Hatvanhét éves korában meghalt idősebb Dárdai Pál, egykori futballista és edző, a Hertha BSC edzőjének édesapja, értesült a Nemzeti Sport.

A cikk a hirdetés után folytatódikPécs saját halottjának tekinti a pénteken elhunyt id. Dárdai Pál korábbi futballistát, szakvezetőt, szól Páva Zsolt polgármester pénteki közleménye.

 

?Mély megrendüléssel értesültem id. Dárdai Pál haláláról.

Úgy a magam, mint az önkormányzat és a pécsiek nevében is állíthatom: sokan osztozunk ezekben a napokban a család fájdalmában.

Úgy gondolom, hogy id. Dárdai Pál a pécsi, a baranyai, de a teljes magyar futballtörténelem ikonjának, legendájának számít. Egész élete során sokat tett a labdarúgás fejlődéséért, a fiatalokért, a helyi és országos sikerekért.

Személye, játéktudása hozzájárult ahhoz, hogy a Pécsi MSC olyan eredményeket ért el a hetvenes és nyolcvanas években, mint soha azelőtt vagy azóta bármikor. A bajnoki ezüstérem, a Magyar Kupában a döntős szereplés elevenen él minden pécsi futballbarát emlékében.

Elévülhetetlen érdemeket szerzett az utánpótlás-nevelésben, hiszen a keze közül kikerülő gyerekek jó része nagy csapatokban, komoly eredményeket elérve vagy válogatott sikerekkel övezve folytathatta karrierjét. Méltán kapta meg a pécsi önkormányzat kitüntetését, a Pro Civitate díjat 2016-ban.

Elvesztettünk egy jó embert, egy kiváló sportolót és szakvezetőt. De id. Dárdai Pál emléke, életműve, profizmusa mindörökkön itt marad velünk.

Pécs saját halottjának tekinti id. Dárdai Pált.?

 

Idősebb Dárdai Pál a Komlói Bányász futballistájaként kezdte pályafutását, 1973-ban már az NB I.-ben is bemutatkozott.  1974 és 1986 között a Pécsi MSC játékosa volt, majd a jugoszláv FK Vojvodinában játszott egy évet. Utána újra a Komlói Bányász, majd a Pécs futballistája lett. 1989-ben vonult vissza.

A PMSC-ben érte el legnagyobb sikerét, az 1985/86-os szezonban másodikok lettek a bajnokságban, 1978-ban pedig kupadöntőt játszottak. Dárdai 12 szezon alatt 67 gólt szerzett.

Edzőként többek között a PMFC-nél, a Barcsi SC-nél , a Dombóvári FC-nél dolgozott. 

Mindkét fia futballista lett. Ifjabb Dárdai Pál 61-szer játszott a válogatottban, játékos karrierje után a magyar válogatott szövetségi kapitánya is volt, jelenleg a bundesligás Hertha vezetőedzője. Másik fia, Balázs 23 évesen, meccs közben halt meg.

 

KategóriákMETÁL