A Pécsi Tudományegyetem (PTE) idén a 179. helyre került a világ környezettudatos felsőoktatási intézményeit rangsoroló listán, ami azt jelenti, hogy közel kétszázat lépett előre a 2016-os rangsorhoz képest.

A cikk a hirdetés után folytatódikA világ egyetemeinek ?zöld? mérőszámokon alapuló rangsorát 2010 óta minden évben összeállítja a University of Indonesia a fenntartható környezeti fejlődés elősegítésére és támogatására. A szempontok közt olyanok szerepelnek, hogy mekkora zöld területek találhatók az egyetemek campusain, mennyire törekszenek a klímaváltozás hatásainak csökkentésére, szelektíven gyűjtik-e a hulladékot, használnak-e víztakarékos berendezéseket, vezettek-e be egyéb olyan intézkedéseket, amelyek környezettudatos hozzáállást tükröznek. Ezek a fő szempontok a Green Metric Ranking of World Universities listáján. A ?Zöld Egyetem? gondolat tehát komplex rendszer, magában foglalja az épített környezet, a környezettudatos üzemeltetést, az ehhez kapcsolódó attitűdök kialakítását, valamint az oktatási, kutatási háttér megteremtését. 

A felméréshez az első évben mindössze 35 ország 95 intézménye szolgáltatott adatokat, 2016-ban már 75 ország 516 felsőoktatási intézménye mérettette meg magát, idén már 100-al több intézmény. Tavaly a Pécsi Tudományegyetem a 355. volt a listán, innen ugrott idén a 179. helyre, megelőzve ezzel 7 másik magyar felsőoktatási intézményt, közölte pénteken a Pécsi Tudományegyetem.

 

 

A z egyetemi közleményben idézik dr. Czigány Szabolcspt, a PTE Természettudományi Kara docensét, a pályázat szakmai koordinátorát. ?A meghatározott szempontok mindegyikét érintően jelentős javulást értünk el, ezek közül a legszembetűnőbb az energiatakarékos üzemeltetés és éghajlatváltozás hatásainak csökkentése érdekében tett erőfeszítés, valamint a környezeti kérdésekkel és fenntartható fejlődéssel kapcsolatos oktatás, kutatás erősítése? – jegyezte meg a versennyel kapcsolatosan.

Jenei Zoltán kancellár pedig azt hangsúlyozta, hogy ?A Modern Városok Program keretében megvalósuló egyetemfejlesztési program is szem előtt tartja a környezet- és energiatudatos megoldások alkalmazását”. Okos épület, azaz ?Smart Building? lesz például az Általános Orvostudományi Kar új elméleti tömbje, és különösen nagy figyelmet fordítanak majd a zöld felületek arányára. Egy átlagos napon nagyjából 800 hallgató érkezik kerékpárral az egyetemre, nem csekély szám, ezért a kerékpáros közlekedés feltételeinek megteremtését is erősíteni, ösztönözni kívánjá,k amelyre folyamatosan keresik a pályázati lehetőségeket, hogy a nagy energiaigénnyel rendelkező épületegyüttesek üzemeltetését energiahatékony módszerekkel gazdaságosabbá, zöldebbé tegyék.

A lista szerint a világ ?legzöldebb? egyeteme a holland Wageningen University & Research, amelyet a brit University of Nottingham és a University of California Davis követ.

 

A SZABAD PÉCS FÜGGETLEN HÍRPORTÁL, ÚJSÁGÍRÓK ALAPÍTOTTÁK, NINCSENEK MÖGÖTTÜNK SEM PÁRTOK, SEM ÉRDEKCSOPORTOK, SEM NAGY BEFEKTETŐK, EZÉRT TÁMOGATÁSRA SZORULUNK, ARRA KÉRJÜK OLVASÓINKAT, HA TEHETIK, KÜLDJENEK ADOMÁNYT A LAPUNKAT MŰKÖDTETŐ NONPROFIT KFT. E CÉLRA ELKÜLÖNÍTETT ALSZÁMLÁJÁRA, VAGY VÁLASSZÁK A MÁR ELÉRHETŐ PAYPAL-ON ÁT TÖRTÉNŐ UTALÁST A SZABAD PÉCSET KIADÓ NONPROFIT CÉG SZÁMLÁJÁRA.

A RÉSZLETEK ITT OLVASHATÓK

KategóriákPOP