Az auschwitzi haláltábor felszabadításának évfordulóján két pécsi ellenzéki politikus, és egy pécsi blogger nekiment Esztergár Lajos volt pécsi polgármesternek, és felvetette, hogy talán újra kellene gondolni, mit is gondolunk róla. Esztergár nyilas-terror idején polgármesterként vállalt szerepe, így az ő megítélése ugyanis mostanában egyre inkább új színben tünteti fel a volt pécsi városvezetőt. 

A cikk a hirdetés után folytatódikEsztergár Lajos ugyanis polgármesterként a második világháború alatt Pécsett kiemelt napidíjat utalványozott a zsidó vagyon terhére mások mellett a zsidók kifosztásában részt vevő hatósági és karhatalmi közegeknek – minderről Bognár László pécsi blogger, valamint Berkecz Balázs, az Együtt pécsi politikusa, alelnöke és Rajnai Attila emlékezett meg szombaton délelőtt egy jelképes akcióval. Rajnai Attila pécsi színész volt az akit az Együtt Baranya 1-es számú választókerületében indított volna, de visszalépett Mellár Tamás javára.

Bognár László régóta beszél blogján arról, hogy Esztergár Lajos megítélése minimum kétséges, és hogy hiba volt éppen ezért a pécsi fideszes városvezetésnek Esztergárról szociális díjat elneveznie.

Bognár kutatásai szerint Esztergár Lajos poécsi polgármesterként 1944-ben állította fel a pécsi városi gettót, és aktív segíteségével fosztotta meg az állam a zsidó lakosságot mindennemű vagyonától, házától, üzemétől, boltjától, lakásától, berendezési és személyes tárgyaitól.

Esztergár ezt követően megszervezte a pécsi zsidók német kézre adását. Az út végállomása pedig mintegy 4000 meggyötört, megalázott pécsi és környékbeli polgár számára az auschwitzi megsemmisítő tábor volt.

A politikusok és a blogger szombat délelőtti akciójukkor leragasztották a pécsi Esztergár Lajos utca névtábláját, és elmondták, hogy számos példa volt arra ebben az időben, hogy más magyar városok polgármesterei hogyan próbálták meg elkerülni a zsidók elhurcolását, vagy mondtak is le akár ahelyett, hogy abban közreműködtek volna, nehogy vér tapadjon a kezükhöz. Sőt Nikolits Mihály, Pécs akkori főispánja sem volt hajlandó az embertelenségben részt vállalni, ő is inkább lemondott tisztségéről:

?Nem akarok olyan kormányrendszerben szerepet vállalni, amely állampolgárainak egy csoportját egy idegen hatalomnak adja át, és azok elszállításában közreműködik.?.

 

 

A SZABAD PÉCS FÜGGETLEN HÍRPORTÁL, ÚJSÁGÍRÓK ALAPÍTOTTÁK, NINCSENEK MÖGÖTTÜNK SEM PÁRTOK, SEM ÉRDEKCSOPORTOK, SEM NAGY BEFEKTETŐK, EZÉRT TÁMOGATÁSRA SZORULUNK, ARRA KÉRJÜK OLVASÓINKAT, HA TEHETIK, KÜLDJENEK ADOMÁNYT A LAPUNKAT MŰKÖDTETŐ NONPROFIT KFT. E CÉLRA ELKÜLÖNÍTETT ALSZÁMLÁJÁRA, VAGY VÁLASSZÁK A MÁR ELÉRHETŐ PAYPAL-ON ÁT TÖRTÉNŐ UTALÁST A SZABAD PÉCSET KIADÓ NONPROFIT CÉG SZÁMLÁJÁRA.

A RÉSZLETEK ITT OLVASHATÓK

 

KategóriákPOP