?Nem nevezném pályázatnak, hanem egy olyan agrártámogatásnak, amely a földműveléssel együtt jár? – válaszolta a Magyar Nemzet kérdésére Bánki Erik, a parlament gazdasági bizottságának fideszes elnöke. Egy olyan 15 millió forintos uniós pályázati kifizetésről kérdezték, amelynek a szerencsés győztese az eredendően mohácsi jobboldali politikus saját maga volt. Az MNO.hu-n is közölt cikk nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg december 11-én.

A cikk a hirdetés után folytatódik 

A bárminemű gazdasági végzettséggel rendelkező parlamenti képviselők közül egészen biztosan nem Bánki Erik papírja ér a legtöbbet a szabad munkaerőpiacon. Igaz, a felsőfokú gazdasági képesítését ÖTÖS záróvizsgával, szerezte, sőt egyenesen ?PHD-SZINTŰVEL?. Mindez nem hátráltatta Orbánékat abban, hogy jó pár éve a Fidesz ?baranyai erős emberét tegyék meg a T. Ház gazdasági bizottsága elnökének.

Ok, Bánkinak jó ideje vannak sikeres és kevésbé sikeres vállalkozásai neki vagy családtagjainak, amelyek ugyan nem mindig nélkülözik a különféle állami és önkormányzati szereplőkkel való sikeres üzletkötéseket sem, ezt azonban egy száz éve aktív politikusként ismert fickó esetében a nálunknál szerencsésebb országokban nem üzleti sikerként szokás említeni.

Bánki Erikről a Magyar Nemzet hétfői cikkében azt írják, az Országgyűlés gazdasági bizottságának fideszes elnöke kb. egy hete arról beszélt az állami televízióban, hogy a visegrádi országok közül Magyarország áll a legjobban az európai uniós források felhasználásában. És ez, ha igaz (s miért is, ne lenne az), siker. A Magyar Nemzet viszont ennél érdekesebbet tudott meg: azt, hogy ?a kormánypárti politikus is kiveszi a részét a brüsszeli pénzek elköltéséből?.

A kormányzati pályázati portál adatai szerint ugyanis Bánki Erik még nyáron nyert el csaknem 15 millió forintot az Európai Unió vidékfejlesztési programjából. Bánki a Magyarországnak járó uniós források felhasználásáról szóló múlt heti parlamenti vitanap után beszélt a brüsszeli pénzfelhasználásról. Azt mondta, a szocialista időszakban volt olyan, hogy három-négy év telt el a pályázat benyújtása és a szerződéskötés közt, az Orbán-kormány viszont azt ígérte, egyszerűbb, könnyebben megpályázható, gyorsabb elbírálású és transzparensesebb rendszert alakít ki az uniós források igénybevételéhez. 

Ugyanakkor úgy látszik – írja a Magyar Nemzet ?, Bánki Erik szerény ember, s nem dicsekszik azzal, hogy ahol tud, segít. A lap szerint vélhetőleg ezért nem beszélt arról, hogy

 

?az egyszerűbb, könnyebben megpályázható, gyorsabb elbírálású rendszerben ő is segít elkölteni azt a pénzt, ami Magyarországnak jár?.

 

Bánki tehát partner a pénzköltésben, de az unióellenes propagandakampány terjesztésében is, hiszen az Európai Unió ellen hergelő ?Állítsuk meg Brüsszelt? című kampányból ő is kivette a részét.

A lap újságírói ebben érdekes ellentmondást látnak (a Szabad Pécsnél is így vagyunk ezzel), próbálták hát emiatt elérni Bánkit, de a telefonhívásaikra és a leveleikre sem reagált. Végül a parlament gazdasági bizottsági ülésén utolérték a politikust, aki nem tagadta, hogy pénzt nyert. Helyette inkább ?bagatellizálta volna? a kapott uniós támogatás jelentőségét.

 

? Ez egy normatív támogatás, tulajdonképpen egy agrártámogatás, ami az Európai Unió területén gazdálkodó valamennyi gazda számára jár, aki teljesíti a kiírásban szereplő feltételeket – fogalmazott a szerencsés pályázati nyertes.

 

A parlament gazdasági bizottságának elnöke azt is elmondta, nem gondolja, hogy mindez összefüggésben lenne azzal, hogy Magyarország a magyar emberek megvédésével kapcsolatban milyen politikát folytat Brüsszellel szemben.

 

Bánki leszögezte, egyáltalán nem tartja összeférhetetlennek azt, hogy uniós pénzt nyert, s hogy milyen politikát folytat a kormány Brüsszellel szemben. – Azt gondolom, helyes az a politikai út, amit követünk – tette hozzá.

 

Figyelemre méltó, fogalmazott a lap, hogy a Fidesz nem lát semmi kivetnivalót abban, hogy kormánypárti politikusok és családtagjaik egymás után nyerik el az uniós pályázatokat. Erről néhány hónapja részletesen beszélt Dömötör Csaba, Rogán Antal minisztériumának parlamenti államtitkára, aki azt mondta, tudomása szerint minden ilyen tender, illetve az ott született összes döntés is törvényes volt. Kiemelte azt is, hogy a Brüsszelből érkező forrás nem kegyelemadomány, hanem kompenzáció azért, amiért Magyarország megnyitotta a piacait.

Dömötör szavaiban lehet igazság, ugyanis minden jel arra utal, hogy a kormánypárti köröket busásan sikerült kompenzációban részesíteni. A Magyar Nemzet több alkalommal is foglalkozott a fideszes politikusok és családtagjaik által elnyert uniós támogatásokkal.

Köztük feltűnt Bánki Erik felesége is, aki tízmilliós nagyságrendben részesült brüsszeli támogatásokban.

Továbbá uniós pénz hullott nemrég Tiborcz István és családja ölébe is, méghozzá csaknem 150 millió forint. Orbán Viktor miniszterelnök veje és a miniszterelnöki vő nővére pályázott a pénzre, és képzeljék: nyert.

De L. Simon László menesztett kulturális államtitkár és felesége érdekeltségei is több alkalommal nyertek tízmilliós nagyságrendű összegeket.

Ám volt, aki ennél is jobban járt, például a trafikbotrány egyik ismert politikaközeli emberének felesége, illetve a hölgy cége. Az angoltanár foglalkozású házastárs cége a közelmúltban csaknem negyedmilliárd forint értékben nyert el támogatásokat.

A kormánypárthoz köthető kedvezményezettek sora ugyanakkor nem ért véget, a brüsszeli források nagy haszonélvezője a jegybankelnök fia, Matolcsy Ádám is. Mint arról beszámoltunk, az ifjú Matolcsy balatoni bútorgyára a közelmúltban majdnem 600 millió forint európai uniós támogatást nyert el. A támogatás érdekessége, hogy a pénzből egy máig nem érezhető problémára keresi a megoldást a társaság.

 

A SZABAD PÉCS FÜGGETLEN HÍRPORTÁL, ÚJSÁGÍRÓK ALAPÍTOTTÁK, NINCSENEK MÖGÖTTÜNK SEM PÁRTOK, SEM ÉRDEKCSOPORTOK, SEM NAGY BEFEKTETŐK, EZÉRT TÁMOGATÁSRA SZORULUNK, ARRA KÉRJÜK OLVASÓINKAT, HA TEHETIK, KÜLDJENEK ADOMÁNYT A LAPUNKAT MŰKÖDTETŐ NONPROFIT KFT. E CÉLRA ELKÜLÖNÍTETT ALSZÁMLÁJÁRA, VAGY VÁLASSZÁK A MÁR ELÉRHETŐ PAYPAL-ON ÁT TÖRTÉNŐ UTALÁST A SZABAD PÉCSET KIADÓ NONPROFIT CÉG SZÁMLÁJÁRA.

A RÉSZLETEK ITT OLVASHATÓK

KategóriákMETÁL