Bő egy héttel a rendezvény előtt adott ki sajtóközleményt a Pécs Pride kapcsán a várost irányító frakciószövetség. Amint sejteni lehetett a napokban közölt felmérés eredménye után, a városvezetés azt a döntést hozta, hogy nem vesznek részt az eseményen.

A cikk a hirdetés után folytatódikMert a pécsiek többsége nem akar felvonulást. Viszont hangsúlyozták, hogy Pécs befogadó város, és a pécsiek többsége kiáll a kisebbségek jogai mellett.

A teljes közlemény, szó szerint:

Pécs Pride: Iránymutatónak tekintik a városvezetők a pécsiek kérését

A szervezőkkel zajló egyeztetés alapján biztosan kimondható: szeptember 18-án első alkalommal megrendezik Pécsett a Pride felvonulást. Az ehhez szükséges engedélyeket az illetékes hatóságok már kiadták a szervezők számára, így az biztosan megvalósul.

A városvezetés a rendezvénnyel kapcsolatban kikérte a pécsiek véleményét, amiből kiderült, hogy a pécsiek többsége kiáll a kisebbségek jogaiért, de nem támogatja a rendezvényt. A közvéleménykutatás eredményét kedden hoztuk nyilvánosságra. Ez alapján egyértelműen az a kérés fogalmazódott meg a pécsiek többségében, hogy a felvonulás ne váljon politikai üggyé, és azt szeretnék, ha a városvezetés nem képviseltetné magát a rendezvényen.

Annak érdekében, hogy a rendezvény a lehető legbékésebb legyen, megmaradjon annak civil jellege, frakciószövetségünk úgy döntött, hogy bár fontosnak tartja a kisebbségi jogok védelmét, mégis eleget tesz a választók többsége kérésének, és nem vesz részt a felvonuláson.

Pécs városa éppen annyira büszke múltjára és történelmére, mint sokszínű és befogadó mivoltára. A pécsiek sokszor bizonyították már, hogy mennyire toleránsak, és képesek kiállni a kisebbségek jogaiért.

Frakciószövetségünk ezért azt kéri mind a rendezvény szervezőitől és résztvevőitől, mind az attól távolmaradó pécsiektől, hogy őrizzék meg a város méltóságát, és tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy az esemény nyugodt keretek között tudjon lezajlani.

Pécs Jövője Frakciószövetség”

A Szabad Pécs véleménycikke a témában itt olvasható:

Címkék:
KategóriákMETÁL