszámot, és természetesen az ehhez szükséges infrastruktúrát, oktatói gárdát is ehhez igazítva fejlesszék. Utóbbiban komoly segítséget jelent az egyetem számára a Modern Városok Program, amelynek révén forrást is tudtak allokálni a fejlesztésekhez, modernizációhoz.

 

?Jelenleg több mint négyezer külföldi hallgató tanul Magyarország első egyetemén, amely idén ünnepelte alapításának 650. évfordulóját.?

 

Bódis József, a PTE rektora a négyezredik külföldi hallgató köszöntése kapcsán azt mondta: ?a nemzetköziesedési tendenciát a legjobban az mutatja, hogy összesen mintegy száz ország fiataljai tanulnak egyetemünkön, ami nagyon magas szám. Elég, ha csak végigsétálunk Pécs belvárosában, és meghallgatjuk, hány különböző nyelvet hallunk. A külföldi fiatalok gazdagítják Pécs kultúráját, és olyan atmoszférát teremtenek, amitől egyedivé válik a város, és az egyetem?.

Japánból érkezett a 4000. hallgató

A négyezredik külföldi hallgató Japánból érkezett Pécsre. Ide Kanako mindig is orvos szeretett volna lenni: ?Sok áldozatot követel az egyetemi tanulás, nehéz az órákra való felkészülés, a rengeteg tananyag megjegyzése, de mivel hazámban, Japánban és más földrészeken is szeretnék majd orvosként érvényesülni, nagyon örülök, hogy Pécsi Tudományegyetemen tanulhatok és szerezhetem meg az ehhez szükséges tudást.? – tette hozzá Ide Kanako, a négyezredik külföldi hallgatója a PTE-nek.

 

 

Ide Kanako Japánból érkezett Pécsre, mindig is orvos szeretett volna lenni – Fotó Csortos Szabolcs/UnivPécs

 

Stipendium gála

A Pécsi Tudományegyetem péntek esti, Stipendium Hungaricum gáláján fellépett a tavasszal a PTE hangjának megválasztott orvoskari hallgató, a madagaszkári Mino Rabenjafimanantsoa és zenekara. A nemzetközi hallgatóknak lehetőségük nyílt egy magyar népdal megtanulására is az Eszterlánc Zenekar és egy kiemelkedő pécsi tehetség, Sturz Noémi segítségével, aki jelenleg a Zeneakadémia másodéves hallgatója népi ének szakon.

 

Ösztöndíjprogram 2013 óta

A Stipendium Hungaricum a Kormány által 2013-ban alapított ösztöndíj. Célja a kormányközi oktatási megállapodások végrehajtása érdekében a külföldi hallgatók magyar felsőoktatási intézményekben folytatandó tanulmányainak kiemelt támogatása.

KategóriákMETÁL