A cikk a hirdetés után folytatódikElkelt a híres Zsolnay-elefántfejes váza, 11 millió forintért ütötték le Budapesten hétfő este a világ első Zsolnay-aukcióján a Virág Judit Galéria árverésén. A hírről a Portfólió számolt be.

Az alkotó, Kapás Nagy Mihály szobrászművész a múlt századfordulón élt és alkotott, évtizedeken át dolgozott a Zsolnay-gyárban. Vázákat, edényeket és az ugyancsak ismert, de tömegcikknek számító rákos tálakat tervezte, az egyik legértékesebb munkája pedig talán az a ceruzarajz, amit 1890 körül készített Zsolnay Vilmosról. Illetve a most hétfőn leütött elefántfejes váza, amelynek az égetése kivételesen tökéletesre sikerült.

A Budapest Kongresszusi Központban tartott árverés a magyar és a nemzetközi műkereskedelem számára is egyedülálló aukciónak számított, hiszen azon kizárólag Zsolnay-műtárgyak kerültek kalapács alá. 

Az egyik legfontosabb tárgy a gyűjteményben 7 milliós becsértékűnek tartott elefántfejes virágtartó edény volt 1909-ből. Az összes árverésre bocsátott tárgy gazdára talált azonban – a Portfóliüt a szervező, a Virág Judit Galéria tájékoztatta az árverés eredményéről.

Összesen 57 tételt árvereztek el, 38 millió forintos összkikiáltási árról indultak a tételek, a leütési ár pedig végül, szokatlanul magas lett, több, mint 2,6 szoros áremelkedéssel zártak, az eladási érték megközelítette a 100 millió forintot.

A legnagyobb áremelkedést Mack Lajos gyűmölcsöstála érte el, az 1 milliós kikiáltási árról indult, végül 5 millió forinton ütötték le.

A Budapesti Kongresszusi Központ Bartók terme megtelt licitálókkal és érdeklődőkkel, de telefonon és interneten is licitáltak, köztük számos híres amerikai és európai gyűjtemény tulajdonosa.

A siker a gyűjtőket, a szakértőket is meglepte, a galéria 20 éves működésének ez volt a legsikeresebb árverése.

 

 

A SZABAD PÉCS FÜGGETLEN HÍRPORTÁL, ÚJSÁGÍRÓK ALAPÍTOTTÁK, NINCSENEK MÖGÖTTÜNK SEM PÁRTOK, SEM ÉRDEKCSOPORTOK, SEM NAGY BEFEKTETŐK, EZÉRT TÁMOGATÁSRA SZORULUNK, ARRA KÉRJÜK OLVASÓINKAT, HA TEHETIK, KÜLDJENEK ADOMÁNYT A LAPUNKAT MŰKÖDTETŐ NONPROFIT KFT. E CÉLRA ELKÜLÖNÍTETT ALSZÁMLÁJÁRA, VAGY VÁLASSZÁK A MÁR ELÉRHETŐ PAYPAL-ON ÁT TÖRTÉNŐ UTALÁST A SZABAD PÉCSET KIADÓ NONPROFIT CÉG SZÁMLÁJÁRA. A RÉSZLETEK ITT OLVASHATÓK

KategóriákPOP