A kormány a sztrájktörvényben meghatározott határidő letelte előtt kijelölte képviselőjét a sztrájkbizottsági egyeztetésekre. Szerdai időpontot jelölt meg a tárgyalások megkezdésére, közölte lapunkkal a PDSZ, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete.

A cikk a hirdetés után folytatódikSzokásos péntek reggeli Kossuth rádiós interjújában kérdésekkel tarkított nyilatkozatában jelentette be azt Orbán Viktor miniszterelnök, hogy az egészségügyi szakdolgozók bérét 21%-kal, a bölcsődei, a szociális és a kulturális dolgozók bérét 20%-kal emeli meg a kormány 2022 januárjától, míg a pedagógusok 10%-os béremelést kapnak.

A tervezett emelés több célt szolgál vagy szolgálhat. Egyrészt szeretnék enyhíteni a közszférában ma még csak jellemző munkaerőhiányt okozó bérválságot, illetve korábban tett politikai ígéreteket is teljesíteni. Sokan egyszerű kampányfogásként, erkölcsileg nagyon is megkérdőjelezhető választás előtti pénzosztásnak szánják, ugyanakkor a valós, de ki nem mondott okok közt szerepelhet az is, hogy béremeléssel valamelyest el lehet fedni az elmúlt másfél évben bekövetkezett, a hivataloshoz képest nagyon sokaknak magasabb és igazán érezhető inflációt, az ún. vásárlói kosár nagyon drasztikus megdrágulását. Elég belegondolni, hogy egy átlagos bevásárlás vagy egy nagybevásárlás mennyivel drágább most, nem beszélve a szolgáltatások megdrágulásáról.

A nagyobb emelést kapott szakmák érdekképviselői sem elégedettek, hát még a sor végére küldött pedagógusok, akik a bejelentést nem fogadták örömmel, mondván, ez nem állítja meg, csak fokozza a munkaerőhiányt, növeli a pályaelhagyók számát. Ők amúgy már tavaly tavasszal is sztrájkoltak volna, a koronavírus-járvány miatt azonban ez elmaradt, most azonban sztrájkra készülnek.

A pedagógushiány miatt, az alacsony bérek miatt, a megnövekedett munkaterhek miatt, ráadásul a sztrájktárgyalásokat mindkét nagy pedagógus-szakszervezet, a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is kezdeményezte.

A sztrájktárgyalások napokon belül megkezdődnek. A kormány ugyanis már a sztrájktörvényben meghatározott határidő letelte előtt kijelölte a képviselőjét a sztrájkbizottsági egyeztetésekre, és a szerdát jelölte meg a tárgyalások megkezdésére, közölte lapunkkal a PDSZ.

A szakszervezeti vezetőkhöz eljuttatott hivatalos levél szerint a kormány képviseletére a pedagógus sztrájkbizottsági egyeztetéseken az emberi erőforrások minisztere, azaz Kásler Miklós jogosult, aki viszont Kisfaludy Lászlót, az EMMI köznevelésért felelős helyettes államtitkárát jelölte ki a tárgyalások folytatására. Kisfaludy László pedig a szakszervezeti vezetőknek küldött levelében szerda délelőtti időpontot jelölt meg a pedagógussztrájkról történő tárgyalások megkezdésére, így akkor fognak leülni először tárgyalni erről.

KategóriákMETÁL