Hétfőn este három ellenzéki jelölt vitázott egymással, akik áprilisban mindannyian Baranya 1. számú választókerületében indulhatnak a parlamenti képviselőségért. A jobbikos Fogarasi Gábor betegség miatt maradt távol, Csizi Péter pedig a sajnos már szokásossá vált kormánypárti mentalitást hozta, nem mert kiállni vitázni a fontos pécsi kérdésekről, avagy nem engedték neki Budapesten, a lényeg: távol maradt a fórumtól. A képviselőjelölt-jelöltek vitája kulturált mederben folyt, a legtöbb szakmai kérdésben, legyenek azok országos vagy helyi ügyek, szinte teljesen egyetértettek. A visszalépéssel kapcsolatosan volt köztük csupán szemléletbeli különbség, ami azonban hallhatóan a leginkább felkorbácsolta a pécsi Corso Hotel teljesen megtelt, egybenyitott különtermeiben összegyűlt hallgatóság indulatait.

A cikk a hirdetés után folytatódikA politikai vitaest szervezője a Közös Ország Mozgalom volt, amelynek életre hívója, Gulyás Márton civil aktivista magára vállalta az est moderátora-műsorvezetője szerepet.

Csizi Péteren és Fogarasi Gáboron kívül meghívást kapott, és ott is tudott lenni a Corsóban Keresztes László Lóránt, az LMP országgyűlési képviselőjelölt-jelöltje, Mellár Tamás, kilenc párt, köztük az MSZP és a DK támogatását is élvező független képviselőjelölt-jelölt, és Nemes Balázs, a Momentum képviselőjelölt-jelöltje Baranya 1. számú választókerületében.

Habár meghívást nem kaptak, megjelentek a Magyar Kétfarkú Kutya Párt tagjai is, ketten azonnal elfoglalták Csizi Péter helyét, Gulyás Márton azonban az est elején jelezte, hogy maradhatnak ott, de megszólalási lehetőséget nem kapnak. Ettől függetlenül időnként ők is hozzászóltak, bekiabáltak a partvonalról, nem kis derűt okozva ezzel. Vélhetően egyébként az MKKP azért nem kapott meghívást, és vehetett részt a fórumon, mert az országosan legalább 1 százalékos közvélemény-kutatási eredményt felmutatni tudó szervezeteket hívják meg a fórumokra (több is lesz, a pécsi volt az első a sorban), ahogyan erre egyébként Gulyás Mártont utalt is.

A vita az elmúlt években megszokottól merőben eltérően (mivel nem is voltak hasonló rendezvények, csak a parlamenti üzengetések jutottak) konstruktív és kulturált volt, és mindemellett sok szakmai érv is elhangzott minden egyes témában. Mivel az ellenzék jelöltjei szinte mindenben egyetértettek, összefoglalóan az lehet mondani, hogy a legfontosabbnak azt tartják, hogy április 8-án lehetőleg minél többen menjenek el szavazni, mert csak ez garantálhatja azt, hogy legyen esély arra, hogy leváltsák a hatalmon lévő Fideszt és Orbán Viktort. Legalább 70 százalékos részvételi arány kellene ehhez. Ilyenre mostanában nem volt példa, de a jelöltek hangsúlyozták, hogy ez nem is lehetetlen, 2002-ben is volt erre példa (akkor ugye a Medgyessy Péter-vezette MSZP és az SZDSZ koalíciója győzte le az első négyéves kormányzati ciklusa után ringbe szálló Orbán Viktor-vezette Fideszt.).

Kiemelten fontosnak tartották az alkotmányos értékek visszaállítását, az állami hivataloknál, szerveknél, az ÁSZ-nál, az Ügyészségnél stb. a demokratikus, politikától független működés biztosítását.

Kiemelt fontosságú az oktatás reformja, az alapfokútól a középfokún át az egyetemi képzésig bezárólag. Pozitív hír ebben, hogy a hétvégén többpárti egyetértéssel megállapodtak ellenzékiek az oktatási reform minimum programjában. Kiemelték, hogy szükség van az egészségügy és a szociális rendszer rendbe tételére, igazságosabbá tételére, megfelelő finanszírozására, a korrupció, az illiberális állam és az oligarchák uralmának felszámolására, a civilek és a független sajtó megerősítésére.

A pécsi témák közül a legerősebb a város gazdaságának rendbe tétele lenne, amely az ellenzékiek szerint azért nem lehetséges jelenleg, amiért szerintük a nehéz helyzet is kialakult: alkalmatlannak tartják erre a jelenlegi fideszes városvezetést, és országgyűlési képviselőket, akiknek gyenge a lobbiereje. Tűrhetetlen, hogy Pécset Budapestről irányítják, de a kormány is hibás Pécs csődközeli helyzetéért, hiszen rendszerszintű problémák is sújtják Pécset, amelyek hozzájárultak a jelenlegi viszonyok kialakulásához.

Fel kell számolni az országban a helyi lakosokat az egyik legnagyobb mértékben sújtó helyi adórendszert, a fideszes adóemelés helyett adócsökkentéssel, és ezzel együtt el kell érni, hogy növekedjen a helyi iparűzési adóbevétel, munkahelyek megerősítésével, újak létesítésével, Pécs ugyanis a lakosságszáma arányához képest rosszul teljesít ezen a téren, miközben ez önmagában szinte megoldaná az önkormányzat pénzügyeit. Ugyanakkor szükséges a korábbiakhoz képest sokkal átgondoltabb helyi gazdaságpolitika.

A nagy egyetértés után már inkább voltak véleménykülönbségek a jelöltek közt a lehetséges visszalépések, avagy hideg koordinálás ügyében. Nemes Balázs (Momentum) azt hangsúlyozta, hogy ők leginkább a bizonytalanokat tudták mozgósítani, így nem vesznek el szavazatokat a többi jelölttől, és hogy nekik a céljuk az, hogy minél több emberrel megismetrtessék és ezáltal megerősítsék a pártot. Nemes Balázs szerint nem érdemes március vége előtt foglalkozni a visszalépés kérdésével, ugyanis kb. addigra lehet majd szerinte tisztábban látni a viszonyokat.

Mellár Tamás egyértelműen fogalmazott, azt mondta, amit eddig is, hogy ha kiderül, hogy nem ő a legesélyesebb ellenzéki jelölt, akkor visszalép annak a másik jelöltnek a javára, mert a legfontosabb, hogy leváltsák a kormányt, minimum programként az, hogy megakadályozzák az újabb Fidesz-kétharmadot.

Keresztes László Lóránt (LMP) is azt hangsúlyozta, hogy még korai szerinte a kérdésről beszélni, de azt is mondta, hogy nem fognak visszalépni, mert az LMP-nek nagyon világos a programja és az elvei, azokhoz tartják magukat, és ezek szerint nem is kívánnak minden politikai erővel, a múlt képviselőivel összeállni, akik szerintük részt vettek a Fideszhez hasonlóan az ország szétverésében. Ugyanakkor nagyon remélte azt, hogy Mellár Tamást is sikerül majd az igazukról meggyőzni. Ha jól értettük, ez azt jelenti, hogy szerintük az lenne jó, ha Mellár Tamás lépne vissza az ő javára, és biztosítaná a támogatásáról. (Esetleg a későbbi, lehetséges úgynevezett hideg koordinálásra vagy hideg kampányra utalhatott ezzel.)

 

 

A Közös Ország Mozgalom a hétfői pécsi vita, és a többinek a megrendezését is közösségi finanszírozásból fedezi, mindemellett ugyenebből a pénzből országosan több választókerületben is végeztet majd politikai közvéleménykutatást, ahol van esély legyőzni a fideszes jelöltet. A cél, hogy kiderüljön, kik a legesélyesebb ellenzéki jelöltek. Erre utalt Mellár Tamás most is azzal, hogy ha nem ő az, akkor vissza fog lépni az erősebb induló javára.

 

 

A SZABAD PÉCS FÜGGETLEN HÍRPORTÁL, ÚJSÁGÍRÓK ALAPÍTOTTÁK, NINCSENEK MÖGÖTTÜNK SEM PÁRTOK, SEM ÉRDEKCSOPORTOK, SEM NAGY BEFEKTETŐK, EZÉRT TÁMOGATÁSRA SZORULUNK, ARRA KÉRJÜK OLVASÓINKAT, HA TEHETIK, KÜLDJENEK ADOMÁNYT A LAPUNKAT MŰKÖDTETŐ NONPROFIT KFT. E CÉLRA ELKÜLÖNÍTETT ALSZÁMLÁJÁRA, VAGY VÁLASSZÁK A MÁR ELÉRHETŐ PAYPAL-ON ÁT TÖRTÉNŐ UTALÁST A SZABAD PÉCSET KIADÓ NONPROFIT CÉG SZÁMLÁJÁRA.

A RÉSZLETEK ITT OLVASHATÓK

 

KategóriákMETÁL