Mindemellett egy volt Jobbik-tag polgármestert is indít Baranyában az Új Kezdet színeiben az LMP, illetve adja át neki a helyet saját tagja helyett.

A cikk a hirdetés után folytatódikMartonfa létezéséről akkor értesült az ország, de mondjunk igazat: Pécs és Baranya egy jó része is, amikor 2015 nyarán az a hír járta be a sajtót, hogy menekülteket befogadó ideiglenes álllomást/tábort létesítene a kormány a Pécs és Pécsvárad közt található zsákfalu közelében.

Az év végére kiderült akkor, hogy a tervből nem lesz semmi, cikkek sora született azonban akkor hónapokon át a helyiek tiltakozásáról és az ellenzéki politikusok kiállásáról.

Martonfa polgármestere, Bosnyák András akkoriban Jobbik-tag volt. Így azoknak, akik azóta semmit nem hallottak róla, de erre még emlékeznek, talán furcsa lehet, hogy szerdán őt, mint az Új Kezdet egyik baranyai országgyűlési képviselő-jelöltjét mutatta be az LMP-UK közös jelöltállítás apropóján Pécsett Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje.

Bosnyák András az ellenzéki pártok képviselői számára legkevésbé jó esélyeket kínáló Baranya 3-as választókerületében indul. Kérdésünkre azt mondta, hogy ő valóban volt Jobbik-tag, de polgármesterként független volt. Sőt, akkor is úgy vélte, és most is, hogy a település méretétől függetlenül nem jó az, ha bárki bármely párt színeiben indul egy önkormányzati választáson, akár képviselő, akár polgármester akar lenni. Ő már rég kilépett a Jobbikból, amikor belépett az Új Kezdetbe, ami azonnal szimpatikus volt számára azzal, amit a párt képvisel, ezért lett egyik baranyai országgyűlési képviselő-jelöltjük. A másik Mánfa polgármestere, az UK alelnöke, Hohn Krisztina. Ő azt mondta, hogy ha bejutnak a parlaemntbe, akkor végre valaki nem csak a nagy településeket és az ott élők érdekeit fogja képviselni a T. Házban, mert ma az van, hogy nem is beszélnek a kistelepülések polgármestereivel az országgyűlési képviselők, illetve tisztelet a kivételnek persze. Ráadásul a kormány megszüntetheti a 2000 fő alatti településeken a választást, ha ismét többséget, főleg, ha ne adj’ Isten, kétharmadot kap jövőre a Fidesz. 

A Baranya 1.-ben az LMP pécsi városházi képviselője, Keresztes László Lóránt, a Baranya 4.-ben Angyal Károly Baranya megyei LMP-s képviselő indul.

Na, vajon feloszlik-e a pécsi közgyűlés?

Sanszos, hogy nem. Mindenesetre Keresztes László Lóránt elmondta, hogy ő megpróbál beterjeszteni csütörtökön egy olyan javaslatot, hogy szavazzanak a kialakult helyzet miatt az önfeloszlatásról. Kizártnak tartjuk, hogy ez bejöjjön, hiszen az amúgy nyilvánvalóan rém ciki helyzetet is hatalmas sikerként próbálta meg tálalni Pécs polgármestere és két fideszes országgyűlési képviselője.

Nem megy el pénteken, a szombat miatt

Szél Bernadettől azt kérdeztük, elmegy-e a Jobbik tervezett ellehetetlenítése miatti tüntetésre. Azt mondta, nem, mert másnap, szombaton van egy  kiemelt, nagy LMP-s esemény, nála most az jelenti a prioritást, arra készül, ezért pénteken nem lesz ott a tüntetésen. Ugyanakkor szolidáris, és kiáll a demokratikus értékek védelme mellett. Szerinte az, hogy ezt elmondja, elegendő, nem feltétlenül kell ott lennie személyesen, pénteken azonban még lesznek események, találkozók a szombati nagy közös program miatt.

 

 

Ma a Jobbik, holnap az LMP?

Amúgy  nem csodálkozna azon, ha az LMP lenne következő, akit valamiképpen kipécéznek. Habár – mint fogalmazott –  az LMP-nek nincs ?olgarchája?, biztosan nem kaptak tiltott támogatást, de szerinte ez sem fogja megállítani a Fideszt, ha úgy döntenek a kormánypárt döntéshozói, hogy támadást intéznek ellenük. Ennek jelei is vannak már szerinte.

A szerinte (is) kormánypropaganda-kiáltvánnyá züllött Origó például azt írta róla nem olyan rég, hogy már hosszú évek óta a Soros-hálózat tagja. Ugyanakkor, mint fogalmazott, ő a parlament nemzetbiztonsági bizottsága tagjaként is állítja, hogy nincs Soros-hálózat, hiszen mostanáig semmilyen, erre vonatkozó bizonyítékot nem láttak.

A Jobbikkal azért nem, a Momentummal meg azért nem

Szél Bernadett újságírói kérdésre kizárta, hogy a Jobbikkal választási együttműködést kössenek, mert szerinte még nem tart ott a demokratizálódás/cukisodás/néppártosodás útján, hogy ez szóba kerülhessen. A DK Gyurcsány Ferenc miatt szintén nem játszik, a Momentum pedig maga mondta azt, hogy senkivel nem szövetkezik.

 

 

A SZABAD PÉCS FÜGGETLEN HÍRPORTÁL, ÚJSÁGÍRÓK ALAPÍTOTTÁK, NINCSENEK MÖGÖTTÜNK SEM PÁRTOK, SEM ÉRDEKCSOPORTOK, SEM NAGY BEFEKTETŐK, EZÉRT TÁMOGATÁSRA SZORULUNK, ARRA KÉRJÜK OLVASÓINKAT, HA TEHETIK, KÜLDJENEK ADOMÁNYT A LAPUNKAT MŰKÖDTETŐ NONPROFIT KFT. E CÉLRA ELKÜLÖNÍTETT ALSZÁMLÁJÁRA, VAGY VÁLASSZÁK A MÁR ELÉRHETŐ PAYPAL-ON ÁT TÖRTÉNŐ UTALÁST A SZABAD PÉCSET KIADÓ NONPROFIT CÉG SZÁMLÁJÁRA.

A RÉSZLETEK ITT OLVASHATÓK

 

KategóriákMETÁL