Nem nevesít a jegybankról szóló jogszabály olyat, hogy festmények vagy más műkincsek vásárlására lehetséges vagy kötelező lenne költeni, ugyanakkor az Értéktár program nem is ez alapján, hanem az MNB társadalmi felelősség-vállalásának részeként működik, fogalmazott a Szabad Pécs kérdésére szerdán Gerhardt Ferec, az Magyar Nemzeti Bank alelnöke, az Értéktár program vezetője.

A cikk a hirdetés után folytatódikRáadásul más országok nemzeti bankjai is folytatnak hosszú ideje hasonló értékmentést, műkincsek felvásárlását, közölte.

Ahogyan egyébiránt az MNB mindenkori vezetése is gyarapította ekként is a jegybank vagyonát, már száz éve is, s az elmúlt évtizedekben is, mielőtt a Magyar Nemzeti Bank 2014 januárjában elindította az Értéktár programot.

Most ennek a programnak a keretében vásárolták meg Csernus Tibor festőművész (1927?2007) hat alkotását is, amelyből három mű a Janus Pannonius Múzeum gyűjteményébe került, ötéves tartós bérlet keretében. A másik három az új budapesti Szépművészeti Múzeum gyűjteményébe kerül. Ennek a hírnek a bejelentésére szerveztek sajtótájékoztatót szerdán.

 

 

 

Gerhardt Ferenc újságírói kérdésre azt mondta, hogy

 

?a jegybank soha nem fogja eladni a megszerzett festményeket, műkincseket, mert nem műkereskedést folytatnak, hanem értékmentést”

 

a műkincs-visszavásárlási program keretében. A cél, hogy a különféle okok miatt külföldre vagy külföldi tulajdonba került magyar vagy külföldi művészek által alkotott, jelentős művészeti értéket képviselő műkincsek minél nagyobb hányadát visszaszerezzék Magyarország számára. Ugyanígy cél a hazai hagyatékokban fellelhető legfontosabb műkincsek megvásárlása, a műalkotások ?szétszóródásának megelőzése? érdekében.

 

Az Értéktár program megvalósítására az MNB Igazgatósága 100 millió eurós, mintegy 30 milliárd forintos keretet különített el 2018 végéig. A program koordinálását, a műkincsek eredetiségének, művészettörténeti jelentőségét és értékének meghatározását a hazai országos közgyűjtemények vezetőiből és más neves szakértőkből, valamint a jegybank alelnökéből álló Tanácsadó Testület végzi.

 

Gerhardt Ferenc újságírói kérdésre felelve azt mondta, azt nem tudja pontosan megmondani, hogy pontosan mennyit költöttek el a 30 milliárdos keretből, de az biztos, hogy több mint a felét. A hat Csernus-alkotást 880 ezer euróért vásárolták meg – vagyis mintegy 277 millió forintért, egy festményért átlagosan 46 millió fizetve.

Csernus Tibor Absolom (1987) Atalanta és Hippomenész (1986), iletve egy Cím nélkül lévő, (1987) három festménye került Pécsre. A 2018-ban megnyíló felújított Szépművészeti Múzeumban A József és testvérei (1987), a Csendélet szilvákkal (1983) és a Kékropsz lányai , (1985/86) kerül majd. Az 1980-as évtized Csernus Tibor életművének legjelentősebb korszaka. Az alkotót a kritika és a művészettörténet a hazai és az egyetemes festészet legnagyobb alakjai között tartják számon.

A három műalkotás most egy kamarakiállítás keretében egy hónapig lesz megtekinthető a Modern Magyar Képtárban (Pécs, Papnövelde u. 5.), hétfő kivételével minden nap 10 és 18 óra között, előzetes telefonos bejelentkezéssel, 06-30/940-2915.

 

Megkérdeztük a Janus Pannonius Múzeumot, hogy lehet-e többet tudni az egyhónapos kiállítás utáni időszakról, a hátralévő minimum 4 év 11 hónapról (hiszen az ötéves tartós bérlet meghosszabbítható újabb öt évvel a jelenelgi szabályok értelmében sőt újabb és újabb öt évvel is), hová kerülnek a képek, láthatóak lesznek-e, vagy esetleg a raktárba helyezik őket. A válasz a következő volt:

“A JPM büszke az Értéktár programmal való együttműködésre, s az új, letétbe helyezett Csernus Tibor-művekre, amelyek az elkövetkező évek kiállítási koncepciójának részét képezik majd. Ez érinti az állandó és az időszakos kiállításokat is.”  

 

 

A SZABAD PÉCS FÜGGETLEN HÍRPORTÁL, ÚJSÁGÍRÓK ALAPÍTOTTÁK, NINCSENEK MÖGÖTTÜNK SEM PÁRTOK, SEM ÉRDEKCSOPORTOK, SEM NAGY BEFEKTETŐK, EZÉRT TÁMOGATÁSRA SZORULUNK, ARRA KÉRJÜK OLVASÓINKAT, HA TEHETIK, KÜLDJENEK ADOMÁNYT A LAPUNKAT MŰKÖDTETŐ NONPROFIT KFT. E CÉLRA ELKÜLÖNÍTETT ALSZÁMLÁJÁRA, VAGY VÁLASSZÁK A MÁR ELÉRHETŐ PAYPAL-ON ÁT TÖRTÉNŐ UTALÁST A SZABAD PÉCSET KIADÓ NONPROFIT CÉG SZÁMLÁJÁRA.

A RÉSZLETEK ITT OLVASHATÓK

KategóriákMETÁL