Napok óta sárga volt a víz, csütörtökön délután közölte a szolgáltató, hogy nem ajánlják emberi fogyasztásra a vizet. FRISSÍTETTÜK CIKKÜNKET!

A cikk a hirdetés után folytatódik



 

FRISSÍTÉS 17.00

 

Válaszolt lapunk megkeresésére a DRV Zrt. Azt írták, hogy a december 16-17-i hétvégén érkezett hozzájuk lakossági panasz Orfű településről, melyben az ivóvíz zavarosodását kifogásolták a felhasználók. A DRV Zrt. 2017.12.18-án, hétfőn azonnal elvégezte a hálózat mosatását és a fertőtlenítőszer adagolását is megemelte. Kedden laboratóriumi vizsgálat céljából vízmintavételezés történt a kút nyers vízéből, valamint a hálózatba táplált és hálózati vízből.

 

?A hálózati mintavételi ponton az eredmények kifogásoltságot mutattak talajhoz és a csőhálózati biofilmhez kötődő, nem patogén, de az ivóvízben nem kívánatos baktériumok tekintetében, amely miatt 2017.12.21-én ismételt mintavétel történt, illetve megkezdődött a teljes hálózat újabb intenzív mosatása, melyet követően december 21-23 között újabb mintavételeket végez a Társaság. A beavatkozások megkezdésével egyidejűleg a Katasztrófavédelem és a Baranya Megyei Kormányhivatal illetékes járási Népegészségügyi Osztálya is értesítésre került.”

 

A DRV Zrt. a mintavételi eredmények kézhezvételét követően rögtön tájékoztatta a település polgármesterét, valamint szórólapon és kihelyezett tájékoztatókon hívta fel a lakosság figyelmét arra, hogy az ivóvíz 15 perces forralás után fogyasztható, valamint lajtos kocsival is biztosítja a Felhasználók számára az ivóvizet a településen a korlátozás visszavonásáig. A lakosságot hozzáférhető helyeken (PMH, élelmiszerbolt) kifüggesztett levéllel értesítjük a tartály helyéről és az ivóvíz vételezés időpontjáról.

A vezetékes víz ivóvíz célú (forralás nélküli) felhasználásának egészségügyi hatására vonatkozóan a népegészségügyi hivatal elmondta, hogy a vízben talált baktériumoknak közvetlen élettani hatása nincs, a vízforralás elrendelésére az egészségügyi hatósággal egyeztetett módon megelőzésképpen került sor. Vízforralás után a víz teljes biztonsággal iható még a csecsemők részére is. Egyéb felhasználásra, pl. fürdésre a víz alkalmas, véletlen lenyelése nem veszélyezteti senki egészségét.

A szolgáltató folyamatosan végzi a beavatkozásokat, és ellenőrzi a víz minőségét, melyet az egészségügyi hatóság részére továbbít, a területi háziorvost is tájékoztatta.

A jelenlegi helyzet feloldása hivatalosan karácsony után, szerdán várható. A kialakult helyzetnek az országos arzénmentesítési programhoz nincs köze.

 

Füziné Kajdy Zita polgármester pedig arról tájékoztatta a Szabad Pécset, hogy a korlátozás ideje alatt Orfű öt telpülésrészén minden nap egy órára délelőtt és délután is megáll a lajtoskocsi, vagyis napi tíz alkalommal, összesen tíz órán át lehet majd vételezni a vizet, a helyieket a pontos időpontokról értesítik.

 

FRISSÍTÉS 11.30

 

Remélhetően nincs gond az orfűi ivóvízzel, elővigyázatosságból döntött úgy a szolgáltató, hogy kifüggeszti a figyelmeztetést, az, hogy továbbra is lehet inni mindenféle veszély nélkül az orfűi vezetékes ivóvízből, vagy valóban indokolt volt a korlátozás pénteken késődélelőtt derül majd, ki, nyilatkozta a Szabad Pécsnek Füziné Kajdy Zita orfűi polgármester. Azt is elmondta, hogy a vízkorlátozás egészen biztosan nincs összefüggésben azzal, hogy sárgás színű, elszíneződött volt az orfűi víz, ez ugyeni már „megszokott jelenség” náluk olyan esetekben, mint például most is, amikor a megelőző napokban egy nagyobb esőzés után nagy sebességgel érkezik a karsztvíz a vízgyűjtőjükbe. Kellemetlen jelenség, ettől függetlenül azonban a víznek nem volt baja az elmúlt évtizedekben. Ilyenkor még sűrűbben mrik a víz értékeit, vesznek mintát a szolgáltató emberei, de eddig nem volt gond a határértékekkel vagy a vízben található anyagokkal, most szerdán azonban az egyik minta gyanús lett, ezt kell újra ellenőrizniük a tisztiorvosi hivatal szakembereinek. Az eredemény pénteken délig meglehet.   

 

 

KORÁBBAN ÍRTUK

 

Csak negyed forralás után legfeljebb, aki pedig eddig ivott belőle (forralás nélkül), az jobban teszi, ha orvoshoz megy.

Az Orfűn szolgáltató DRV Zrt. előzetesen nem figyelmeztetett a veszélyre, csak a csütörötk délután kikerült  plakát. A Szabad Pécs kereste Füziné Kajdy Zita orfűi polgármestert, de egyelőre nem érte el, illetve megkeresi a szolgáltatót, hogy megtudja, lehetséges-e, hogy Orfűn is volt arzénmentesítési program, esetleg ennek lehet-e következménye a jelenség, avagy más állhat a háttérben.

Ennél sokkal „jobb” nem is jöhet egy település életben karácsony előtt pár nappal.

 

A SZABAD PÉCS FÜGGETLEN HÍRPORTÁL, ÚJSÁGÍRÓK ALAPÍTOTTÁK, NINCSENEK MÖGÖTTÜNK SEM PÁRTOK, SEM ÉRDEKCSOPORTOK, SEM NAGY BEFEKTETŐK, EZÉRT TÁMOGATÁSRA SZORULUNK, ARRA KÉRJÜK OLVASÓINKAT, HA TEHETIK, KÜLDJENEK ADOMÁNYT A LAPUNKAT MŰKÖDTETŐ NONPROFIT KFT. E CÉLRA ELKÜLÖNÍTETT ALSZÁMLÁJÁRA, VAGY VÁLASSZÁK A MÁR ELÉRHETŐ PAYPAL-ON ÁT TÖRTÉNŐ UTALÁST A SZABAD PÉCSET KIADÓ NONPROFIT CÉG SZÁMLÁJÁRA.

A RÉSZLETEK ITT OLVASHATÓK

KategóriákMETÁL