Ami várható volt, az várhatóan meg is történik: Debrecenben is ?Soros-kampányközpontnak? bélyegezhetik a Nyílt Társadalom Alapítványok pályázatán pénzt nyerő helyi civileket. A Szabad Pécs úgy értesült, hogy kedden, rendkívüli ülésen szavazhatnak egy, a pécsihez hasonló nyilatkozatról a debreceni fideszes képviselők.

A cikk a hirdetés után folytatódikErre enged legalábbis következtetni a Civishír.hu cikke, amely szerint ?Debrecen elöljárói, a három parlamenti képviselő, Kósa Lajos, Pósán László és Tasó László, illetve a város első embere, Papp László polgármester hétfőre hívta össze a helyi sajtó képviselőit?.

A sajtótájékoztató címe: Nincs szükség Debrecenben Soros-szervezetekre? – azaz, mint írják, ?a debreceniek is csatlakoznak a pécsiekhez?. A Nyílt Társadalom Alapítványok szerepvállalása, és a támogatott Alternatív Közösségek Egyesülete így valószínűleg Debrecenben sem lesz kívánatos. Ki tudja, mennyire lesznek Kósáék felkészültek, azért Pécsett kiderült, hogy a nyilvánvalóan Budapestről irányított nyilatkozat-készítéssel kapcsolatban nincsenek még kész és egzakt válaszok nagyon fontos kérdésekre. 

A Szabad Pécsnek debreceni olvasók jelezték, hogy attól tartanak a debreceni nyilatkozat elfogadása már a sajtótájékoztató másnapján, kedden megtörténhet, akkor ugyanis rendkívüli közgyűlést tartanak a cívisvárosban. Az év utolsó rendes debreceni közgyűlési ülésére a debrecenieknek nem sikerült elfogadni a nyilatkozatot.

Avagy, mondhatjuk így is  ? hiszen hazánkban immáron már ennek is sikerült  idén kettős értelmet adni (mint anno 2002-ben a kokárdának) ?: Debrecenben is ?Boldog karácsonyt!? kívánnak egy, hosszú évek, 1998 óta óta a társadalom perifériáján élőkért dolgozó civil szervezetnek.

Hogy mire lehet számítani majd Debrecenben ezzel kapcsolatban, nem tudni! Várhatóan azonban, még a Pécstől eltérően fideszes vidéki fellegvárnak számító hajdú-bihari megyeszékhelyen is kiveri majd a biztosítékot a gyűlöletre építő, mindennemű konkrét, bizonyítható tényt nélkülőző “Soros-ellenes” nyilatkozat. Pécsett ismert emberek vállalták igencsak kritikus mondandójukat a történtekkel kapcsolatban, majd más neves, pécsi vagy Pécshez kötődő személyek adtak ki egy saját, a pécsi fideszes vezető politikusoknak keményen odaszóló, és a döntés visszavonását követelő nyilatkozatot, köztük Závada Pál író és Parti Nagy Lajos költő. Sőt internetes aláírásgyűjtést is indítottak, a petíció EZEN A LINKEN érhető el, és immáron, kevesebb mint egy nap alatt mintegy 350 személy írta alá az ország minden szegletéből és külföldről is.

KategóriákMETÁL