Ötödszörre is nekifut a polgármesterválasztásnak Siklóson Marenics János, sőt ő lesz az ellenzéki szövetség polgármesterjelöltje. Az ellenzéki pártok által megrendelt közvéleménykutatás Marenicset tartja a legesélyesebbnek október 13-án. A Fidesz már korábban megnevezte jelöltjét, de versenybe száll a volt harkányi polgármester, Imri Sándor is.

A cikk a hirdetés után folytatódikHárman vették fel a polgármesterjelölti ajánlóíveket Siklóson, értesült a hírről a Szabad Pécs. Úgy tudjuk, hogy a Fidesz-KDNP egy politikában eddig nem jártas hivatalnokot, Riegl Gábort, a Baranya Megyei Önkormányzat Hivatala Területfejlesztési Osztályának egyik vezetőjét indítja. Sőt, Riegl a munkája során a megyei főépítészi feladatokat is ellátja.

A Szabad Pécs értesülései szerint az ötlet, hogy a Pécsett dolgozó, de amúgy siklósi Riegl induljon, Nagy Csabától származhatott. Ezt a pletykát táplálhatta az is, hogy a körzet fideszes országgyűlési képviselőjelöltje nyilvánvalóan ismeri Rieglt, hiszen évekig megyei önkormányzati elnök is volt. Mindenesetre formálisan mindenképpen a Fidesz siklósi szervezete jelölte Riegl Gábort polgármesterjelöltnek, és a helyi szervezetet vezető és meghatározó két ember, Mehring-Tóth Szilvia és Mojzes Tamás is egyértelműen mögötte állnak.

Riegl a megyei önkormányzat előtt hosszú ideig Siklóson volt hivatalnok, így gyakorlatilag két korábbi főnökével mérkőzik majd a polgármesteri posztért, Marenics  János polgármesterrel és Imri Sándorral. A volt harkányi polgármester ugyanis Riegl korábbi közvetlen felettese volt ugyanis a tudomásunk szerint a siklósi hivatalban. Imri 2010 őszén az akkor  ciklusok óta Harkány urának számító Bédy Istvánt verte meg, majd a jelenlegi fideszes harkányi polgármesterrel, Baksai Tamással szemben is győzött egy alkalommal a Siklóssal szomszédos fürdővárosban.

Imri Sándor is felvette a polgármesterjelölti ajánlóíveket, erről személyesen is értesítette a Szabad Pécset. Azt is elmondta, hogy készült egy felmérés, amelyben mérték a lehetséges jelölteket, és nála egyszázalékos ismertséget hoztak ki, de nem dr. Imri Sándorra, hanem Imri Ferencre kérdeztek rá.

A felmérést a Závecz piackutató intézet végezte, az ellenzéki pártok felkérésére. Nem tagadták forrásaink, hogy lehetett ilyen hiba, amit nagyon sajnáltak, ha megtörtént, és az egyszázalékos ismertséget ők is kevesellték, nem tartják ők sem reálisnak, ugyanakkor a piackutatás által legesélyesebb jelöltnek kihozott Marenics János elsőségéhez szerintük nyilvánvalóan nem férhet kétség. Jól szerepelt egyébként még a korábbi liberális siklósi politikus, Ottó Krisztián Ottó is, de úgy tudjuk, ő csak (vagy egyelőre csak) a képviselőjelölti ajánlóívet vette fel. 

Marenics János is megkereste a napokban a Szabad Pécset azzal, hogy elmondja, habár korábban úgy gondolta, nem indul újra, a Závecz kutatása meggyőzte arról, hogy felősséget kell vállalnia a siklósiakért és Siklósért, s az eddig elvégzett munkát folytatnia kell.

Mareniccsel kapcsolatban egyébként már 2014 előtt is azt lehetett hallani, hogy nem fog indulni újra, de akkor végül igent mondott a feladatra, és vállalta a megméretést – és ezek szerint most is. Ha tényleg végigviszi a következő majdnem ötven napot, ott lesz október 13-án a szavazólapon, és ő nyer, akkor ötödik ciklusát kezdheti meg a megye egyik legnagyobb városában, 17 év polgármesterséget követően. Marenics független polgármesterként vezeti Siklóst, és a függetlensége meg is marad, de most egy nagyon erős ellenzéki összefogás áll be mögé, egy helyi civil ernyőszervezet, a Siklósi Emberekért Szövetség zászlaja alatt. Amelytől a Szabad Pécs nemrég sajtóközleményt kapott, amit az alábbiakban szó szerint idézünk.

„A 2019. október 13-i önkormányzati választásra Siklós városában is létrejött a demokratikus ellenzéki erők együttműködése. A Siklósi Emberekért Szövetség mellett felsorakozott a Demokratikus Koalíció, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Magyar Szocialista Párt, és a Momentum Mozgalom. A szövetség egy, a közelmúltban a siklósi polgárok körében végzett közvéleménykutatás eredményeit felhasználva dr. Marenics Jánost, a várost 17 éve vezető független polgármestert kérte fel polgármesterjelöltjének.

A polgármester munkáját támogatni tudó és akaró képviselőjelölti csoportot az ajánlásgyűjtés befejezése után mutatjuk be.

Siklósi Emberekért Szövetség”

KategóriákMETÁL