A pontos részleteket, a kormányzati segítség feltételeit egyelőre hétpecsétes titokként őrzik, de Pécs hóna alá nyúlnak, értesült a hírről a Szabad Pécs. Még az sem biztos, hogy minden fontos részlet ki fog derülni csütörtökön, az év utolsó pécsi közgyűlési ülésén, de azt a Szabad Pécs több, egymástól független és biztos információs forrásból tudja, hogy már legalább egy hónapja tart a Pécs-mentőcsomag konkrét előkészítése, amelyet most csütörtökön bejelentenek a városháza közgyűlési termében. FRISSÍTÉS A kormányhoz és a pécsi városvezetéshez közel álló, velük nem is túlságosan kritikus pécsi kiadványoknak nyilatkozott a Szabad Pécs cikkéig titkolt kormányzati adósságátvállalásról Páva Zsolt, Csizi Péter és Hoppál Péter. 9,5 milliárdort kap Pécs Orbánéktól, Csiziék pedig úgy küzdöttek mint az oroszlánok., vagy legalábbis mint még senki az elmúlt 30 évben.  SŐT, ÚJRA FRISSÍTETTÜK CIKKÜNKET.

A cikk a hirdetés után folytatódikFRISSÍTÉS 21.30.

 

Megállapodott Pécs és a kormányzat

 

Kedden este, fél tíz előtt a pécsi önkormányzat sajtósa is küldött egy közleményt.  “Dr. Páva Zsolt polgármester, Csizi Péter országgyűlési képviselő és dr. Hoppál Péter országgyűlési képviselő” közleményeként

 

?A Pécs és a kormányzat megállapodásának köszönhetően a baranyai megyeszékhely végleg leszámolhat a múlttal, s lehetőséget kap az elrugaszkodásra, a jövő építésére. A város és a Magyar Kormány között megállapodás született az elmúlt időszakban, amelynek köszönhetően a város működésének, pénzügyi helyzetének, gazdálkodásának jelene és jövője szempontjából kiemelkedő jelentőségű kormányhatározat jött létre.

Mindennek kapcsán a csütörtöki közgyűlésen is tárgyal a képviselő-testület. A megállapodás és a határozat értelmében Pécs idén 6,5 milliárd, jövő év elején 3 milliárd forintos támogatásban részesül. Az összeg hosszú távú megoldást jelent a város – jelentős részben a szocialista városvezetések ténykedése nyomán még ma is fennálló – finanszírozási problémáira. A pénzösszeg és az azzal járó kötelezettségvállalás együttes hatására a baranyai megyeszékhely komoly növekedési pályára állhat, lehetőséget kap az elrugaszkodásra.?

 

FRISSTÉS 18.55

 

? Kritikusainknak is el kell majd ismerniük, hogy képviselőink segítségével egy rendkívül sikeres megállapodást sikerült tető alá hoznunk – fogalmazott Páva Zsolt. ? A lényeg, hogy Pécs számára 9,5 milliárd forintot biztosít a kormányzat. Ezzel az összeggel teljes mértékben konszolidálható az önkormányzat költségvetése, és a következő időszakot illetően is lehetőséget ad az építkezésre. Ki lehet jelenteni, hogy országgyűlési képviselőink, Csizi Péter és Hoppál Péter a tárgyalások alatt úgy álltak ki a városért, mint képviselők még soha a rendszerváltás ótanyilatkozta a Pécsi Újság.hu főszerkesztőjének kedden este Páva Zsolt, Pécs polgármestere. Ugyanez az interjú megjelent Mészáros Lőrinc cégcsoportjának baranyai lapjában, a Dunántúli Naplóban. Íme.

Azt is megírták, hogy 9,5 milliárd forintot kap az államtól Pécs, mert ők olyan sikeresen tárgyaltak. Arról nem tesznek említést, hogy Páva Zsolték halmozták fel a hiányt, amit most helyre kell billenteni. Illetve dehogynem:  MINDENRŐL A GAZ SZOCIALISTÁK TEHETNEK, DE MOST ÚJ VILÁG JŐ. Igaz, ezt már elmondták 2014-ben is, amikor a kormány átvállalta a hiteleket Pécstől.

De a legjobb talán az a rész, amit Csizi Péter mond.

?Az idén nyilvánvalóvá váló okok miatt már hónapokkal ezelőtt elkezdtük a tárgyalásokat a kormányzattal – vette át a szót Csizi Péter”.

Szerk. megjegyzés: Nem, kedves képviselő úr, egészen biztosan nem idén vált nyilvánvalóvá, hogy nem jól gazdálkodnak, hanem idén tavasszal hozta nyilvánosságra az addig titkolt problémákat a Szabad Pécs. Illetve a korábban, az elmúlt években, az akkor még szabad megyei sajtó is rendre megírta, hogy toldozgatják-foltozgatják a hiányt, ami csak egyre gyűlik, és még több lett volna a hiány már eddig is, ha a kormány több év végén is, decemberben rendszerint nem segít valamennyivel a városnak. Tavaly nem segített, idén 9,5 milliárdról kellett dönteni. Ha Csizi Péternek idén lett csak nyilvánvaló a hiány és a város pénzügyi problémái, akkor alkalmatlanabb országgyűlési képviselőnek, mint a vele legkritikusabb ellenzéki képviselők álítják.

 

Majd Csizi így folytatja az interjúban: ?A kabinet és a miniszterelnök, Orbán Viktor is úgy látja, hogy ezt a helyzetet egymaga Pécs akkor képes megoldani, amennyiben a kormányzat még az eddigieknél is komolyabb partnerséget kínál. Pécsi részről magam vezettem ezeket a tárgyalásokat. A párbeszédek alatt a közös cél mindvégig az volt, hogy olyan megállapodás jöjjön létre, amely esélyt kínál a múlttal való végleges leszámolásra, egyúttal az elrugaszkodásra és a jövő építésére is. A tárgyalások során vázoltuk Pécs helyzetét, részleteiben megismertettük a kormánnyal, hogy pontosan milyen ok-okozati összefüggések vannak a szocialista városvezetések ténykedései és a jelenlegi pénzügyi helyzet között, s közösen vettük számításba a lehetőségeket”.

Szerk. megjegyzés: Nyilvánvalóan nem tudjuk bizonyítani, de a pletykák éppen arról szólnak, hogy Budapesten nem az ebben a cikkben említett politikusokkal tárgyaltak érdemben, hanem más városházi szereplőkkel. 

 

És, nyilván mindennek semmi köze ahhoz, amit a Pécsi Stop szellőztetett kedden meg, hogy állami kéézbe kerülhet Pécsett a Déli Ipari Park. Ebben a cikkben írnak róla. 

 

KORÁBBAN ÍRTUK


Ha nem is fizeti ki a kormány azonnal a pécsi önkormányzat 7,5 milliárd forintos hiányát, de lapunk információi szerint  Varga Mihályék és Pintér Sándorék vezényletével helyrebillentik Orbán Viktorék a baranyai város ingadozó költségvetését.

Rövid távon mindenképpen jelentős segítséget nyújtanak majd Pécsnek, és persze lesznek konkrét elvárások is, köztük leépítések és megszorítások is, köztük elviselhetőbb és keményebb feltételek is, sőt politikai következményei/áldozatai is lesznek majd az intézkedés-csomagnak. Úgy tudjuk azonban, hogy az utóbbiak nem is azonnal fognak bekövetkezni, hanem 2018 tavaszától 2019 őszéig bezárólag,  úgymond kevésbé észrevehetően, mintha egyszerre lennének leváltások, lemondások, visszavonulások és nyugdíjazások.

A Szabad Pécs értesülései szerint a Pécs-csomag ügye nem csak a pécsieknek lesz fontos,  sőt hallottunk olyan véleményt is, hogy talán éppen ez az egyik legnagyobb szerencséje most Páva Zsoltéknak és a pécsieknek. Azt már egyébként korábban lehetett hallani, sejteni is, hogy Pécs – a Szabad Pécs által nyilvánosságra hozott – nem túl rózsás gazdasági-pénzügyi-költségvetési helyzete országos téma lett, de több más magyar város esetében is lehetne hasonlóról írni – csak esetleg (még) nincsen éppen helyben olyan független médium, amely ilyen információhoz jutott volna, és azt nyilvánosságra is hozta volna. Úgy tudjuk, több helyen elsősorban nem, vagy szintén nem csak az önkormányzat gazdálkodásával van gond, hanem a városi többségi tulajdonú különféle cégek pénzügyi helyzetével.

A Szabad Pécs arról értesült most, hogy a Pécshez hasonlóan adóssággal/hiánnyal, önkormányzati cégek nehéz helyzetével küszködő önkormányzatok is segítséget kaphatnak a pécsi minta alapján, ezért is figyeli több más magyar város vezetése a pécsi fejleményeket, és vár hasonló kormányzati segítségre.

Szóval, amit Orbán Viktor megígért, az most nagyon úgy néz ki, hogy  meg is lesz, pécsi, szeptemberi látogatásakor is beszélt arról, hogy nem hagyják cserben a pécsieket. és később, a Parlementben is. Az egészen biztos, hogy már Orbán Viktor szeptember elsejei pécsi látogatása estéjén kiderült, hogy lesznek bizonyos kényszerű, megszorító intézkedések, de lapunk információi arról is szóltak, hogy a városi ingatlanvagyon egy része is bánhatja a kormányzati segítséget. Ha minden igaz, legfeljebb már csak kettőt kell aludni ahhoz, hogy többet tudjunk meg hivatalosan is a pécsi közeljövőről. 

 

 

A SZABAD PÉCS FÜGGETLEN HÍRPORTÁL, ÚJSÁGÍRÓK ALAPÍTOTTÁK, NINCSENEK MÖGÖTTÜNK SEM PÁRTOK, SEM ÉRDEKCSOPORTOK, SEM NAGY BEFEKTETŐK, EZÉRT TÁMOGATÁSRA SZORULUNK, ARRA KÉRJÜK OLVASÓINKAT, HA TEHETIK, KÜLDJENEK ADOMÁNYT A LAPUNKAT MŰKÖDTETŐ NONPROFIT KFT. E CÉLRA ELKÜLÖNÍTETT ALSZÁMLÁJÁRA, VAGY VÁLASSZÁK A MÁR ELÉRHETŐ PAYPAL-ON ÁT TÖRTÉNŐ UTALÁST A SZABAD PÉCSET KIADÓ NONPROFIT CÉG SZÁMLÁJÁRA.

A RÉSZLETEK ITT OLVASHATÓK

 

KategóriákMETÁL