Ismét a Dunántúli Naplóval és a Bama.hu-val jó viszonyt ápoló Mohácsi Újság volt szemfüles egy fontos pécsi ügyben, elvégezve egy munkát a megyei napilap helyett. Kovács Zoltán kormányszóvivővel készítettek interjút, ahol – tőlük, az előzmények miatt érdekes, de amúgy örvendetes módon – ?a pécsi adósság? ügyét az egyik legfontosabb, az olvasókat érdeklő kérdésként írták le. A lényeg: a kormány segíteni fog. És állítólag csillagászati összeggel.

A cikk a hirdetés után folytatódikHabár sajnos attól tartunk, hogy egyszerű sajtóhibáról lehet szó, avagy a kormányszóvivő mert nagyot álmodni/emlékezett rosszul.

A bama.hu-n talált, de a Mohácsi Újságtól átvett interjú (érdekes, hogy Pécsre nem a DN, hanem a Mohácsi Újság munkatársa megy interjút készíteni egy kormányszóvivővel) ugyanis a pécsiek számára nagyon fontos üzenettel is bír: a kormány segíteni fog a bajba jutott pécsieknek. Sőt nem is akárhogyan, a Modern Városok Programon keresztül, amelyről azt írják, hogy Kovács Zoltán emlékei szerint

 

több száz milliárd forint fog ennek a programnak a kapcsán Pécsre érkezni.

 

Hát nem! Sajnos nem! Avagy valamit nagyon rosszul tudunk, és mi emlékszünk rosszul. Sajnos azonban mi úgy emlékszünk, hogy az amúgy cseppet sem elhanyagolható mértékű, a pécsi önkormányzatnak és a PTE-nek összesen juttatandó MVP-pénz körülbelül 60 milliárd forint.

 

 

 

 

Habár a cikk szerint

 

?a kormány szándéka, hogy segítséget nyújtson a város adósságának rendezésében, az úgynevezett Pécs-csomag végrehajtásában?.

 

Szóval ezek szerint létezik egy Pécs-csomag, gondoljuk, afféle mentőcsomag. Lehetséges, hogy ezt turbózza fel a kormány, nem kicsit. (Természetesen megkeressük a kormányszóvivőt, hogy megtudjuk, mire gondolhatott pontosan. Mindenesetre a próféta szóljon belőle – avagy a Mohácsi Újságból.) 

Habár minezidáig sem a DN, sem a Bama, sem a Pécsi vagy a Mohácsi Újság nem sokat foglalkozott a Szabad Pécs által nyilvánosságra hozott ?pécsi adósságállomány? ügyével, (amit a polgármester is elismert később) most végre az olvasókat érdeklő ügyként beszélnek róla. Megjegyezzük: Pécs nehéz gazdasági-pénzügyi helyzetében a költségvetési hiány tűnik a súlyosabb ügynek, nem az adósság, habár – mint írtuk is – nem is lehet egyelőre pontosan tudni ezeknek a mértékét az önkormányzat és a városi cégek vonatkozásában.

Mindenesetre a következőket írja a lap, illetve mondja a kormányszóvivő

 

?Ami pedig az olvasóinkat is a legjobban érdekli, rákérdeztünk a politikusnál arra, hogy miképp áll jelenleg a Pécs adósságállományának lefaragásához ígért kormányzati segítség, az úgynevezett Pécs-csomag ügye.?

 

?A szóvivő szerint ez alapvetően a pécsiek ügye.?

 

? Pécs közösségének és vezetőinek a feladata ezzel a kihívással szembesülni, de a kormány minden olyan segítséget meg fog adni, amire szükség van és amit a pécsiek kérnek. Ez bizalom alapján működik. A kormány partner abban, hogy a pécsiekhez eljussanak különböző fejlesztési források, és Pécs költségvetése, gazdálkodása rendben legyen. Ezt a segítséget egyszer már megadtuk, és a Modern Városok Program keretében – emlékeim szerint – Pécsre is több száz milliárd forint fog érkezni.

Hozzátette, akkor tud a kormány konkrét dolgokkal foglalkozni, amikor ilyen típusú konkrét kérés, illetve kérdés érkezik hozzájuk az önkormányzattól és a Hoppál Péter által vezetett testülettől, jelen pillanatban ilyen kérésről nincs tudomása.

? Gazdálkodási kérdésekben a kormány nem szokott tanácsokat adni az önkormányzatoknak, hiszen léteznek erre vonatkozó szabályok, másrészt mindenkinek a saját felelőssége ezzel foglalkozni. A magyar kormány mindent megtesz azért, hogy a megyei jogú városokban minden olyan feltételt biztosítson, ami bizonyos értelemben túl is mutat az adott város és vonzáskörzete adottságain. Pécs esetében az egyik ilyen megoldandó feladat az országhatárig tartó autópálya megépítése, aminek természetesen az is feltétele lenne, hogy a másik, horvát oldalon is megtörténjen ez. Ezzel kapcsolatban voltak már tárgyalások, illetve kialakult a konszenzus. Egy biztos, mi a vállalásunkat tartani fogjuk, amellett, hogy erősítjük a befektetés-ösztönzést, tehát a magas hozzáadott értéket teremtő vállalatok bevonzása az egyik legfontosabb feladat. Az ilyen típusú kezdeményezéseket kiemelten támogatjuk.

 

 

A migránsokról való beszéd nem lehet elég

Kovács Zoltán kormányszóvivő, elsősorban a migránsokkal kapcsolatos  pécsi fórumára látogattak el – nyilván, ez a téma még nincs eléggé kibeszélve, és biztosan még mindig nincs elegendő közpénz elköltve a migránsos és Soros-tematikájú állami-kormányzati hirdetésekre, plakátokra.

 

 

A SZABAD PÉCS FÜGGETLEN HÍRPORTÁL, ÚJSÁGÍRÓK ALAPÍTOTTÁK, NINCSENEK MÖGÖTTÜNK SEM PÁRTOK, SEM ÉRDEKCSOPORTOK, SEM NAGY BEFEKTETŐK, EZÉRT TÁMOGATÁSRA SZORULUNK, ARRA KÉRJÜK OLVASÓINKAT, HA TEHETIK, KÜLDJENEK ADOMÁNYT A LAPUNKAT MŰKÖDTETŐ NONPROFIT KFT. E CÉLRA ELKÜLÖNÍTETT ALSZÁMLÁJÁRA, VAGY VÁLASSZÁK A MÁR ELÉRHETŐ PAYPAL-ON ÁT TÖRTÉNŐ UTALÁST A SZABAD PÉCSET KIADÓ NONPROFIT CÉG SZÁMLÁJÁRA. A RÉSZLETEK ITT OLVASHATÓK

 

KategóriákMETÁL