Ráadásul egy, vagy két önkormányzati lakásban folyhatott el rengeteg víz az elmúlt két évben, amely miatt most 4,5 milliót követel a 42 lakásos társasházban élőkön a pécsi vízszolgáltató, a Tettye Forrásház Zrt.. FRISSÍTETTÜK CIKKÜNKET.

A cikk a hirdetés után folytatódik FRISSÍTÉS, szerda 23.50

Szerda kora délután visszakapcsolta a szolgáltató a vízszolgáltatást abban a pécsi, belváros-közeli társasházban, amelyről megírtuk, hogy sok, a vízszámláját a lakásában lévő mérőnek megfelelően, rendesen fizető lakó is víz nélkül maradt.

Sikerült ugyanis a ház új, nagyjából egy hónapja megbízott közös képviselőjének megállapodnia a vízszolgáltatóval a gyors visszakötésről, persze, miután szerdán a ház fizetett. Kedden este ugyanis az érintett társasház lakóközössége döntött arról, hogy ki kell fizetniük az összeget a szolgáltató felé.

Mint írtuk, kerestük a pécsi önkormányzatot és a Tettye Forrásházat is amiatt, hogy megtudjuk, mi történt, kinek róható fel a tetemes, 4,5 milliós tartozás, mikor keletkezett, és miért és hogyan történhetett az meg, hogy egy pénteki napon (késő délelőtt) kihelyezett figyelmeztetés után hétfőn már ki is kapcsolják a vizet, és nem csak a feltüntetett időszakban, 9-15 óra közöt.

Sem az önkormányzat, sem a vízszolgáltató nem válaszolt mindeddig kérdésünkre. Lapunk azonban beszélt Váradi Zoltánnal, a ház új közös képviselőjével, aki elmondta, hogy kedden rendkívüli közgyűlést hívtak össze a házban, ahol a tulajdonosok megszavazták, hogy kifizessék a Tettye felé fennálló tartozást, ennek köszönhető, hogy szerdán 13 óra körül visszakapcsolták a 42 lakásos társasházban a vizet. 

Azt már egy lakótól tudjuk, hogy hamarosan tartanak ?rendes? közgyűlést is, ahol kérni fogják, hogy a ház ismeretlen tettes ellen tegyen feljelentést, s bíznak benne, hogy az eredményes is lesz, és a ház visszakapja a most kényszerűen kifizetendő tetemes összeget.

Váradi Zoltán azt mondta kérdésünkre, hogy tényleg úgy tűnik, hogy egy önkormányzati bérlakásban keletkezett csőtörés, és egy másik bérlakásban a valószínűleg hanyag kezelés okozta ezt az elképesztő összeget. A Szabad Pécs úgy tudja, hogy egy, korábban a házban lakó bérlő hanyagságból, vagy szándékosan (több lakó az utóbbit feltételezi), nyitva hagyta a csapokat a lakásban, miután kiköltözött. Viszont abban a lakásban nem volt mellékmérő vízóra, azaz, ami ott elfolyt, úgy jelent vagy jelenhetett meg a főmérőn, hogy egyetlen hitelesített mellékmérőn sem mutatkozott a hatalmas mennyiség (nagyjából 2000 köbméter ki nem fizetett vízről van szó ugyanis). A Szabad Pécs úgy tudja, hogy a mellékmérők és a főmérő közti különbség volt a vita tárgya.

Sőt miután még többet megtudtunk az ügyről, azt írhatjuk, hogy vélelmezhetően a Tettye Forrásház volt az, amely a legszabályosabban járt el ebben az ügyben. A probléma gyökere ugyanis néhány évre visszanyúlik, akkor már, ha tudni nem is, de sejteni egészen biztosan lehetett, hogy elfolyhat valahol a víz. És még azt is, hogy ahol elfolyhat, az az egyik, vagy akár több bérlakás is lehet, amelynek ugye a pécsi önkormányzat a tulajdonosa. A hírbe hozott bérlők mindenesetre már kiköltöztek, de alapos gyanú van arra, hogy ők okozhatták a nagyon nagy hátralék egy jelentős részét. Kérdés most még, hogy, ha ez valóban így van, és ezt sikerül is megállapítani (állítólag erre éppen a Tettye Forrásház helyszíni felmérései miatt lehet esély), akkor a lakás tulajdonosa, a pécsi önkormányzat ezt hajlandó lesz-e nem csak beismerni, de vállalni is érte az anyagi felelősséget, legalább részben. Merthogy a Tettye valóban jelezte már korábban, hogy gondok vannak. A lakók azért nem fizettek előbb, mert szerették volna, ha előbb kiderül, mi a pár éve felfedezett hatalmas eltérés oka – pedig pár éve “még csak” 1,5 millió hiányzott.  

Arra a kérdésünkre is a lakóktól kaptunk választ, hogy vajon hogyan és miért tarthatott tovább a vízkorlátozás, mint a kiírt 9-15 óra közti időtartam. A válasz erre pedig állítólag az a szolgáltató részéről, hogy nem a korlátozás időtartamát írták ki, hanem azt az idő-intervallumot, amely idő alatt elzárják a vizet. Vagyis a Tettye Forrásház mindvégig szabályosan járt el, ugyanakkor a végén, a vízkorlátozás értesítésénél egy csöppet félreérthetően fogalmazott, ami elég sok kellemetlenséget és bosszúságot okozott a lakóknak.

 

Korábban írtuk

 

?Már azt felháborítónak tartottuk, hogy péntek délután tettek ki a társasházunkban egy plakátot, miszerint hétfőn vízkorlátozás lesz a házban, elmaradt tartozás miatt, de ennél is nagyobb, kellemetlen meglepetés ért minket, amikor hétfőn délután hazaértünk, a Tettye ugyanis nem részlegesen, hanem teljesen elzárta a vizet” – ezt egy, a pécsi belváros közelében álló, 42 lakásos pécsi társasházban élő egyik lakástulajdonos jelezte a Szabad Pécsnek.

Ők ugyanis a kiírást úgy vették, hogy csak részleges lesz a vízkorlátozás (a kihelyezett figyelmeztetésről, vagyis a Tettye-plakátról készült fotót olvasónk lánya készítette és küldte el lapunknak). Azt viszont egyértelmű számukra, ők legalábbis így értelmezik, és még sokan mások is a lakók közül, hogy a házat gyakorlatilag megfenyegette a pécsi vízszolgáltató, hogy lesz még ilyen, meg hosszabb idejű korlátozás is, ha nem fizetnek – mások helyett. Merthogy a lapunkat felkereső hölgy is rendesen fizetett mindig is, nem volt elmaradása, ahogyan sokan másoknak sem. Feltételezések szerint egy vagy két önkormányzati bérlakásban élő család otthonában volt az elmúlt két évben több csőtörés is (földszinti lakásokról van szó), ezekben nagyon sok víz elfolyhatott.

 

A korlátozásról tehát tudtak a lakók, de azért gondolták, hogy az részleges, mert a kiírás szerint hétfőn 9-15 óra közt nem lesz víz. Így amikor fél három körül hazaért olvasónk, bár kissé csodálkozott, hogy ennyire szigorúan betartják a rendet, de ő is és mások is később kezdtek el pánikolni, majd igencsak bedühödni. Kiderült ugyanis, hogy a korlátozás hosszabb ideig is eltart. Ameddig nem fizetnek.

 

Vagyis még most sincs víz a házban, ami miatt egészen szürreálisnak hat a történet. Vagyis egy részlegesnek indult vízkorlátozásból egy eddig szinte példa nélküli keménykedés lett.

(Természetesen megkeressük a szolgáltatót és a városházát is, és megkérdezzük, hogy ennek a fajta intézési módnak köze van-e ahhoz, hogy a város és cégei szénája még mindig nagyon nem áll jól. De természetesen az ügy hátteréről is minél több hivatalos, pontos információt igyekszünk majd begyűjteni, ugyanis lehetséges az is, hogy a szolgáltató a felmérések során fővezetékeket is érintő, és még más olyan vezetékhibákra is rábukkant, amelyből elfolyhatott sok víz, és amely közös helyiségeket érint, s amelyek miatt arra juthatott, hogy a háznak van feléjük nagy tartozása). 

A Tettye plakátján az állt, hogy a szolgáltató értesítette a közös képviselőt, de a lakók a képviselőjükkel egyeztettek, aki állította, hogy nem kapott ilyen megkeresést. Azt is tudni kell azonban, hogy nem túl régen közös képviselőt váltottak, mert az előzővel nem voltak megelégedve.

Az előző közös képviselő tudott arról, hogy nagy tartozása van a háznak a Tettye felé, de a lakóknak arról beszélt, hogy intézkedett, egy ügyvéd segítségével az önkormányzatnál. Most úgy tűnik, hogy a hölgy valóban megbízott és megfizetett a lakók pénzén egy ügyvédet, a költségről megvan ugyanis a számla, de az önkormányzatnak vagy a Tettyének a tartozás ügyében kiküldött hivatalos ügyvédi levelet egyelőre nem találják.

A felháborodott és igencsak aggódó lakó azt sorolta, hogy náluk hitelesített, meg már időközben újra hitelesített vízórák vannak, aszerint fizetik a vízdíjat, és ilyen baj érte őket, hogy kénytelenek lesznek – remélik, csak átmenetileg – a ház másra szánt, megtakarított pénzének egy részét beáldozni azért, hogy legyen biztosan víz, hiszen az kell, ráadásul náluk is vannak idős lakók, és pici gyermekeket is nevelő családok.

Állítólag az önkormányzat és/vagy a szolgáltató emberei nem is túl rég jártak a házban, bementek a bérlakásokba, ellenőrizték az órákat, és azt találták, hogy rengeteg a probléma, elfolyik a víz a fel nem újított rendszerek miatt.

Úgy tudjuk, hogy még mostanra sem sikerült azt tisztázni pontosan, hogy hogyan, mikor és kiknél keletkezhetett a 4,5 milliós hátralék. 

A lakók azt mondták, hogy kifizetik a tartozást, de egészen bizonyos, hogy igyekeznek majd jogi útra is terelni az ügyet, így akár a volt közös képviselőt és a megbízási díjat elfogadó ügyvédet is perbe foghatják, valamint azokat, akiknek ?köszönhető?, hogy nem volt és nincs víz a lakásokban, ott sem, ahol fizettek rendesen a lakók. Ráadásul nagyon pikáns is lehet a történet vége, hiszen, ha kiderül, hogy mégiscsak néhány önkormányzati bérlakásban élő miatt (vagy nagy részt miattuk) keletkezett a tartozás, akkor a tulajdonos, akinek elvileg ilyenkor állnia kell a kár értékét (persze ő is perelhet), az akkor talán éppen nem más lesz, mint maga az önkormányzat.

KategóriákMETÁL